Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Azja Południowo-wschodnia - gatunki roślin rodzimych, które zrobiły karierę międzynarodową. Herbata.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Azja Południowo-wschodnia - gatunki roślin rodzimych, które zrobiły karierę międzynarodową. Herbata."— Zapis prezentacji:

1 Azja Południowo-wschodnia - gatunki roślin rodzimych, które zrobiły karierę międzynarodową.
Herbata

2 Definicja Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku - herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Polska nazwa herbata pochodzi od łac. herba thea.

3 Herbata czarna Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów:
-więdnięcia, skręcania, fermentacji, suszenia. foto by WJ Houtman

4 Herbata zielona Powstaje z liści nie poddanych fermentacji. Natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. foto by Fanny Schertzer

5 Herbata biała Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. foto by Bai Hao Yin Zhen

6 Herbata żółta Proces produkcji zbliżony jest początkowo do herbaty białej, ale pozwala jej się na dłuższe schnięcie. foto by Wang Tong

7 Herbata czerwona Jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. foto by Xia Guan Tuo Cha

8 Herbata ulung Liście poddaje się krótkiej fermentacji (12-20% fermentacji zwykłej) i procesowi palenia. foto by Qi Lan

9 Herbaty aromatyzowane
Powstają przez mieszanie dodatkowych aromatów z liśćmi herbaty zielonej, czarnej, pu-erh, lub ulung. zdj. Earl Grey foto from l414.jpg

10 Ceremonia picia herbaty
W Japonii związana jest z ascetyczną filozofią i estetyką buddyzmu. W Chinach związana z taoizmem i konfucjanizmem oraz wierzeniami i praktykami różnych ludów.

11 Herbata po mongolsku

12 Habrata przyrządza się gotując zieloną herbatę w mleku (bez wody), dodając masło oraz mąkę i sól. Czasami z dodatkiem krwi zwierzęcej.

13 Herbata poza Chinami Po raz pierwszy z herbatą zetknęli się, w pierwszej połowie XVI wieku, Rosjanie, w czasie podboju Syberii i kontaktów dyplomatycznych z Chinami. Pierwsze w Zachodniej Europie informacje o herbacie pochodzą z końca XVI wieku. Podał je jezuita J.P. Maffei (1589) w dziele Historia Indii. Znacznie większy zakres informacji podał polski misjonarz, podróżnik i przyrodnik Michał Boym, zauważając dwa rodzaje herbaty: zieloną i żółtą. Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku.

14 Uprawa Camellia sinensis, assamica
klimat tropikalny lub subtropikalny (8 do 35°C) dużą ilością opadów wysokie nasłonecznienie wilgotna żyzna gleba, lekko kwaśna i bogata w związki organiczne najlepiej rośnie na wysokościach powyżej 1200 m n.p.m.

15 Zbiór pierwszy zbiór po 4-6 latach od zasadzenia krzewu
zbiory odbywają się co dni zrywane są dwa listki wierzchołkowe i jeden pączek kwiatowy doświadczony zbieracz jest w stanie zerwać nawet kilkadziesiąt kg liści dziennie

16 dane: http://en.wikipedia.org/wiki/Tea
Produkcja Procent całkowitej produkcji herbaty w 2003 r. Herbata nie uprawianych w znacznych ilościach Mniej niż 5%. Od 5 do 10%. Więcej niż 10% dane:

17 dane: http://en.wikipedia.org/wiki/Tea
Produkcja w tonach. Dane dotyczące Procent łącznych światowych produkcji herbaty przez państwa lub regionu w 2004 r. dane:

18 Działanie Napar herbaciany:
ma charakter orzeźwiający i lekko pobudzający reguluje procesy trawienne ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne pity systematycznie, zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej i nerkowej pozytywnie oddziałuje na wątrobę, nerki, nadnercza i śledzionę sprzyja akumulowaniu się witaminy C w organizmie

19 ma dobry wpływ na układ oddechowy, układ nerwowy, układ naczyniowy oraz skórę
reguluje krążenie, normuje ciśnienie krwi, działa wzmacniająco na naczynia włosowate usuwa uczucie zmęczenia, ból głowy, pobudza do pracy umysłowej zapobiega powstawaniu próchnicy zębów po przez duża zawartość fluoru dodatkowo biała herbata zawiera alkohole i kwasy które pomagają w leczeniu takich schorzeń jak: podrażnienie i przesuszenie gałki ocznej, zaćma, bezsenność etc.

20 zdj. Will Elli plantacja herbaty Cameron Highlands, Malezja

21 zdj. Kaushik ogród herbaciany Assam, Indie

22 zdj. Colby Otero plantacja herbaty Cejlon, Sri Lanca

23 zdj. Marc Shandro plantacja herbaty Darjeeling, Indie

24 zdj. Omnipotent plantacja herbaty Munnar, Indie

25 zdj. Seref Halicioglu plantacja herbaty Artvin, Tucja

26 zdj. Shizhao plantacja herbaty w Malezji

27 Źródła: teksy mapy zdjęcia http://fr.wikipedia.org/tea
mapy zdjęcia +obraz%C3%B3w&aq=f&oq=


Pobierz ppt "Azja Południowo-wschodnia - gatunki roślin rodzimych, które zrobiły karierę międzynarodową. Herbata."

Podobne prezentacje


Reklamy Google