Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE
2
Prawidłowe odżywianie jest to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii i substancji potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu.
3
W zależności od swych podstawowych funkcji, składniki odżywcze dzielą się na:
Energetyczne: węglowodany, tłuszcze, Budulcowe: białko, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, Regulujące: witaminy, składniki mineralne,
4
Piramida Zdrowego Żywienia
5
DIETA ZBILANSOWANA Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Tylko wykorzystanie wielu różnych składników pozwala na właściwe zbilansowanie diety.
6
Odżywianie się według zbilansowanej diety zarówno pod kątem odżywczym, jak i energetycznym jest niezwykle ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i kondycji fizycznej. Pomaga nam czuć się lepiej i faktycznie zapobiega niektórym poważnym chorobom.
7
Rozkład posiłków w ciągu dnia
I wariant – 5 posiłów II wariant – 4 posiłki Posiłek Procent dobowego zapotrzebowania na energię 1. Śniadanie % 2. II śniadanie 15 -20% 3. Obiad 35 – 40% 4. Podwieczorek 5 – 10% 5. Kolacja % Posiłek Procent dobowego zapotrzebowania na energię 1. Śniadanie % 2. II śniadanie 15 -20% 3. Obiad 35 – 40% 4. Kolacja 15 – 20%
8
ZALECANA LICZBA PORCJI SPOŻYWANYCH W CIĄGU DNIA
PRODUKTY PRZYKŁADY JEDNEJ PORCJI Mięso i jego zamienniki; 1-3 porcji dziennie g chudego mięsa 2/3 szklanki fasoli 1-2 jajka Mleko i jego przetwory; Dzieci 9 – 13 lat porcji dziennie Młodzież lat Dorośli 1 szklanka mleka 1 kubek jogurtu ½ szklanki twarogu Warzywa i owoce; 5 – 10 porcji dziennie 1 ziemniak ½ szklanki szpinaku 1 jabłko Produkty zbożowe; 5 – 12 porcji dziennie 1 kromka chleba, 1 rogalik lub kajzerka, 1 szklanka makaronu,
9
Wylicz swój BMI (Body Mass Index).
BMI= masa ciała [ kg ]: wysokość 2[ m 2]
10
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ POSIŁKÓW. BĄDŹ AKTYWNY RUCHOWO. PRODUKTY ZBOŻOWE POWINNY BYĆ GŁÓWNYM ŻRÓDŁEM KALORII. SPOŻYWAJ CODZIENNIE MLEKO I JEGO PRZTWORY. MIĘSO SPOŻYWAJ Z UMIAREM. SPOŻYWAJ CODZIENNIE DUŻO WAŻYW I OWOCÓW. OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW , SZCZEGÓLNIE ZWIERZĘCYCH. OGRANICZ SPOŻYCIE CUKRU I SŁODYCZY. OGRANICZAJ SPOŻYCIE SOLI. UNIKAJ UŻYWEK.
11
Umiarkowana (kcal/dobę)
Normy zapotrzebowania na energię dla młodzieży w wieku lat w Polsce opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia Wiek Masa ciała (kg) Aktywność fizyczna Mała (kcal/dobę) Umiarkowana (kcal/dobę) CHŁOPCY 10-12 35 1900 2150 lat 37 1950 2200 39 2000 2250 42 2100 2350 13-15 47 2500 50 2300 2600 53 2650 55 2400 2750 56 2450 59 2850 16-18 60 2550 2900 65 2700 3050 70 2800 3200 DZIEWCZĘTA 1750 1800 2050 1850 45
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.