Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
im. Józefa Wybickiego
2
PLANOWANE ZAWODOWE KIERUNKI KSZTAŁCENIA na poziomie technikum
ZESPOLE SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w Somoninie im. Józefa Wybickiego w roku szkolnym 2009/10
3
Technikum hotelarskie
4
Technikum hotelarskie kształcenie zawodowe
Obsługa konsumenta Organizacja pracy w hotelarstwie Obsługa informatyczna w hotelarstwie Ekonomia i prawo w hotelarstwie Język obcy zawodowy Marketing usług hotelarskich Zajęcia praktyczne
5
Technikum hotelarskie przygotowuje młodzież do pracy w trzech dziedzinach:
Hotelarstwo Turystyka Gastronomia
6
Umiejętności zawodowe technika hotelarstwa
Fachowe i kompleksowe obsługiwanie gościa hotelowego Biegłe posługiwanie się językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego Organizowanie pracy w zakładzie hotelarskim Organizowanie usług gastronomicznych i obsługi konsumenta Organizowanie i obsługiwanie kongresów, targów, zjazdów i innych imprez Organizowanie usług turystycznych i rekreacyjnych Wyposażanie i urządzanie wnętrza różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych
7
Technikum organizacji usług gastronomicznych
8
Technikum organizacji usług gastronomicznych
jedyne w regionie
9
Technikum organizacji usług gastronomicznych
10
Absolwent szkoły technik organizacji usług gastronomicznych po ukończeniu szkoły:
Organizuje gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe) Organizuje bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe Projektuje i aranżuje wnętrza sal konsumpcyjnych oraz ich wyposażenie Planuje produkcję i ustala asortyment potraw Dokonuje oceny jakości potraw i napojów Nadzoruje przebieg gastronomicznych procesów produkcyjnych Prowadzi dokumentację rozliczeń produkcji i kalkulacje Organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów Często prowadzi własną firmę Kontynuuje naukę w uczelniach o profilach: gastronomicznym, hotelarskim lub ekonomicznym
11
Technikum organizacji usług gastronomicznych
12
Technik organizacji usług gastronomicznych
13
Technikum obsługi turystycznej
14
Technikum obsługi turystycznej kształcenie zawodowe
Język obcy zawodowy Obsługa ruchu turystycznego Podstawy ekonomiczne i prawne Organizacja turystyki Geografia turystyczna Technika pracy biurowej Podstawy rachunkowości i finansów Marketing w turystyce Zajęcia praktyczne
15
Technik obsługi turystycznej absolwent - zdobywa umiejętności m. in
Technik obsługi turystycznej absolwent - zdobywa umiejętności m.in. w zakresie Prowadzenia własnej działalności turystycznej i agroturystycznej Do pracy w urzędach administracji państwowej i samorządowej Do pracy w punktach informacji turystycznej i w biurach podróży Przy organizacji imprez, kolonii, wyjazdów urlopowych krajowych i zagranicznych Do kontynuacji nauki na uczelniach o kierunkach turystycznych i hotelarskich
16
Planowane kierunki kształcenia na poziomie zasadniczym
Oddział wielozawodowy - przedmioty ogólne realizowane w szkole - zajęcia praktyczne realizowane u pracodawców - teoretyczne przedmioty zawodowe realizowane systemem kursowym
17
Zasadnicza Szkoła Zawodowa kucharz małej gastronomii
Przedmioty teoretyczne ogólne i zawodowe realizowane są w szkole zajęcia praktyczne odbywają się w dobrze wyposażonych szkolnych pracowniach gastronomicznych nie trzeba szukać sobie miejsc odbywania praktyk zawodowych
18
Kucharz małej gastronomii przygotowany jest do pracy w:
Punktach małej gastronomii Barach szybkiej obsługi Stołówkach Hotelowych zakładach gastronomicznych Restauracjach Kawiarniach Firmach cateringowych Przedsiębiorstwach produkujących wyroby i półprodukty kulinarne i spożywcze Kontynuuje naukę w zaocznym 2- letnim UZUPEŁNIAJĄCYM LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCYM dla DOROSŁYCH w swojej macierzystej szkole
19
Pracownia żywienia
20
Zajęcia praktyczne w nowoczesnej pracowni żywienia
21
Ogólnodostępne centrum multimedialne w czytelni szkolnej
22
Nowa szatnia i sklepik
23
Rozbudowa szkoły
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.