Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Dobre i złe nawyki żywieniowe
2
Prawidłowe żywienie polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych będących : - źródłem energii niezbędnej do utrzymania podstawowych procesów życiowych i aktywności fizycznej ( węglowodany, tłuszcze ) – materiałem budulcowym używanym do budowy nowych i odbudowy zużytych komórek ( białka, związki mineralne, woda – czynnikami regulującymi wszelkie procesy życiowe ( witaminy, związki mineralne).
3
Choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia:
- choroby układu krążenia ( zawał, nadciśnienie, udary mózgu), – niektóre choroby nowotworowe, - otyłość, nadwaga, - niedobory wysokości i masy ciała u dzieci i młodzieży, - opóźnienie wzrastania i dojrzewania fizjologicznego dzieci i młodzieży, - niektóre choroby układu trawiennego, - cukrzyca, - osteoporoza, - niedokrwistość z niedoboru żelaza, - miażdżyca, - awitaminozy ( choroby spowodowane niedoborem witamin), – próchnica zębów ,
4
Złe nawyki żywieniowe:
* nieregularne spożywanie posiłków * długie przerwy między posiłkami * przejadanie się * jedzenie między posiłkami np. paluszków, chipsów, słodyczy * nie jedzenie śniadania * jedzenie w pośpiechu, w stresie * jedzenie kolacji tuż przed snem * przesalanie potraw * zbyt duże spożycie cukru, słodyczy, tłuszczów zwierzęcych * zbyt duże spożycie używek: kawy, mocnej herbaty i alkoholu
5
Zasady zdrowego żywienia
*Spożywaj 4-5 posiłków, przerwy między nimi 3,5- 4 godz. * W przerwach między posiłkami nie jedz. * Nie przejadaj się. * Kolację jedz min. 2 godz. przed snem. * Ograniczaj słodycze – dozwolone kilka razy w tygodniu, oraz sól. * Jedz różnorodne produkty, dostosowane do sezonu i możliwości finansowych. * W każdym głównym posiłku (I i II śniadanie, obiad, kolacja) spożywaj produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego np. ser, mięso, ryby, jaja, mleko, wędlinę.
6
* Przynajmniej w dwóch posiłkach jedz produkty nabiałowe: mleko, sery, jogurt, kefir.
* Warzywa i owoce jedz przynajmniej w 3 posiłkach, a w jednym na surowo; - razem ponad 1\2 kg (dziennie). * Codziennie spożywaj przynajmniej jeden produkt będący dobrym źródłem błonnika tj. np. razowe pieczywo, kasze, soję, groch, fasolę. * Stosuj różne techniki sporządzania potraw: gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie. * Pij 1,5-2 litrów płynów dziennie np. soków, wody mineralnej. * Spożywaj max 3-4 jajka tygodniowo uwzględniając te, które znajdują się w potrawach. * Spożywaj posiłki w miłej rodzinnej atmosferze przy estetycznie nakrytym stole
7
Recepta na zdrowie prof. Stanisława Bergera - 5 U
Pierwsze U – urozmaicenie Drugie U – uregulowanie Trzecie U – umiar Czwarte U – unikanie Piąte U – uprawianie sportu I jeszcze jedno U- Uśmiechaj się
8
Człowiek i jego zdrowie
Ankieta Człowiek i jego zdrowie
9
Odpowiedz na pytania zawarte w kwestionariuszu
Odpowiedz na pytania zawarte w kwestionariuszu Za każdą odpowiedź „tak” otrzymasz 1 punkt, za odpowiedź „nie” – 0 punktów. Policz, ile punktów uzyskałeś, a dowiesz się, czy Twoja dieta jest prawidłowa Czy prawie codziennie dodajesz cukru do jedzenia i napojów? Czy prawie każdego dnia spożywasz produkty, które zawierają cukier? Czy solisz jedzenie? Czy zazwyczaj pijesz więcej niż trzy filiżanki herbaty dziennie? Czy palisz papierosy? Czy częściej niż dwa razy w tygodniu spożywasz potrawy smażone? Czy częściej niż dwa razy w tygodniu spożywasz produkty typu fast food? Czy częściej niż dwa razy w tygodniu spożywasz czerwone mięso? Czy często spożywasz produkty, które zawierają dodatki spożywcze i konserwanty? Czy częściej niż dwa razy w tygodniu jesz czekoladę i słodycze? Czy mniej niż jedna trzecia twojej diety składa się ze świeżych owoców i warzyw? Czy pijesz mniej niż 300 ml czystej wody dziennie? Czy zazwyczaj jesz biały ryż, pieczywo i mąkę zamiast produktów nieoczyszczonych? Czy pijesz mniej niż 0,5 l mleka dziennie? Czy przeciętnie jesz więcej niż trzy kromki pieczywa dziennie? Czy w twojej diecie znajdują się używki?
10
odpowiedzi 0 – 4 pkt. – Jesteś niewątpliwie osobą dbającą o zdrowie i drobne niedociągnięcia w tym zakresie nie będą rzutowały na Twój stan zdrowia.Jesteś na dobrej drodze do długiego i zdrowego życia. 5 – 8 pkt. – Jesteś na właściwej drodze, ale musisz być trochę bardziej rygorystyczny.Zobaczysz, że się lepiej poczujesz Z niektórych potraw musisz zrezygnować całkowicie! 9 – 13 pkt. – Twoja dieta nie jest prawidłowa i będziesz musiał wprowadzić pewne zmiany, aby móc dojść do pełni zdrowia. Zobaczysz, że niektóre z Twoich złych nawyków zmienią się, kiedy odkryjesz smaczniejsze i zdrowsze odpowiedniki ulubionych pokarmów. 14 – 16 pkt. – Nie ma możliwości, żebyś odżywiał się tak jak teraz i pozostał w dobrym zdrowiu. Spożywasz zbyt dużo produktów niezdrowych.
11
prezentacja powstała na podstawie podręcznika „Zasady Żywienia” do nauki zawodów kucharz, technik żywienia, kelner Dziękuję za uwagę mgr Beata Słabkowska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.