Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Amerukanskie jedzenie
Spis tresci
2
Spis tresci Obiad sniadanie podwieczorek Przepis na podwieczorek
Drugie sniadanie kolacja Ukształtowanie kuchni amerykanskiej Czy wiesz ze
3
Ukształtowanie kuchni amerykanskiej
Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli ze sobą emigranci z Europy i Chin oraz kuchnia afrykańskich niewolników.
4
smiandanie Płatki śniadaniowe, sok, pyszne placki zwane "pancakes" z syropem klonowym, potem jeszcze jajka z bekonem, pieczywo, wędlina, na koniec kawa ze śmietanką . Wszystko to, to typowe produkty na modelowe amerykańskie śniadanie, co być może nie byłoby niczym nadzwyczajnym, gdyby nie fakt, że spożywa się je wszystkie podczas jednego posiłku!
5
Drugie sniadanie drugie śniadanie jest posiłkiem dosyć trudnym do prawidłowego skomponowania, ponieważ z jednej strony powinny być lekkimi przekąskami, a jednocześnie muszą być na tyle sycące, abyśmy mogli uniknąć uczucia głodu do następnego posiłku. Posiłki te powinny dostarczać od 5 do 10 procent energii.
6
Obiad Kuchnię amerykańską ukształtowały trzy czynniki: sposób odżywiania się plemion indiańskich, przepisy kulinarne, które przywieźli ze sobą emigranci z Europy i Chin oraz kuchnia afrykańskich niewolników. Tradycyjne potrawy amerykańskie są ciężkostrawne i kaloryczne - prawdziwe jedzenie pionierów oraz kolonizatorów. Kiedyś miały one charakter bardziej europejski, ale z czasem zaczęto do nich dodawać kukurydzę i fasolę.
7
Podwieczorek Podwieczorkowy przysmak amerykanów może zagościć również na twoim stole. Sprawdź jak smakuj placek polany pysznym, aksamitnym syropem.
8
Przepis na amerykanki podwieczorek
Skladniki 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki jogurtu, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, sól, 2 jaja, 1/4 kostki masła, olej do smażenia, syrop klonowy
9
kolacja Restauracja amerykańska na łamach .Typowymi daniami w restauracji amerykańskiej są steki, mięsa z grilla, hamburgery i sandwiche
10
Czy wiesz ze Pierwsza prawdziwa amerykańska książka kucharska powstała pod koniec XVIII wieku i liczyła zaledwie 130 stron. Z czasem kuchnia amerykańska zaczęła czerpać wzory z przepisów kulinarnych całego świata, dostosowując je do miejscowych warunków i preferencji coraz liczniejszych grup emigracji. Najbardziej popularny na całym świecie napój gazowany Coca-Cola powstał w 1886 roku. Wymyślił go aptekarz John Pemberton z Atlanty i początkowo miał być to lek na ból głowy. Z czasem dodano do niego dwutlenek węgla i od tego czasu rozpoczęła się światowa kariera tego napoju, który Amerykanie piją do każdego niemal dania. Fast food (z ang. szybkie jedzenie) to potrawy przygotowywane na szybko, na miejscu. Z reguły są to dania wysokokaloryczne, zawierające dużo węglowodanów i słynące jako mało wartościowe (zawierają zbyt mało minerałów, witamin). W kuchni amerykańskiej są jednak niezastąpione. Obecnie do dań typu fast food zaczęto wprowadzać sałatki by zmienić niekorzystny wizerunek tego rodzaju żywności. Hamburger ma niewiele wspólnego z szynką (z ang. ham znaczy szynka). Jest to rodzaj kotleta z mielonego mięsa wołowego, z reguły w okrągłej formie, smażonego na grillu lub patelni i wkładanego między dwa kawałki bułki. Samo słowo i potrawa wywodzi się od befsztyka po hambursku, którego do Ameryki sprowadzili niemieccy imigranci. Hot dog, czyli bułka z parówką w kuchni amerykańskiej pojawił się także dzięki imigrantom z Niemiec. W 1487 roku we Frankfurcie nad Menem zrobiono pierwsze parówki, które wraz z migracją z Europy przywędrowały za ocean. Około 1870 roku otwarta została pierwsza budka z hot dog'ami w Ameryce Północnej.
11
Wykonanie : Damian Sekuła III D
12
Dziekuje za uwage !
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.