Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zabezpieczenie zakładu gastronomicznego przed szkodnikami żywności i ich zwalczanie
2
1. Definicja szkodników żywności
Do szkodników żywności należą żywe organizmy, niepożądane w miejscach magazynowania lub produkowania żywności. Szkodniki żywności Gryzonie (myszy, szczury); Owady (muchy, karaczany, mole, mrówki, pluskwy, wołek zbożowy); Nicienie (węgorek pszeniczny); Roztocza (występują w zbożach, mące, kaszach, miodach, mleku w proszku).
3
2. Szkody w żywności wywoływane przez szkodniki
Straty ilościowe żywności spowodowane przez gryzonie i niektóre owady; Zanieczyszczenie środków spożywczych odchodami; Uszkodzenia opakowań; Przegryzanie elementów budowlanych i niszczenie instalacji elektrycznych i kanalizacyjnych; Przenoszenie drobnoustrojów chorobotwórczych np. Salmonelli; przenoszenie gruźlicy, zapalenia śledziony, chorób jelit, biegunki); Przenoszenie bakterii gnilnych; Psucie żywności spowodowane rozwojem larw owadów i nicieni.
4
3. Metody zwalczania szkodników żywności
A) zwalczanie gryzoni System zapobiegawczy (likwidacja miejsc wylęgu, zabezpieczanie budynków przed ich wtargnięciem np. kraty, siatki, szczelne drzwi, likwidacja żerowisk przez częste usuwanie odpadów i śmieci); System wyniszczający (za pomocą środków chemicznych, pułapek mechanicznych, środków akustycznych);
5
3. c.d. B) zwalczanie owadów
Systemy zapobiegawcze (siatki w oknach, likwidacja miejsc ich wylęgu, urządzenia wydające dźwięki); Systemy wyniszczające (zwalczanie dorosłych owadów metodami chemicznymi i fizycznymi np. lampy owadobójcze) ;
6
Wykonała mgr inż. Ewa Chełchowska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.