Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałGabrjel Bulik Został zmieniony 10 lat temu
1
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych
2
Dlaczego chleb pleśnieje ?
Chleb pleśnieje, ponieważ jest w nim dużo substancji chemicznych . Dawniej gdy chleb wypiekano bez dodatków nie pleśniał on, tylko czerstwiał . Chemiczne dodatki zatrzymują proces wysychania wody. Chleb z wodą zmienia się w idealny pokarm dla pleśni .
3
Czy i dlaczego pleśń jest niebezpieczna dla zdrowia ?
Pleśnie wykorzystywane do dodawania smaku serów nie są niebezpieczne . Lecz pleśń np. na chlebie jest niebezpieczna, ponieważ wydziela dużą ilość toksyn, które są niebezpieczne dla zdrowia .
4
Jak długo trwa proces pleśnienia chleba ?
Proces pleśnienia chleba trwa od trzech do pięciu dni . W zależności od tego w jakich warunkach jest przechowywany chleb .
5
Choroby związane z pleśnią
Grzyby pleśniowe to jedna z podstawowych grup alergenów inhalacyjnych. Wywołują one reakcje alergiczne w górnych drogach oddechowych .
6
Jakie warunki sprzyjają powstawaniu pleśni
Do powstawania pleśni jest potrzebna wysoka wilgotność oraz odpowiednia temperatura około stopni Celsjusza .
7
Ile występuje rodzajów pleśni
Liczbę rodzajów pleśni określa się na około Z tego kilkadziesiąt jest mocno alergetyzujących .
8
Plusy i minusy pleśni Plusy : dodaje smaku do serów pleśniowych.
Minusy : jest niebezpieczna dla zdrowia , niszczy pożywienie , może wywołać alergie .
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.