Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ? Informacje, które producenci zamieszczają na opakowaniach swoich produktów bardzo często są dla nas niezrozumiałe,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ? Informacje, które producenci zamieszczają na opakowaniach swoich produktów bardzo często są dla nas niezrozumiałe,"— Zapis prezentacji:

1 Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ? Informacje, które producenci zamieszczają na opakowaniach swoich produktów bardzo często są dla nas niezrozumiałe, co zniechęca do tego, żeby się z nimi zapoznać. Wielu z nas może zadawać sobie pytanie: po co tyle cyferek, słówek, zdań, obrazków? Wbrew pozorom jednak, żadna informacja zamieszczona przez producenta na etykiecie nie jest (a przynajmniej nie powinna być) przypadkowa. Na rynku spożywczym mamy duży asortyment produktów różnych producentów. Jak spośród nich wybrać ten, który będzie dla nas najwłaściwszy? Czytając etykiety!

2 Chemiczne dodatki do żywności: Barwniki do żywności nadają lub przywracają barwę środkom spożywczym. (dzielą się na organiczne naturalne, syntetyczne identyczne z naturalnymi, organiczne syntetyczne, nieorganiczne syntetyczne, barwniki pochodzenia mineralnego) Konserwanty:związki chemiczne lub mieszaniny związków, powodujące przedłużenie przydatności do spożycia (lub trwałości) produktów spożywczych i przemysłowych. Konserwanty mają za zadanie zapobieganie rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów Emulgatory, zagęstniki: środki spulchniające i inne środki zmieniające konsystencję produktów

3 Szacuje się, że w procesie przygotowywania produktów wykorzystuje się ponad 14 tysięcy substancji chemicznych wytworzonych przez człowieka (konserwanty, barwniki, emulgatory, substancje słodzące, stabilizatory itp.) Oznacza się je literą E i cyfrą. Nie wszystkie z nich maja negatywny wpływ na organizm człowieka, jednak upraszczając można stwierdzić, że im więcej tajemniczych nazw na etykiecie, tym większe prawdopodobieństwo, że nie powinniśmy jeść danego produktu…

4 E-200-jest to tak zwany utwardzacz, używa się go do zagęszczania masy serowej, marmolady, lub do utwardzania margaryny. Wywołuje najczęściej reakcje alergiczne. E-211-beznoesan sodu-dodawany do napojów na przykład.: Coca- Cola, Pepsi. Powoduje silne reakcje alergiczne/uczulające. E środki chemiczne używane przy zabezpieczeniu owoców cytrusowych podczas transportu. Owoce są spryskiwane substancją chemiczną, która zabezpiecza je przed zepsuciem. Powoduje silne zatrucia pokarmowe, uczulenia. E azotyn sodu i azotyn potasu. Stosowane są do peklowania wędlin. Zabezpieczają wędliny przed bakteriami wywołującymi jad kiełbasiany. Z jednej strony chronią nasz organizm przed zatruciem, ale mają też szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy, które powstają w wysokiej temperaturze podczas peklowania. Dlatego należy unikać podgrzewania potraw zawierających pekle, ponieważ wtedy wytwarza się spora ilość takich substancji rakotwórczych.

5 Inne informacje z etykiet Pierwszym obowiązkowym punktem etykiety jest data przydatności do spożycia. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jak wielkie znaczenia ma data ważności – pomijając zagrożenia wynikające ze spożywania produktów przeterminowanych pamiętajmy, że im dłuższy termin przydatności, tym więcej sztucznych środków konserwujących zostało wykorzystanych w procesie produkcji.

6 Znak rolnictwa ekologicznego pojawia się na etykietach żywności pochodzącej od takich producentów, przetwórców lub rolników, którzy spełniają wymagania specjalnej ustawy i posiadają certyfikat uprawnionej jednostki certyfikującej Zalecane dzienne spożycie – stosowana głównie w farmakologii i dietetyce wielkość określająca ilość składników pokarmowych lub leczniczych, które powinny być spożywane średnio na dobę przez przeciętnego dorosłego człowieka.

