Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
2
Pasteleria Bolleria San jose Jest to mały zakład produkcyjny, lecz posiada bardzo bogaty asortyment.
3
Asortyment Zakład specjalizował się zarówno w produkcji:
Ciastkarskiej , jak i Piekarskiej
4
Główne wyroby ciastkarskie to:
Tartas de bizcocho: torty biszkoptowe, najczęściej z bitą śmietana Tartas de hojaldre o postas brisas: torty z ciasta francuskiego, najczęściej z owocami, czekoladą
5
Ciasteczka Najczęściej z ciasta kruchego z marmoladą, owocami ozdobione czekoladą, kokosem, cukrem pudrem
6
Tartas: ciastka drożdżowe
Tartas de nueces - ciastko drożdżowe z budyniem wykończone cukrem . Floras Fresas -ciastko drożdżowe posypane cukrem
7
Z ciastka kruchego z marmoladą , budyniem i owocami.
BABECZKI Z ciastka kruchego z marmoladą , budyniem i owocami.
8
Słynne mantecado Ciasteczka, w których głównym składnikiem jest smalec
9
ROLADY Z ciasta biszkoptowego przełożone kremem, bitą śmietana, wykończone owocami , lukrem, czekoladą
10
A także. . . Ciasteczka francuskie z czekoladą, posypane wiórkami .
Ciasteczka tortowe z kremem toffi, polane czekoladą
11
Noche bueno- bułeczka drożdżowa z rodzynkami posypana cukrem
Bułeczki drożdżowe. . . Noche bueno- bułeczka drożdżowa z rodzynkami posypana cukrem Ensaimado- bułeczka drożdżowa posypana cukrem pudrem
12
Bolleria: piekarnia wyroby z ciasta pszennego Bagietki, bułeczki, rogale
13
Croissanty Ciasto francuskie z szynką i serem, posypane słonecznikiem, skórką z pomarańczy.
14
Pio-nonos- tradycyjny wyrób w Hiszpanii Ciasteczko biszkoptowe przełożone kremem, zwinięte w roladę, ozdobione kremem śmietankowym popularnie zwanym budyniowym i skarmelizowanym cukrem
15
Jak to się robi. . .??? Należy zacząć od przygotowania biszkoptu, a zatem odpowiednią ilość proszku wymieszać z jajami , masę ubijać ok. 10minut.
16
Pieczenie Biszkopt piec ok. 5 min w temp 250 stopni0C
17
Następnie po schłodzeniu nałożyć krem na biszkopt i zwinąć w roladę.
18
Krok 2 Roladę należy pokroić na mniejsze kawałki
19
Krok 3 Biszkopt nasączyć w roztworze cukru , a następnie nałożyć krem , tym razem na górną powierzchnie
20
Na koniec. . . Posypać cukrem , który karmelizujemy
21
Tocino de cielo Deser jajeczny w kształcie ściętego stożka
22
Sposób przygotowania Zagotować wodę z cukrem, zagęszczać, aby powstał gęsty, lepki roztwór (ok. 30min). Następnie do roztworu dodać żółtka ciągle mieszając. Masę jajeczną wlać do foremek, a następnie umieścić je w naczyniu z gorącą wodą. Pozostawić na ok. 25min, po czym ochłodzić i wybić z foremek.
23
Cudowni ludzie, cudowne wspomnienia
24
Dziękuję za uwagę Prezentacje przygotowała: Anna Centarzyńska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.