Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałZosia Darłak Został zmieniony 10 lat temu
2
Witam Państwa Laura Maciejewska K-PODR w Minikowie Oddział Zarzeczewo
3
Agroturystyka po włosku - rola produktów regionalnych w promocji regionu Aleksandrów, 9.03.2012 r.
4
Gospodarstwo agroturystyczne Palazzo Bandino prowadzone przez Gabriele Valeriani
5
Palazzo Bandino
6
Palazzo Bandino – hol główny będący również biurem
7
Palazzo Bandino – pokój z aneksem kuchennym
8
Palazzo Bandino – pokój z aneksem kuchennym
9
Palazzo Bandino – pokój gościnny
10
Palazzo Bandino – łazienka, pokój gościnny,
11
Palazzo Bandino – fragment klatki schodowej
12
Palazzo Bandino – fragment klatki schodowej
13
Palazzo Bandino - SPA
14
Palazzo Bandino – SPA, recepcja
15
Palazzo Bandino - SPA
16
Palazzo Bandino - SPA
17
Palazzo Bandino – SPA, basen zewnętrzny z podgrzewaną wodą
18
Palazzo Bandino, SPA
19
Palazzo Bandino - SPA
20
Palazzo Bandino - SPA
21
Palazzo Bandino – zabudowania gospodarcze
22
Palazzo Bandino – basen letni
23
Palazzo Bandino – zabudowania przy basenie letnim
24
Palazzo Bandino – sala kominkowa
25
Palazzo Bandino - jadalnia
26
Palazzo Bandino – jadalnia, stół szwedzki, śniadanie
27
Poderi Arcangelo - hol
28
Poderi Arcangelo - jadalnia
29
Spotkanie z Debora Vagheggini, prezesem Stowarzyszenia Agroturystycznego Terranostra Siena
30
Wg Debora Vagheggini gospodarstwa agroturystyczne są niezbędne po to, aby rolnictwo mogło się rozwijać. Turyści są, bowiem głównymi konsumentami produkowanych w Toskanii win, gdyby nie oni nie byłoby potrzeby uprawy winorośli i produkcji win.
31
Agroturystyka w Toskanii
W prowincji Siena jest 1050 gospodarstw agroturystycznych i miejsc noclegowych. Liczba miejsc noclegowych w agroturystyce i hotelach wynosi 70 000. Od roku 2000 do 2010 liczba turystów wzrosła o 97%. W 2011 roku Toskańczycy odnotowali znaczną liczbę turystów z Polski. Włosi rozpoznali i zaspokajają potrzebę turystów, którzy przyjeżdżając do Toskanii chcą żyć w ich rzeczywistości. Wyrażając się kolokwialnie „robią pieniądze” na przekazywaniu tradycji.
32
Spotkanie z prezesem organizacji związkowej rolników - Coldiretti
33
Niektóre zadania Coldiretti
Coldiretti powstała po II wojnie światowej, reprezentuje 3000 rolników i jest finansowana ze składek członkowskich. Organizacja wpływa na kształtowanie regulacji prawnych i innych przepisów, skupia się na dbałości o to by wartość dodana do produktu pozostała w gospodarstwie, by rolnik mógł przetworzyć i sprzedać, płody rolne. Pomaga promować gospodarstwa, udostępniając im miejsca na targach. Organizacja otworzyła i prowadzi „sklep przyjaznej wsi”, w którym rolnicy mogą sprzedawać produkty. Dba o jakość i oryginalność toskańskich produktów regionalnych, o to by inni producenci nie podszywali się pod produkowane przez rolników towary. W organizacji są także specjaliści, którzy zajmują się młodzieżą, kobietami i emerytami.
34
Degustacja wina w Sienie
Turystyka winna w Toskanii wciąż się rozwija. Włosi dbają o utrzymanie infrastruktury pozwalającej sprzedawać produkowane tu wina.
35
Degustacja wina w Sienie
50% turystów przyjeżdża do Toskanii dla podziwiania zabytków i licznych dzieł sztuki zgromadzonych w tym regionie. Druga połowa turystów odwiedza Toskanię z powodu produkowanych tu win.
36
Degustacja wina w Sienie
Obie te gałęzie turystyki wzajemnie się uzupełniają i żadna z nich samodzielnie nie zachęci takiej jak dotąd liczby turystów do odwiedzenia regionu.
37
Degustacja wina w Sienie
38
Degustacja wina w Sienie
39
Poderi Arcangelo – droga do piwnic, w których odbywa się produkcja wina
40
Normy określają wydajność owoców z hektara uprawy, więc rolnicy selekcjonują grona dojrzewające na krzaku winorośli zostawiając najlepsze.
41
Wino i jedzenie towarzyszą sobie od wieków
Wino i jedzenie towarzyszą sobie od wieków. Niejeden posiłek możemy zmienić w ucztę lub orgię smaków, okraszając go odpowiednio dobranym trunkiem. Dobrze dobrane do potrawy wino, lub odwrotnie, potrafi przynieść doznania smakowe, których żaden z tych elementów podany osobno nie byłby w stanie zapewnić.
42
Poderi Arcangelo – produkcja wina Winogrona przerabiane są w metalowych kadziach umożliwiających kontrolę wszystkich parametrów produkcyjnych
43
Poderi Arcangelo – produkcja wina
Pozostałe po produkcji wina skórki i resztki miąższu wykorzystuje się do produkcji grappy.
44
Poderi Arcangelo – produkcja wina
45
Poderi Arcangelo – produkcja wina
46
Grappa - przeźroczysta o charakterystycznym smaku
oraz intensywnym zapachu, zawiera od 40 do 50% alkoholu Smak grappy w dużym stopniu zależy od jakości winogron Rzadko kiedy dodaje się go do drinków. Grappę bardzo dobrej jakości należy podawać w temperaturze pokojowej, by móc wydobyć z niej pełnię smaku. We Włoszech kilka kropel grappy dolewa się nieraz do espresso, co znane jest jako Caffè Corretto.
