Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

O POTYCZKACH ZE ZBĘDNYMI KILOGRAMAMI SŁÓW KILKA Paulina Nowaczyk Zakład Dietetyki Katedra Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "O POTYCZKACH ZE ZBĘDNYMI KILOGRAMAMI SŁÓW KILKA Paulina Nowaczyk Zakład Dietetyki Katedra Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu."— Zapis prezentacji:

1 O POTYCZKACH ZE ZBĘDNYMI KILOGRAMAMI SŁÓW KILKA Paulina Nowaczyk Zakład Dietetyki Katedra Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2 Otyłość – rozpoznanie wroga Otyłość - choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej Wartość wskaźnika BMI [kg/m 2 ] Klasyfikacja <18,50niedowaga 18, ,99prawidłowa masa ciała 25,00nadmierna masa ciała 25, ,99nadwaga 30,0otyłość 30, ,99 I º otyłości 35, ,99 II º otyłości 40,00III º otyłości WHRObwód talii [cm]Typ otyłości Kobiety> 0,8 88Otyłość brzuszna Mężczyźni> 1,0 102 Kobiety<0,8Otyłość pośladkowo- udowa Mężczyźni<1,0

3 Skąd te zbędne kilogramy? Idea bilansu energetycznego +- Spożywana żywność (produkty stałe i napoje) Wydatki energetyczne Podstawowa przemiana energii: % Efekt termiczny pożywienia: 5- 10% Aktywność fizyczna: 25 – 50%

4 Idea bilansu energetycznego (2) +- Spożywana żywność (produkty stałe i napoje) Wydatki energetyczne Obniżenie ilości spożywanej żywności Podwyższenie poziomu aktywności fizycznej +- Wydatki energetyczne Spożywana żywność (produkty stałe i napoje)

5 To postanowione, od jutra jem mniej! Scenariusz 1 Wyjście I To może pójdę spać? Wyjście II Albo coś zjem… Po co wtedy sięgamy? Szybkość Smakowitość Wygoda Rozsądek

6 To postanowione, od jutra jem mniej! Scenariusz II

7 Znaczenie regularnego spożywania posiłków (1) W trakcie redukcji masy ciała nie chodzi o utrzymywanie permanentnego odczucia głodu, ale o taki rozkład posiłków w ciągu dnia, abyśmy mimo obniżonego spożycia żywności czuli się syci

8 Znaczenie regularnego spożywania posiłków (2) ŚniadanieII śniadanieObiadPodwieczorekKolacja XXX XX XXX

9 Konsekwencje nieregularnego spożywania posiłków Nieregularne jedzenie sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej Obniżenie tempa przemiany materii Gromadzenie na zapas energii z kolejnych posiłków Obniżona termogeneza Obniżenie wydatków energetycznych Momenty głodu Jak najszybsza chęć ich zaspokojenia Wysokoenergetyczne przekąski Wzrost spożycia energii Dodatni bilans energetyczny

10

11 Prawidłowy model spożywania posiłków ŚniadanieII śniadanieObiadPodwieczorekKolacja

12 Jak prawidłowo skomponować posiłek?

13 Indeks glikemiczny – o co tu właściwie chodzi? Produkty o wysokim IG (np. batony, słodycze, słodkie napoje) Produkty o niskim IG (np. pieczywo razowe, surowe warzywa, płatki owsiane) bezpośrednio po ich spożyciu poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta w wyniku szybkiej reakcji organizmu – insuliny, poziom ten równie szybko spada spożywanie takich posiłków powoduje wzrost łaknienia po ich spożyciu utrzymuje się w miarę stabilny poziom glukozy we krwi, organizm nie odczuwa głodu Wskaźnik charakteryzujący produkty pod względem szybkości wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu

14 Indeks glikemiczny

15 Jak prawidłowo skomponować posiłek?

16

17 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ!


Pobierz ppt "O POTYCZKACH ZE ZBĘDNYMI KILOGRAMAMI SŁÓW KILKA Paulina Nowaczyk Zakład Dietetyki Katedra Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google