Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałEmeryk Adamczuk Został zmieniony 10 lat temu
1
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Karolina Gajek
2
Plan prezentacji Zapotrzebowania energetyczne i przykładowe jadłospisy dla określonych grup wiekowych. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze. Najpopularniejsze, zdrowe produkty spożywcze. Produkty niekorzystne dla naszego zdrowia.
3
DZIECI
4
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne
Dzieci 1 – 3 lat – 1300 [kcal] Dzieci 4 – 6 lat – 1700 [kcal] Dzieci 7 – 9 lat [kcal] Chłopcy 10 – 12 lat – 2600 [kcal] Dziewczęta 10 – 12 lat – 2300 [kcal]
5
Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze dla dzieci w wieku 1 - 12 lat
Białko: 45 – 75 gram Węglowodany: 165 – 320 gram Tłuszcze: gram
6
Przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 5 – 12 lat
I śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, 1 kromka chleba z masłem i dżemem. II śniadanie: jabłko, kanapka z masłem i serem. Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, schab duszony, surówka z kapusty pekińskiej, 1 gałka ziemniaków, kompot z wiśni Podwieczorek: jogurt owocowy Kolacja: kanapka z masłem, sałatą , 2 plasterkami szynki z indyka i 1 plastrem pomidora.
7
MŁODZIEŻ
8
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne
Młodzież męska lat [kcal] Młodzież męska lat [kcal] Młodzież żeńska lat [kcal] Młodzież żeńska lat [kcal]
9
Przykładowy jadłospis nastolatka/i
I śniadanie : kanapka z masłem, białym serem i zielonym ogórkiem. II śniadanie : banan, kanapka z masłem, chudą szynką i rzodkiewką. Obiad : zupa jarzynowa, 3 naleśniki z truskawkami. Podwieczorek : budyń waniliowy. Kolacja : kanapka z masłem i plastrem żółtego sera.
10
Wartościowe produkty dla dzieci i młodzieży:
winogrona – 68 [kcal] jabłko świeże – 36 [kcal] banan, 1 sztuka (200 g) – 136 [kcal]
11
mleko zagęszczone niesłodzone, 1 łyżka – 34 [kcal]
płatki kukurydziane, 1 łyżka – 12 [kcal] mleko zagęszczone niesłodzone, 1 łyżka – 34 [kcal] jogurt z kawałkami owoców [kcal] jogurt Danone 0% tłuszczu z owocami, 1 szklanka (250 ml) – 48 [kcal]
12
DOROŚLI
13
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne
Mężczyźni lat praca lekka [kcal] Mężczyźni lat praca umiarkowana [kcal] Mężczyźni lat praca ciężka [kcal] Mężczyźni lat praca lekka [kcal] Kobiety lat praca umiarkowana [kcal] Kobiety lat praca ciężka [kcal] Kobiety ciężarne 2800 [kcal]
14
Przykładowy jadłospis dla kobiety
I śniadanie: płatki z pełnego ziarna na mleku. II śniadanie: kanapka z masłem i serem, kawa zbożowa. Obiad: rosół, gałka ziemniaków, gotowane udko z kurczaka. Podwieczorek: jogurt owocowy. Kolacja: sałatka warzywna.
15
Przykładowy jadłospis dla mężczyzny
I śniadanie: jajecznica, 2 kromki chleba, herbata zielona. II śniadanie: kanapka z masłem, chudą szynką i plastrem pomidora. Obiad: rosół, 2 gałki ziemniaków, gotowane udko z kurczaka. Podwieczorek: kefir. Kolacja: kanapka z masłem, serem białym i ogórkiem zielonym.
16
Wartościowe produkty dla osób dorosłych:
ogórek – 8 [kcal] Serek wiejski lekki – 75 [kcal] chleb graham, 1 kromka (50 g) – 96 [kcal] pomidor (80 g) – 19 [kcal]
17
LUDZIE STARSI
18
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne
Mężczyźni lat – 2300 [kcal] Mężczyźni powyżej 75 lat – 2100 [kcal] Kobiety lat – 2200 [kcal] Kobiety powyżej 75 lat – 2000 [kcal]
19
Przykładowy jadłospis dla seniora
I śniadanie: owsianka. II śniadanie: kanapka z dżemem niskosłodzonym. Obiad: zupa grzybowa z makaronem, pulpeciki gotowane w sosie pomidorowym. Podwieczorek: maślanka z bułką. Kolacja: kanapka z masłem i szynką z indyka.
20
zupa grzybowa – 30 [kcal]
21
PUSTE KALORIE, CZYLI „ŚMIECIOWE JEDZENIE”
22
Średnia wartość kaloryczna słodyczy i potraw typu fast food
Herbatniki 437 Landrynka 18 Lody (jedna gałka 39 Pączek 247 Popcorn 360 Słone paluszki 385 Wafelki w czekoladzie 553 Frytki (100g.) 235 Hamburger 255 Szklanka schłodzonych napojów gazowanych (średnio) 100 Babeczka śmietankowa 437 Ciastka biszkoptowe z galaretką i czekoladą 327 Ciasto drożdżowe z kruszonką 375 Czekolada (jedna kostka) 27
23
ciastka delicje szampańskie – 400 [kcal]
cukierki – 390 [kcal] baton Snickers – 310 [kcal] ciastka delicje szampańskie – 400 [kcal]
24
Choroby związane z nadmiernym spożywaniem niezdrowych produktów
Otyłość - nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne. Próchnica – za jej rozwój odpowiadają bakterie, które rozkładają cukier osadzający się na powierzchni zębów. Podczas reakcji tworzy się kwas uszkadzający szkliwo. Miażdżyca – powstaje m.in. Na skutek nadmiernej ilości związków tłuszczowych, zwłaszcza cholesterolu, występujących we krwi.
25
Bibliografia
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.