Pobierz prezentację
OpublikowałGrażyna Jażdżewski Został zmieniony 10 lat temu
1
Co je się w Niemczech? Autor: Maciej Szumyło
2
Spis treści 1.Ogólne informacje 2.Zakupy na co dzień 3.„Domowe” produkty 4.Mięso 5.Kiełbaski i piwo 6.Desery 7.Dla turystów
3
Ogólne informacje Kuchnia niemiecka – to zbiorcza nazwa kilku popularnych kuchni regionalnych z różnych regionów Niemiec. Kuchnia niemiecka wbrew obiegowym opiniom jest bogata w różnorodność potraw i dań. To bogactwo tradycji wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji piwa, podawanego z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami. Lokalne praktyki kulinarne, i wielość składników wzbogacone doświadczeniami sąsiadów wpływają na współczesny obraz kuchni niemieckich. W kuchni niemieckiej można spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie oraz dalekowschodnie. Istnieje w Niemczech, wiele potraw regionalnych, z których niektóre stały się symbolami całego kraju. Zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów: Szwajcarii, Francji. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska. Do narodowych potraw niemieckich zaliczamy: zupę z węgorza na rosole wołowym, i golonkę z kapustą lub grochem.
4
Zakupy na co dzień Prawdziwy Niemiec nie pójdzie do najbliższego supermarketu po to, żeby zrobić zakupy jednorazowo na cały tydzień. Niemieckie supermarkety nie posiadają tak wielkiego wyboru towarów, jak w większości europejskich krajów. Posiadają oczywiście zestawy mrożonych produktów, konserw, pieczywa, ale wszystkie te produkty kupuje się z myślą o jednym posiłku, a nie o długotrwałym przechowywaniu.
5
„Domowe” produkty Zazwyczaj Niemcy w dziale spożywczym robią zakupy każdego dnia na ten jeden dzień i codziennie chodzą na jarmarki, na których sprzedają swoje produkty okoliczni rolnicy. Są to zwłaszcza owoce i warzywa. Pieczywo kupują w niedużej piekarni, a mięso w okolicznej masarni. Wielu z was wie, że w każdym narodzie istnieją własne kulinarne tradycje, ale niewielu jest świadomych, że liczne potrawy, które są dla nas zwykłe, wzięły swój początek w Niemczech.
6
Mięso Niemcy słyną ze świetnie przyrządzanych golonek, pieczeni wołowych, drobiu. Przeróżne gatunki mięs przygotowują na wiele sposobów i podają zawsze z dodatkiem chleba, warzyw, ziemniaków oraz klusek . Znane są tez niemieckie wędliny.
7
Kiełbaski i piwo Niemiecka kuchnia to nie tylko, tak jak się powszechnie sądzi, słynne piwo i nie mniej słynne kiełbaski. Wśród wielu potraw, które na trwałe weszły do światowego kanonu, a zostały wymyślone w Niemczech wymienić można mięsną roladę, przygotowane z różnymi ziołami i przyprawami jajka, hot-dogi, parówki, smażoną kiełbasę, hamburgery i inne.
8
Desery Ulubionym przysmakiem Niemców jest Apfelstrudel czyli strudel jabłkowy. Wykonuje się go z jabłkowego farszu z dodatkiem moczonych w rumie rodzynek, zawijanego w bardzo cienkie ciasto i pieczonego w piecu. Strudel podaje się na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. W Niemczech jada się także serniki oraz placki z wiśniami i śliwkami. Szczególne miejsce zajmuje jednak tort Schwarzwaldzki - czekoladowe ciasto z wiśniami i bitą śmietaną.
9
Dla turystów Chyba nie znajdziecie większej ilości narodowych potraw gdzie indziej, niż w Niemczech. Jeżeli zatem planujecie zwiedzać ten piękny kraj, trzeba spróbować słynnych potraw niemieckiej kuchni. Obowiązkowo odwiedźcie niemiecką restaurację, w której można spróbować potrawy kuchni narodowej wykonane w tradycyjny sposób.
10
Koniec Guten Appetit!
11
Korzystałem z : http://niemcy.lovetotravel.pl/kuchnia_niemiecka
12
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.