Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia."— Zapis prezentacji:

1 Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia.
Zdrowy styl życia Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia.

2 Menu Odżywianie Skutki nieprawidłowego odżywiania BMI Witaminki
Aktywność fizyczna i jej wpływ na zdrowie Powiedz STOP nałogom

3 ODŻYWIANIE MENU

4 Zasady prawidłowego odżywiania:
1. Dużo napojów Codziennie powinno się wypijać co najmniej 2 litry płynów. Najlepiej nadają się: woda mineralna, herbaty ziołowe i niesłodzone soki owocowe. MENU

5 Zasady prawidłowego odżywiania:
2. Zredukowanie ilości spożywanych tłuszczy Zaleca się zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy. Dziennie nie powinno się przekraczać granicy 60 gram tłuszczy. Wskazane jest spożywanie nisko tłuszczowych produktów, takich jak n. p. chude mięsa i ryby, ziemniaki, ryż, makaron, warzywa i owoce. MENU

6 Zasady prawidłowego odżywiania:
3. Zredukowanie ilości spożywanych mięs Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu w zupełności wystarczy aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo. Zaleca się przyrządzanie chudych mięs, takich jak mięso z kurczaka czy indyka. MENU

7 Zasady prawidłowego odżywiania:
4. Dużo warzyw i owoców Spożywanie 5 porcji warzyw lub owoców rozłożonych w ciągu dnia jest jak najbardziej wskazane. W ten sposób organizm zostaje zaopatrywany w cenne witaminy i substancje mineralne oraz wspomagające zdrowie drugorzędne substancje roślinne.  MENU

8 Zasady prawidłowego odżywiania:
5. Spożywanie ryby co najmniej raz w tygodniu Regularne spożywanie ryb jest szczególnie zalecane ze względu na zawarte w nich wysokowartościowe białka, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3) oraz witaminy D oraz B12. Poza tym ryby morskie zawierają cenny dla zdrowia jod. MENU

9 Zasady prawidłowego odżywiania:
6. Regularne spożywanie produktów pełno zbożowych Produkty z mąki pszennej czy oczyszczony ryż, zastąpić produktami z pełnego ziarna jak n. p. gryka, proso czy orkisz. MENU

10 Zasady prawidłowego odżywiania:
7. Unikać soli Sól wiąże niepotrzebnie wodę w organizmie, dlatego zaleca się przyprawianie ziołami. MENU

11 Zasady prawidłowego odżywiania:
8. Zdrowe tłuszcze / oleje Zaleca się stosowanie tłuszczy i olejów pochodzenia roślinnego, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe n.p. oliwa z oliwek. MENU

12 Zasady prawidłowego odżywiania:
9. Oszczędnie z alkoholem Alkohol powinien być spożywany przy specjalnych okazjach w umiarkowanych ilościach. Czerwone wino, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na układ krwionośny, powinno również być spożywane z umiarem. MENU

13 Zasady prawidłowego odżywiania:
10. Rozkoszowanie się smakiem Ważna zasadą jest czerpanie przyjemności z jedzenia bądź jego przyrządzania. Osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na chwile zapomnienia, jednak to zdrowe posiłki smakują najlepiej. MENU

14 Skutki nieprawidłowego odżywiania:
Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu i niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie) Nowotwory Cukrzyca insulinoniezależna Choroby jelita grubego Kamica żółciowa Próchnica zębów Osteoporoza Otyłość Bulimia, anoreksja MENU

15 Body Mass Index, czyli BMI.
BMI ( Body Mass Index) jest prostym narzędziem, które porównując wzrost z wagą, wskaże Ci czy masz niedowagę, otyłość lub czy wszystko jest w normie. Aby poznać swój BMI, wystarcz że skorzystasz z prostego wzoru: Dla przykładu, weźmy kogoś o wadze 79kg i wzroście 1,83m. Tak obliczalibyśmy jego BMI : 79 : (1,83 * 1,83) = 23,6. Niedowaga < 18,5 Waga w normie 18,5 - 24,9 Nadwaga ,9 Otyłość stopnia I ,9 Otyłość stopnia II 35, ,99 Otyłość stopnia III > 40 MENU

16 Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki.
Największym błędem jaki jest popełniany przez wielu ludzi to kupowanie witamin ’w proszku’. Np. Witamina C jest substancją rozkładającą się częściowo w czasie gotowania. Najlepszym jej źródłem są surowe owoce, surowe warzywa i wątroba. MENU

17 Zdrowoo mi! MENU

18 Poolska gola! Jest to m. in. Aktywność fizyczna.
Zdrowy styl życia nie składa się tylko z prawidłowego odżywiania. Jest to m. in. Aktywność fizyczna. MENU

19 Aktywność fizyczna i jej wpływ na zdrowie człowieka.
Aktywność fizyczna odgrywa w naszym życiu ogromną rolę. Większość z nas zapomina niestety, że tak zwany aktywny wypoczynek jest dla naszego organizmu korzystniejszy niż wypoczynek bierny. Osoby w sposób systematyczny uprawiające sport są nie tylko szczuplejsze, lecz także, dzięki lepszemu dotlenieniu mózgu mają sprawniejszą pamięć i koncentrację. Szczególnie korzystny wpływ ma na nasze zdrowie ruch na świeżym powietrzu. MENU

20 Rowerem do Egiptu… MENU

21 Powiedz STOP nałogom! Nałóg to uzależnienie od spożywania konkretnej substancji bądź nawet wykonywania konkretnej czynności. Nałóg to znaczy, że coś rządzi tobą, że jesteś uzależniony od określonego działania – a więc nie tylko fizycznie, ale i psychicznie uwięziony w tej czynności. MENU

22 Zdrowie masz tylko jedno!
Pamiętaj! Zdrowie masz tylko jedno! MENU

23 Prezentację przygotowała Katarzyna Dycz ;)
Koniec! Prezentację przygotowała Katarzyna Dycz ;)


Pobierz ppt "Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia."

Podobne prezentacje


Reklamy Google