Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii"— Zapis prezentacji:

1 Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii

2 Pasteleria Bolleria San jose Jest to mały zakład produkcyjny, lecz posiada bardzo bogaty asortyment.

3 Asortyment Zakład specjalizował się zarówno w produkcji:
Ciastkarskiej , jak i Piekarskiej

4 Główne wyroby ciastkarskie to:
Tartas de bizcocho: torty biszkoptowe, najczęściej z bitą śmietana Tartas de hojaldre o postas brisas: torty z ciasta francuskiego, najczęściej z owocami, czekoladą

5 Ciasteczka Najczęściej z ciasta kruchego z marmoladą, owocami ozdobione czekoladą, kokosem, cukrem pudrem

6 Tartas: ciastka drożdżowe
Tartas de nueces - ciastko drożdżowe z budyniem wykończone cukrem . Floras Fresas -ciastko drożdżowe posypane cukrem

7 Z ciastka kruchego z marmoladą , budyniem i owocami.
BABECZKI Z ciastka kruchego z marmoladą , budyniem i owocami.

8 Słynne mantecado Ciasteczka, w których głównym składnikiem jest smalec

9 ROLADY Z ciasta biszkoptowego przełożone kremem, bitą śmietana, wykończone owocami , lukrem, czekoladą

10 A także. . . Ciasteczka francuskie z czekoladą, posypane wiórkami .
Ciasteczka tortowe z kremem toffi, polane czekoladą

11 Noche bueno- bułeczka drożdżowa z rodzynkami posypana cukrem
Bułeczki drożdżowe. . . Noche bueno- bułeczka drożdżowa z rodzynkami posypana cukrem Ensaimado- bułeczka drożdżowa posypana cukrem pudrem

12 Bolleria: piekarnia wyroby z ciasta pszennego Bagietki, bułeczki, rogale

13 Croissanty Ciasto francuskie z szynką i serem, posypane słonecznikiem, skórką z pomarańczy.

14 Pio-nonos- tradycyjny wyrób w Hiszpanii Ciasteczko biszkoptowe przełożone kremem, zwinięte w roladę, ozdobione kremem śmietankowym popularnie zwanym budyniowym i skarmelizowanym cukrem

15 Jak to się robi. . .??? Należy zacząć od przygotowania biszkoptu, a zatem odpowiednią ilość proszku wymieszać z jajami , masę ubijać ok. 10minut.

16 Pieczenie Biszkopt piec ok. 5 min w temp 250 stopni0C

17 Następnie po schłodzeniu nałożyć krem na biszkopt i zwinąć w roladę.

18 Krok 2 Roladę należy pokroić na mniejsze kawałki

19 Krok 3 Biszkopt nasączyć w roztworze cukru , a następnie nałożyć krem , tym razem na górną powierzchnie

20 Na koniec. . . Posypać cukrem , który karmelizujemy

21 Tocino de cielo Deser jajeczny w kształcie ściętego stożka

22 Sposób przygotowania Zagotować wodę z cukrem, zagęszczać, aby powstał gęsty, lepki roztwór (ok. 30min). Następnie do roztworu dodać żółtka ciągle mieszając. Masę jajeczną wlać do foremek, a następnie umieścić je w naczyniu z gorącą wodą. Pozostawić na ok. 25min, po czym ochłodzić i wybić z foremek.

23 Cudowni ludzie, cudowne wspomnienia

24 Dziękuję za uwagę Prezentacje przygotowała: Anna Centarzyńska


Pobierz ppt "Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii"

Podobne prezentacje


Reklamy Google