Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

SUBSTANCJE DODATKOWE W ŻYWNOŚCI Kamila Zielonka, Katarzyna Szawernoga klasa II C.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "SUBSTANCJE DODATKOWE W ŻYWNOŚCI Kamila Zielonka, Katarzyna Szawernoga klasa II C."— Zapis prezentacji:

1 SUBSTANCJE DODATKOWE W ŻYWNOŚCI Kamila Zielonka, Katarzyna Szawernoga klasa II C

2 SUBSTANCJE DODATKOWE Nie są to naturalne składniki danego produktu. Ich głównym celem jest zwiększenie atrakcyjności produktów. Substancje dodatkowe zostają dodane w procesie produkcyjnym. Aby dana substancja mogła zostać wprowadzona do produktów spożywczych, musi być najpierw zatwierdzona przez radę Unii Europejskiej.

3 SPOSOBY PRZECHOWYWANIA JEDZENIA DAWNIEJ I DZIŚ o w prehistorii o w starożytności o w średniowieczu

4 Główne zastosowanie substancji dodatkowych do żywności  poprawa lub utrzymanie wartości odżywczej  przedłużenie trwałości produktów  zwiększenie akceptacji konsumentów  ułatwienie przygotowania żywności  poprawienie wyglądu, smaku, zapachu  utrzymanie stałej i powtarzalnej jakości produktów  podniesienie wydajności produkcyjnej  poprawa dostępności międzysezonowej

5 PODZIAŁ SUBSTANCJI DODATKOWYCH naturalne identyczne z naturalnymi sztuczne występujące naturalnie w żywności, pozyskiwane z naturalnych surowców o takich samych właściwościach jak związki występujące naturalnie, lecz otrzymywane w drodze syntezy związki otrzymywane na drodze syntezy chemicznej, nie występujące w przyrodzie

6 Zapobiegające zepsuciu SensoryczneTeksturotwórczePomocnicze -konserwanty -kwasy -regulatory kwasowości -przeciwutleniacze -stabilizatory -gazy (atmosfera kontrolowana) -barwniki - substancje słodzące, wzmacniajqce smak - aromaty -emulgatory przeciwzbryIajqce -skrobie modyfikowane -spulchniajqce stabilizatory -zagęstniacze zwiększajqce masę utrzymujące wilgoć -żelujące -enzymy -gazy wypierające -polepszacze mąki -pianotwórcze -przeciwpieniące -rozpuszczalniki TECHNOLOGICZNA KLASYFIKACJA DODTKÓW DO ŻYWNOŚCI

7 PODZIAŁ „E”  Barwniki  Konserwanty  Przeciwutleniacze  Emulatory, stabilizatory  Wzmacniacze smaku

8 Barwniki E100 – E199 Substancja nadająca danemu produktowi złudnie naturalny kolor lub znacznie polepszająca i podkreślająca jego naturalną barwę. UWAGA! Jedne z najbardziej niebezpiecznych barwników których trzeba unikać to:  E102 (tartrazyna)  E110 (żółcień pomarańczowa)  E123 (amarant)  E127 (erytrozyna)  E129 (czerwień Allura FC)  E151 (czerń brylantowa PN)

9 Konserwanty E200 - E299 To związki chemiczne lub mieszaniny związków chemicznych, które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najpopularniejsze to:  E sorbinian wapnia –(sery, margaryny)  E dwutlenek siarki – (soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce)

10 Przeciwutleniacze E300 - E399 Grupa związków chemicznych, które są stosowane w zapobieganiu niepożądanym procesom utleniania, przez co przedłużają trwałość produktów.  E-330 kwas cytrynowy – pełni funkcję regulatora kwasowości i stabilizatora  E-300 kwas askorbinowy – witamina C; pełni funkcję substancji klarującej, regulatora kwasowości i stabilizatora

11 Emulatory, stabilizatory E400 -E499 Są to substancje chemiczne umożliwiające m.in. utrzymanie właściwości fizykochemicznych innych substancji, do których dodawana jest w niewielkich ilościach, zapobiegająca lub opóźniająca samorzutne i niekorzystne przemiany chemiczne. o skrobia modyfikowana o pochodne celulozy, np. octan celulozy

12 Wzmacniacze smaku E600 – E699 Aromaty Przykładem aromatu może być aromat waniliowy uzyskiwany z laski wanilii Wzmacniacze Przykładami są glutaminian sodu stosowany w zupach instant

13 Kwasy organiczne Przykładowe kwasy:  E kwas benzoesowy – (napoje gazowane, majonezy, marynaty, sałatki)  E kwas mrówkowy – (ryby wędzone, surowe soki owocowe)  E kwas fosforowy – (napoje) W niektórych owocach powodują obniżenie pH, hamują rozwój drobnoustrojów, wyostrzają smak, wydłużają terminy ważności.

14 Kubuś bananowo-marchwiowo-jabłkowy Skład:  Przeciery  Banany  Marchew Mazurska  Jabłka  Woda  Syrop glukozowo - fruktozowy  E330 kwas octowy  E300 witamina C

15 Pepsi Light napój gazowany Skład  Woda  E290 dwutlenek węgla  E338 kwas ortofosforowy  E951 aspartam  E950 acesulfam K  E331 cytrynian sodu  Aromaty  Kofeina  E330 kwas cytrynowy

16 bibliografia  „Mniej odpadów – TAK!”. Pod red. dr Krzysztofa Świerkosza, dr Mariusza Sołtysika. Wrocław: wydawcy: Stowarzyszenie Ekologiczne „EKO-UNIA”, Stowarzyszenie „EKO-EDUKACJA”.  Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, wydanie III uzupełnione, PZWL 2007  Dzieniszewski J.: Alergie pokarmowe, wydanie I, PZWL 2005  Zdjęcia z portalu żywienia [on-line] [data dostępu ] dostępny w internecie:  Zdjęcia z portalu żywienia [on-line] [data dostępu ] dostępny w internecie:  Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, wydanie IV, PZWL 2007  Gajda J.: Projekty nowych przepisów Unii Europejskiej w zakresie substancji dodatkowych do żywności, Przem. Spoż., 2005, 4, 12-14

17 DZIĘKUJEMYDZIĘKUJEMY ZA UWAGĘZA UWAGĘ


Pobierz ppt "SUBSTANCJE DODATKOWE W ŻYWNOŚCI Kamila Zielonka, Katarzyna Szawernoga klasa II C."

Podobne prezentacje


Reklamy Google