Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałEdyta Strzeszewski Został zmieniony 10 lat temu
1
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Możliwości przetwórstwa i sprzedaży wołowiny na poziomie gospodarstwa rolnego Bogdan Wiatr Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Zielona Góra, r.
2
Dlaczego wołowina i dlaczego na poziomie gospodarstwa?
walory zdrowotne, walory smakowe - mięso dla koneserów, brak tradycji jedzenia dobrej wołowiny, niewielka dostępność towaru dobrej jakości, w tej skali – możliwość edukacji klienta.
3
2. Wymogi weterynaryjne Przepisy Unii Europejskiej nie regulują działalności uznanej za marginalną, lokalną i ograniczoną. Każdy kraj członkowski reguluje warunki dla prowadzenia takiej działalności własnymi przepisami.
4
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia15 grudnia 2006 roku w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5 poz. 36)
5
Za działalność marginalną, lokalną i ograniczoną uznaje się rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego jeżeli: wielkość produkcji nie przekracza 3,5 tony/tydzień; zakład prowadzi sprzedaż produktów konsumentowi końcowemu, a dostawy tych produktów do innych sklepów prowadzących handel detaliczny nie przekraczają wagowo 30% ogólnej wielkości produkcji;
6
w zakładzie jest realizowany system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (system HACCP) co najmniej przez stosowanie wytycznych dobrej praktyki; miejsce produkcji i miejsca sprzedaży produktów, oraz sklepy prowadzące handel detaliczny, do których następuje dostawa, znajdują się na obszarze jednego województwa lub na obszarze sąsiadujących z nim województw;
7
w ramach działalności uznanej za marginalną, lokalną i ograniczoną nie dopuszcza się prowadzenia uboju; świeże mięso wołowe zostanie pozyskane ze zwierząt poddanych ubojowi w rzeźni.
8
Podmioty zamierzające prowadzić działalność marginalną, lokalną i ograniczoną powiadamiają powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanej produkcji, o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów, które mają być produkowane w zakładzie, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia tej działalności.
9
Rejestracja Powiatowy lekarz weterynarii na wniosek, decyzją uznaje działalność za marginalną, lokalną i ograniczoną, umieszcza zakład w rejestrze zakładów podlegających rejestracji i nadaje mu weterynaryjny numer identyfikacyjny. Ogólne wymagania sanitarne dotyczące zakładów działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej zgodnie z art. 13 ust 1 ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego określa rozporządzenie (WE) nr 852/2004.
10
Rozporządzenie (WE) 852/2004 Określa wymagania wobec pomieszczeń, sprzętu, personelu, procesów, opakowań, zasady gospodarki odpadami, zaopatrzenie w wodę, higienę osobistą, stan higieny i stan techniczny pomieszczeń, instalacji i urządzeń, wyposażenie i konstrukcję, zasady szkoleń. W przypadku braku możliwości zapewnienia ciągów technologicznych można różne czynności wykonywać na tym samym stanowisku lub w tym samym pomieszczeniu rozdzielając je w czasie.
11
Droga surowca i produktu
12
Droga pracowników
13
Droga odpadów
14
Droga pojemników
21
3. Uwagi: dostępność surowca w Polsce; możliwość przetwarzania:
składowanie, dojrzewanie, pakowanie próżniowe, odbiorcy: - prywatni, - restauracje, - stołówki, - sklepy.
22
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Dziękuję za uwagę Bogdan Wiatr Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.