Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałSzczęsny Chomicz Został zmieniony 10 lat temu
1
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
2
Celem dzisiejszego pokazu jest zaprezentowanie
Wam informacji o: * Witaminach * Otyłości * Anoreksji * Bulimii
3
Witaminy
4
Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności!! Podstawową zasadą zdrowego żywienia jest duże urozmaicenie spożywanych pokarmów Prawidłowo dobrana dieta powinna zapewniać odpowiednią ilość energii (kalorii) i składników odżywczych Odpowiednie jedzenie pozwala zachować piękne włosy, paznokcie i jędrne ciało !!
5
Zalety spożywania witamin
Brzoskwinie – regulacja pracy przewodu pokarmowego Brokuły - substancje przeciwrakotwórcze Cebula – zmniejsza stężenie cholesterolu Gruszki – zapobieganie miażdżycy Kiwi – przeciwdziałanie zaparciom
6
Papryka – przyspiesza metabolizm
Sałata – bezpieczny, naturalny sposób na bezsenność Winogrona - działanie moczopędne Czosnek – zwalcza infekcje Kalafior – chroni przed nowotworami
7
Otyłość
8
Do praktycznej oceny otyłości służy BMI czyli wskaźnik masy ciała.
stan przewlekły cechujący się zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej u kobiet powyżej 30% a u mężczyzn powyżej 25% masy ciała Do praktycznej oceny otyłości służy BMI czyli wskaźnik masy ciała. BMI = M / (W x W) Aktualna waga ciała Wzrost
10
Przyczyny otyłości : przekarmianie choroby podwzgórza
(zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu) choroby podwzgórza zespoły uwarunkowane genetycznie wskutek zażywania leków sprzyjających tyciu zaburzenia hormonalne
11
Skutki otyłości : nadciśnienie tętnicze udar mózgu niewydolność serca
cukrzyca (najczęściej typu II) zaburzenia seksualne zaburzenia przemiany materii powikłania w trakcie ciąży nowotwory
14
Pozbycie się otyłości lub nadwagi znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań.
Odpowiednie żywienie plus ruch - oto recepta na zwycięstwo w walce z otyłością Liczba posiłków w ciągu dnia i ich wartość energetyczna powinny być dostosowane do potrzeb w zależności od ich wieku, płci, aktywności fizycznej Zazwyczaj powinno być 4-5 posiłków w ciągu dnia w odstępie ok. 3-4 godzin Warzywa dobrze jest jeść surowe Ważnym elementem jest aktywność fizyczna
15
Zalety pozbycia się otyłości :
Wzrost samooceny Większa wiara w siebie Więcej energii życiowej Lepsze samopoczucie Zwiększenie długości życia Zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób
16
WYWIAD Z ANOREKTYCZKĄ
17
Anoreksja
18
Zaburzone postrzeganie obrazu własnego ciała
Przekonanie, że szczupła sylwetka jest pomocą w życiu
20
Główne przyczyny anoreksji to:
Niezadowolenie z figury Niska samoocena Brak wiary w siebie Kłopoty w domu
21
Objawy anoreksji : Brak apetytu i niepohamowany wstręt do jedzenia
Skrajnie szczupłe ciało, zaostrzają się rysy twarzy Silny lęk przed przybraniem na wadze lub otyłością Zanik tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej Suchość i mała elastyczność skóry Zaburzenia układu trawiennego Spożywanie posiłków w samotności (wstyd przed innymi) Nadmiernie intensywne ćwiczenia fizyczne mające poprawić figurę Ogólne osłabienie
24
Bulimia Bulimia
25
Schorzenie, zwane także „wilczym głodem”
Okresowe napady żarłoczności i braku kontroli nad ilością spożywanego pokarmu
26
Główne przyczyny bulimii :
brak samoakceptacji konflikty rodzinne uszkodzenie ośrodka sytości w mózgu emocjonalne zaniedbanie dziecka w dzieciństwie brak akceptacji przez grupę rówieśniczą
29
Dziękujemy za uwagę !
30
Gimnazjum nr 1 im. Króla Władysława Jagiełły w Działdowie
Projekt realizowały : Katarzyna Antochowska Katarzyna Korzeniak Anna Kowalewska Samanta Mazurek Justyna Żórańska Gimnazjum nr 1 im. Króla Władysława Jagiełły w Działdowie Opiekun mgr Mirosława Graszk - Grabowska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.