7 Żywność genetycznie modyfikowana(GMO) Żywność genetycznie zmodyfikowana (transgeniczna); Novel Food (nowa żywność) - to artykuły spożywcze zawierające produkty modyfikacji genetycznej lub żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt, które zostały wcześniej ulepszone technikami inżynierii genetycznej. Żywność genetyczne modyfikowana jest typem organizmu zmodyfikowanego genetycznie (ang. Genetically Modified Organizm – GMO), czyli organizmu poddanego procesowi inżynierii genetycznej, w którym genom został zmieniony

8 Jak odróżnić żywność konwencjonalną od modyfikowanej genetycznie? Jest to stosunkowo łatwe, gdyż producent żywności wytwarzanej w sposób transgenetyczny ma obowiązek oznaczyć odpowiednio swój produkt. Z kolei na niemodyfikowanej żywności znajdziemy oznaczenia GMO FREE lub NO GMO.

9 Oszukane jedzenie: Pasztet Prawdopodobnie, większość z nas nigdy nie zjadłaby tego, co ostatecznie ląduje w pasztecie. Prawie nie ma w nich mięsa, a jedynie odpady z mięsnej produkcji, czyli tzw. MOM. W skrócie polega to na wyciskaniu w prasie kości, z których wyciąga się dosłownie wszystko: chrząstki, szpik, błony i inne pozostałości. Pozostałe składniki popularnych pasztetów to tłuszcz wieprzowy, skóra z kurcząt i chemiczne substancje wzmacniające smak i aromat. Często zagęszcza się też pasztety białkiem sojowym, które idealnie wtapia się w konsystencję pasztetu.

10 Według obowiązującego prawa ta nazwa określa płynny produkt wyprodukowany ze zdrowych, świeżych lub mrożonych owoców, zdolny do fermentacji. Najlepszy sok to oczywiście taki, który w 100 proc. składa się z owoców czy warzyw. Na naszym rynku są soki jednodniowe, najczęściej o pojemności 250 ml. Jednak jak sama nazwa wskazuje, są to produkty o krótkiej przydatności do spożycia; szybko tracą trwałość i fermentują. Najpopularniejsze są soki w kartonach,które najczęściej wytwarzane są z soku zagęszczonego, czyli koncentratu. Soki dobrej jakości to te, które zawierają od 85 do 100 proc. owoców i nie zawierają dodatkowo cukru. Jeśli sok jest słodzony, jego zawartość nie może przekraczać 150g na 1 litr. Soki

11 Pieczywo Prawdziwy tradycyjny chleb powinien mieć w swoim składzie jedynie cztery podstawowe składniki: mąkę, zakwas lub drożdże, wodę i sól. Każdy dodatkowy składnik to najprawdopodobniej rodzaj chemicznego polepszacza. Wystrzegaj się pieczywa do wypieku, którego użyto różnego rodzaju "E", kwasu askorbinowego, wspomnianego słodu jęczmiennego i karmelu, zagęstników i emulgatorów. Takie pieczywo nie ma nic wspólnego ani z prawdziwym polskim chlebem, ani ze zdrowiem.

12 Jogurty Pod wieczkiem czeka prawdziwa niespodzianka. Owszem, kupiony jogurt jest smaczny i kremowy, ładnie pachnie owocami, jednak najczęściej jest to zasługa dodatków do żywności, a nie samych owoców! Szczególnego rodzaju produktem są jogurty "o smaku" konkretnego owocu. Taki napis na etykiecie oznacza, że produkt nie został wyprodukowany z udziałem owoców, a ich miejsce zajęły dodatki smakowe o konkretnym działaniu.

13 Dziękuje za uwagę


Pobierz ppt "Czy powinniśmy czytać etykiety i jak to robić ? Informacje, które producenci zamieszczają na opakowaniach swoich produktów bardzo często są dla nas niezrozumiałe,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google