47
Poderi Arcangelo – produkcja wina
Następnie wino przelewane jest do drewnianych beczek. Czas przebywania wina w beczkach i butelkach, a więc proces starzenia określony jest odpowiednimi normami.
48
Palazzo Bandino – produkcja wina
Strefy języka odpowiadające za smaki: czubek – słodki, tył – gorzki, boki – kwaśny i słony. Język znawcy potrafi wyczuć też „ciężkość” smaku, stosunek smaku do zapachu. Szkoła picia: bierzemy mały łyczek, wąchamy i rozprowadzamy wino po podniebieniu, łykamy. Ilość wydzielanej śliny określa jedzenie, jakie należy podać do wina. Jeżeli smak wina zostaje na dłużej możemy być pewni, że podano odpowiednie jedzenie, a jego jakość była wysoka i było ono naturalne.
49
Palazzo Bandino – produkcja wina
Ze względu na zawartość alkoholu wina dzielimy na: słabe, które zawierają % alkoholu średniej mocy o zawartości % alkoholu mocne, które zawierają % alkoholu
50
Palazzo Bandino – produkcja wina
W zależności od zawartości cukru wina dzieli się na: wytrawne (1 - 3 % cukru); półsłodkie (3 - 7 % cukru); słodkie, deserowe ( % cukru); likierowe, deserowe ciężkie (do 15 % cukru).
51
Palazzo Bandino – produkcja wina
W zależności od sposobu konsumpcji rozróżnia się wina: stołowe - spożywane podczas jedzenia (wina wytrawne i półsłodkie); deserowe - podawane po jedzeniu, do ciast i deseru (wina słodkie i mocne); likierowe - spożywane jak deserowe (mocne i bardzo słodkie, o dużej zawartości ekstraktu, tzw. ciężkie).
52
Palazzo Bandino – produkcja wina
Ze względu na specjalne cechy jakościowe wyróżnia się wina: musujące - zawierające znaczną ilość dwutlenku węgla wytworzonego w sposób naturalny, podczas wtórnej fermentacji, zwanej szampanizacją; gazowane - sztucznie nasycane sprężonym dwutlenkiem węgla; ziołowe - zaprawiane zaprawkami ziołowymi (np. wermut); lecznicze - zawierające pewne preparaty lecznicze.
53
Poderi Arcangelo – produkcja wina
Pod względem barwy wina dzieli się na: białe - o zabarwieniu od jasnożółtego poprzez złociste do brązowego czerwone - od barwy jasnoczerwonej do ciemnoczerwonej z odcieniem fioletowym
54
Dobór win do potraw Wszystkie wina (domowej roboty także) powinny być właściwie podawane. Do zimnych przekąsek (pasztetu, wędlin, pieczeni, jaj itp.) - można podawać wina wytrawne i półwytrawne, białe i czerwone oraz wytrawny wermut Do ryb - białe wino wytrawne Do dań gorących z mięsa białego - białe wino wytrawne i półwytrawne Do innych mięs - wino czerwone wytrawne i półwytrawny wermut
55
Dobór win do potraw c.d. Do potraw z drobiu (kurcząt, kur, indyków) - białe wino wytrawne i półwytrawne Do kaczek i gęsi - czerwone wytrawne Do dań słodkich, deserów i sera - wino czerwone i białe, półsłodkie i słodkie Do owoców, ciast i słodyczy – wina słodkie deserowe białe lub czerwone oraz słodki wermut
56
W czym podawać Do wina białego (temp. 10 - 14 °C)
podaje się kieliszki na wysokiej nóżce, raczej smukłe, zwężające się ku górze Do wina czerwonego (temp °C) - kieliszki pękate na niższych nóżkach Do win musujących (temp °C) podaje się kieliszki wysokie, smukłe Do wermutu (temp °C) - kieliszki jak do wina czerwonego
57
Jakie kieliszki do wina?
58
Jakie cechy powinny posiadać kieliszki do wina
Wykonane z przeźroczystego szkła Szkło powinno być cienkie Nóżka powinna być dostatecznie długa Rozmiar kieliszka powinien być na tyle duży by umożliwić zakręcenie winem
59
Kieliszki do wina białego
60
Kieliszki do wina czerwonego
61
Zamawiając lub przygotowując
potrawę skojarzoną z konkretnym regionem winiarskim, zaufajmy tradycji i doświadczeniu produkujących w tym regionie winiarzy. Przez lata bowiem prawdopodobnie próbowali kształtować swoje wina tak, żeby były najlepszymi kompanami posiłku z rodziną, po ciężkiej pracy w winnicy.
62
Sklep z produktami regionalnymi Caseificio Pienza Solp w okolicy Pienzy „vendita diretta” - sprzedaż bezpośrednia
63
Sklep z produktami regionalnymi Caseificio Pienza Solp w okolicy Pienzy „vendita diretta” - sprzedaż bezpośrednia
64
Sklep z produktami regionalnymi Caseificio Pienza Solp w okolicy Pienzy „vendita diretta” - sprzedaż bezpośrednia
65
Sklep z produktami regionalnymi Caseificio Pienza Solp w okolicy Pienzy „vendita diretta” - sprzedaż bezpośrednia
66
Pienza
67
Sklep z regionalną żywnością w San Gimignano
68
Sklep z regionalną żywnością w San Gimignano
69
Sklep z lokalną ceramiką w San Gimignano
70
Siena
71
Siena
72
Siena
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.