Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałAniela Biernacka Został zmieniony 8 lat temu
2
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący p. Anna Majcher
3
Projekt „Żyj smacznie i zdrowo „ W ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo „ w naszej szkole realizowany jest projekt prowadzony przez nauczyciela biologii p. Annę Majcher, mający na celu pogłębianie wiedzy na temat zdrowego odżywania oraz promowanie zdrowego trybu życia.Uczniowie na zajęciach wykonują plakaty i gazetki promujące zdrowe odżywianie. Przygotowują samodzielnie zdrowe posiłki, które przeznaczone są do degustacji uczniów i nauczycieli, aby zachęcić ich do zdrowego stylu życia. Po akcjach przeprowadzonych w szkole oraz ankietach, uczniowie zorganizują konkurs wewnątrz szkolny, aby utrwalić wiedzę uczniów. Uczestnicy projektu postanowili wraz z zaprzyjaźnionym projektem Młody obywatel zorganizować spotkanie z seniorami z Bystrzycy Górnej, na którym opowiedzą o zasadach zdrowego odżywiania. Seniorzy okazali się bardzo zainteresowani tym tema5tem i długo dyskutowali na temat zdrowego odżywiania
4
Gazetki promujące zasady zdrowego żywienia
5
Przygotowanie i degustacja przez uczniów zdrowych posiłków między innymi: koktajl owocowy, sałatka owocowa, kanapki warzywne, kompot
6
W ramach projektu „Młody obywatel" oraz „Żyj smacznie i zdrowo" nasi uczniowie postanowili zaprosić na spotkanie edukacyjne uczestników „ Klubu Seniora „ z Bystrzycy Górnej. Spotkanie odbyło się w środę tj. 26.03.2014. Rozpoczęło się ono przedstawieniem celów projektów. Następnie uczniowie zaprezentowali zasady zdrowego odżywiania przy pomocy prezentacji multimedialne oraz rozdali materiały specjalnie przygotowane na tę okazję ( książeczki kulinarne, ulotki). Omawianie tematu wspomagała degustacja zdrowych przekąsek przygotowanych przez uczniów z naturalnych produktów. Szczególnymi względami cieszył się koktajl bananowy. Mniam. Seniorzy byli bardzo zainteresowani zdrowym odżywianiem.
7
Przeprowadzenie konkursu wewnątrz szkolnego o tematyce żywieniowej. Po szeregu działań przeprowadzonych w naszej szkole zorganizowaliśmy konkurs wewnątrz szkolny dla wszystkich klas aby utrwalić wiadomości przekazywane podczas naszego projektu. Z każdej klasy wzięło udział po trzech reprezentantów. Pierwsze trzy miejsca zostały nagrodzone ocenami bardzo dobrymi i celującymi z biologii. A liczba uzyskanych punktów liczyła się do konkursu na super klasę.
8
Udział w ogólnopolskim konkursie plastycznym -,,Żyj smacznie i zdrowo” Nasza szkoła wzięła udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym " Żyj smacznie i zdrowo". Jego celem jest przekazanie uczniom szkół gimnazjalnych, w atrakcyjnej formie, zasad prawidłowego i smacznego odżywiania, zachęcenie ich do pierwszych eksperymentów w kuchni i wspólnego, rodzinnego spożywania posiłków oraz zwrócenie ich uwagi na ważne problemy społeczne takie jak marnowanie żywności, energii czy wody. Nasi uczniowie w ramach programu zrealizowali projekt edukacyjny, podczas którego zorganizowali szereg działań : przeprowadzenie ankiety żywieniowej w szkole oraz omówienie jej wyników, przygotowanie gazetek informacyjnych promujących zdrowe odżywianie, spotkanie z seniorami z Bystrzycy w celu promowania zdrowego stylu życia. Uczennice klasy II a: Karolina Święs, Martyna Bińkowska, Emilia Witek oraz uczennica III c Kamila Cisek wzięły udział w konkursie zorganizowanym w ramach tego programu pt. „ Zdrowe odżywianie, gotowanie, niemarnowanie pożywienia, ekologia oraz wspólne spożywanie posiłków" – czyli wartości, które promuje program „Żyj smacznie i zdrowo" w kategorii Plakat Społeczny. Spośród 1800 prac nasz plakat dostał wyróżnienie i wspaniałą nagrodę – laptopa!!!
9
Analiza wyników ankiet pozwoliła porównać styl życia i odżywiania uczniów naszej szkoły z danymi ogólnopolskimi. Okazało się że większość uczniów naszej szkoły regularnie uprawia sport co wpływa korzystnie na zdrowy styl życia, a ponad 60% spożywa śniadanie przed wyjściem z domu. Największy problem sprawiło spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia (tylko 50% uzyskało pozytywny wynik) Większości pytań zawartych w ankiecie nasza szkoła uzyskała wyższe wyniki niż dane ogólnopolskie.
10
Wyniki ankiet żywieniowych
11
-W jaki sposób powinniśmy gospodarować żywnością -Zapoznanie się z przepisami zgodnych z zasadami zdrowego odżywiania -Zachęciło nas do prowadzenia zdrowego trybu życia -Promowanie wśród lokalnej społeczności właściwego odżywiania -wygrana w konkursie ogólnopolskim oraz wspaniała nagroda w formie laptopa która wzbogaciła pracownię biologiczną
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.