Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
STEROWANIE JAKOŚCIĄ W LABORATORIUM
Politechnika Łódzka Instytut Chemicznej Technologii Żywności STEROWANIE JAKOŚCIĄ W LABORATORIUM dr inż. Maciej Wojtczak
2
Czynniki wpływające na prawidłowość i wiarygodność badań
Czynnik ludzki Warunki lokalowe i środowiskowe Metody badań i wzorcowań oraz ich walidacja Wyposażenie Spójność pomiarowa Pobieranie próbek Postępowanie z obiektami badania i wzorcowania
4
5.9 Sterowanie jakością Monitorowanie cech charakterystycznych metody
Regularne korzystanie z certyfikowonych i/lub wewnętrznych materiałów odniesienia Powtórne badanie przechowywanych obiektów Ocena korelacji wyników różnych właściwości obiektu Udział w porównaniach międzylaboratoryjnych
5
KARTA KONTROLI WYNIKÓW typu R
6
KARTA KONTROLI WYNIKÓW typu X
7
DLA ZAPEWNIENIA WYSOKIEJ JAKOŚCI WYNIKÓW ANALZ WINNIŚMY:
Stworzyć odpowiednie warunki analizy w zakresie infrastruktury, kwalifikacji personelu oraz metody. oraz Prowadzić systematyczną kontrolę wyników poprzez sterowanie jakością wewnętrzne i zewnętrzne.
8
WYNIKI BADAŃ MIĘDZYLABORATORYJNYCH
Ranking laboratoriów biorących udział w badaniach (z-score). Wartość średnia (lub) certyfikowana cechy mierzonej.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.