Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałMirosław Gruszecki Został zmieniony 10 lat temu
1
Sprawdzenie świeżości chleba Chleb domowego wypieku na zakwasie oraz chleb zwykły kupiony w sklepie.
2
Swoje doświadczenie rozpoczęłam 30.05.2012 roku. Trwało ono tydzień. Tak wyglądał chleb zwykły po pierwszym dniu :
3
A tak chleb na zakwasie : Chleb na zakwasie trochę stwardniał, a chleb zwykły bez zmian.
4
Tak wyglądał chleb żytni w drugi dniu : Chleb dzisiaj trochę stwardniał przy skórce :
5
Żytni w drugim dniu : Stwardniał bardziej oraz zapach się wyostrzył:
6
Chleb zwykły w trzecim dniu : Chleb ztwardł a zapach nie zmienił się :
7
Chleb żytni za zakwasie w trzecim dniu : Zapach bez zmian, a chleb troszkę sczerstwiał:
8
Chleb zwykły w czwartym dniu : Robi się coraz bardziej czerstwy, a zapach się nie zmienił :
9
Wygląd chleba na zakwasie w czwartym dniu : Chleb bez zmian.W dalszym ciągu jest niesmaczny i ma ostry zapach :
10
Dzień piąty : chleb zwykły Zrobił się twardszy, zapach cały czas nie zmienił się:
11
Chleb żytni: Chleb bez zmian :
12
Chleb zwykły w szóstym dniu : Bez zmian :
13
Chleb żytni : Bez zmian :
14
Dzień siódmy : Chleb zwykły Bez zmian:
15
Chleb na zakwasie: Bez zmian:
16
Wnioski: Obydwa chleby przechowywałam w chlebaku. Pierwszy stał się nieświeży chleb domowy na zakwasie. Chleb zwykły ze sklepu dłużej nadawał się do jedzenia. Myślę, że te różnice wynikają z tego, że do wypieku chleba handlowego użyto środków konserwujących, których nie było w chlebie żytnim domowego wypieku. Chleb kupiony utrzymał dłużej świeżość, ponieważ dodano do niego więcej wody.
17
Oba chleby siódmym dniu :
18
Doświadczenie przeprowadziła Kamila Kulska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.