Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zapas bezpieczeństwa i systemy zamawiania. STRUKTURA ZAPASÓW Zapas obrotowy + zapas nie rotujący= zapas całkowity Zapas nierotujący: zapas zabezpieczający.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zapas bezpieczeństwa i systemy zamawiania. STRUKTURA ZAPASÓW Zapas obrotowy + zapas nie rotujący= zapas całkowity Zapas nierotujący: zapas zabezpieczający."— Zapis prezentacji:

1 Zapas bezpieczeństwa i systemy zamawiania

2 STRUKTURA ZAPASÓW Zapas obrotowy + zapas nie rotujący= zapas całkowity Zapas nierotujący: zapas zabezpieczający zapas nadmierny Zapas zabezpieczający: pozwala na pokrycie zapotrzebowania niezależnego chroniąc przed zmiennością popytu (odchylenie od prognoz) pozwala chronić przez zmiennością cyklu uzupełnienia zapasu (czynnik ten usprawiedliwia tworzenie zapasu bezpieczeństwa na poziomie zapotrzebowania zależnego)

3 PODSTAWOWY MODEL ZAPASU Ilość Czas Z max Zb Z inf NDND npnp ZdZd ZoZo t0t0 t1t1 t2t2 Moment wysłania informacji o konieczności złożenia kolejnego zamówienia

4 Ekonomiczna wielkość zamówienia Kzp – koszt zamawiania (uruchomienia produkcji) P – popyt roczny Km – koszt magazynowania sztuki na rok [szt/partię]]

5 Kosz całkowity Kosz całkowity = koszt magazynowania + koszt zamawiania KC = Q/2 * Km + P/Q*Kz Q- wielkość dostawy Km- koszt magazynowania P- popyt w rozważanym okresie Kz- koszt zamawiania

6 Zapas bezpieczeństwa dla EWD Zb=Top*p Top- liczba dni przez który utrzymuje się zapas bezpieczeństwa albo szacowany czas opóźnień dostaw p- popyt dzienny p= P/Lr P- popyt w skali roku Lr-liczba dni roboczych

7 Zadanie Sklep odzieżowy realizuje 10 dostaw w skali roku o wielkości 170szt. Zapas zabezpieczający powinien wystarczyć na 5 dni sprzedaży (opóźnienia w dostawach). Wyznacz wielkość zapasu zabezpieczającego jeżeli sklep pracuje 340 dni w roku Zb=Top*p p= P/Lr = (10*170)/340= 5 Zb=5*5=25 szt. Proszę wynik przedstawić w formie graficznej

8 A - przegląd ciągły (dużo zamówień o małej stosunkowo wielkości) TTT Q Q ZI Q System oparty na poziomie informacyjnym

9 Wyznaczanie poziomu zapasu informacyjnego ZI= T*p +Zb p- dzienne zużycie T - cykl dostawy Zadanie: Wyznacz wielkość zapasu przy której należy złożyć zamówienia, jeżeli w ciągu roku sprzedaje się 3500szt danej pozycji asortymentowej. Czas realizacji dostawy wynosi 5 dni. Sklep pracuje 350 dni roboczych w skali roku. Nie utrzymuje się zapasu bezpieczeństwa. ZI= T*P/Lr+Zb= 5*3500/350= 50 szt.

10 T T0T0 T0T0 T0T0 T0T0 TTTT ZMax B - przegląd okresowy (stosowany na przykład w supermarketach) T0T0 System przeglądu okresowego

11 Zmax = p T + T 0 ) + Zb Q= Zmax-Zx Zx- wielkość zapasu w momencie przeglądu Zadanie: W sklepie sprzedaje się 3000 butelek soku w skali miesiąca. Zamówienie jest składane w poniedziałek rano i przyjeżdża 3 dni później. Zapas bezpieczeństwa pokrywa 2 dniową sprzedaż. Określ wielkość kolejnego zamówienia jeśli w poniedziałek rano w magazynie było 410 butelek. Sklep pracuje w trybie 24/7 z wyjątkiem dni ustawowo wolnych. P=3000/miesiąc => dzienne p=100 butel. Zb= Top*p= 2*100=200 Z max= 100 (3+7) +200= 1200 Q= = 790

12 Zadanie 1 Sklep sprzedaje 2400 piłek w skali roku. Jednostkowy koszt realizacji zamówienia wynosi 110zł. Sklep jest otwarty przez 240 dni w roku. Koszt magazynowania (utrzymania zapasu) wynosi 10 zł na rok. Dotychczas sklep składał zamówienie raz na kwartał. Określ ile zaoszczędziłby kierownik gdyby zdecydował się na wykorzystanie metody ekonomicznej wielkości partii.

13 Zadanie 2 Roczny popyt na kawę rozpuszczalną wynosi 4500szt. Jednostkowy koszt zamawiania wynosi 28 zł/dostawę. Czas realizacji dostawy 7 dni. Jednostkowy koszt utrzymania zapasu wynosi 12 zł, zapas bezpieczeństwa utrzymuje się na dwa dni. Sklep jest otwarty przez 345 dni w roku. Określ: EWZ, pkt zamawiania (przy jakiej ilości zapasu należy składać zamówienie)

14 Zadanie 3 W hotelowej restauracji kucharz średnio zużywa 1050 kg mąki w okresie pomiędzy dwiema kolejnymi dostawami. Dostawa jest co 7 dni. Dostawy niekiedy są opóźnione (tab 1- wydłużenie cyklu dostawy) Określ, jaką wielkość zapasu bezpieczeństwa kucharz powinien utrzymywać w kuchni, żeby nie wystąpił brak mąki pomiędzy dostawami.

15 Zadanie 4 Roczny popyt na kurtki przeciwdeszczowe wynosi ok. 900 szt. Sklep pracuje 350 dni w roku i w tym okresie sześciokrotnie uzupełnia stany magazynowe. Czas realizacji zamówienia wynosi 10 dni. Opóźnienie średnio wynosi 2 dni. Jednostkowy koszt zamawiania z fabryki wynosi 200 zł na zamówienia. Koszt utrzymania zapasu wynosi 10 zł/szt w skali roku. Ustal obecny łączny koszt realizowanej polityki zakupów. Określ poziom przy którym powinno zastać złożone zamówienia. Wyznacz zapas bezpieczeństwa.

16 Zadanie 5 W sklepie w skali roku sprzedaje się UHT kartonów mleka w skali roku. Zamówienie jest składane co tydzień w poniedziałek. Dostawa przyjeżdża w środę. Ostatnio dostawca ma problemy z terminowością dostaw i coraz częściej zamówienia przyjeżdżają w piątek (remont linii produkcyjnej). Określ wielkość kolejnego zamówienia, które należy złożyć w najbliższy poniedziałek, jeżeli w niedzielę przed zamknięciem w magazynie było 400 kartonów. Sklep pracuje 350 dni w roku. Określ, jaka powinna być wielkość zapasu bezpieczeństwa utrzymywanego w sklepie do czasu zakończenia remontu linii u dostawcy.


Pobierz ppt "Zapas bezpieczeństwa i systemy zamawiania. STRUKTURA ZAPASÓW Zapas obrotowy + zapas nie rotujący= zapas całkowity Zapas nierotujący: zapas zabezpieczający."

Podobne prezentacje


Reklamy Google