Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałPatrycja Bienia Został zmieniony 10 lat temu
1
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY- ENERGIĘ Z TEGO MAMY” realizacja programu przez Filię Samorządowego Przedszkola nr.110 w Krakowie
2
Informacja o przystąpieniu do programu dla rodziców w przedszkolnej szatni.
3
„Piramida żywienia zdrowego przedszkolaka” –rozpoczynając przygody „Zwierzątek ze Zdrowego Zakątka” dzieci zapoznały się z I piętrem Piramidy Żywienia. Poznały dlaczego to piętro jest tak ważne dla codziennej diety. Dzieci ułożyły wg.wzoru piramidę z elementów z magazynu przedszkolnego.
4
„Piramida żywienia zdrowego przedszkolaka” Słuchając bajki „Podróż do wnętrza piramidy” dzieci poznały znaczenie każdej jej części. Kolorując kupony-układanki ułożyły samodzielnie „Piramidę żywienia zdrowego przedszkolaka” uzasadniając znaczenie wybranego elementu.
5
„Co to są produkty zbożowe i jakie są rodzaje Dzieci poznały razem z „Zwierzątkami ze Zdrowego Zakątka” rodzaje zbóż oraz kolejność „Od ziarenka do bochenka”
6
„Od ziarenka do bochenka”,jak powstaje chleb, płatki śniadaniowe” Skąd się bierze zboże? –razem z zwierzątkami: Ociupinką, Wieprzusiem i Raptusiem poznały ile rąk potrzeba, aby powstał kawałek chleba? Dowiedziały się co to orka, żniwa, zażynki i dożynki. Nauczyły się tańczyć „Trojaka” oraz pląsów „W poniedziałek ramo”, ”Mało nas”, ”Piekło dziewcze,placki”
7
Jakie są rodzaje zbóż i co się z nimi robi
Jakie są rodzaje zbóż i co się z nimi robi?- dzieci poznały na podstawie plansz oraz w bezpośredniej obserwacji i konsumpcji.
8
„Historia i rodzaje chleba” -poznaliśmy razem z ulubionymi zwierzątkami oraz piekąc chleb i śpiewając piosenkę „Nasz chleb”
9
„Historia i rodzaje chleba”- pieczenie chleba w przedszkolu, degustacja. Bardzo smakował nam własnoręcznie upieczony chleb.
10
„Czy znamy takie płatki śniadaniowe
„Czy znamy takie płatki śniadaniowe?” zabawa dydaktyczna i degustacja z ciepłym mlekiem. Dzieci poznały historię powstania płatków. Oglądały płatki z : kukurydzy, pszenicy, owsa ,żyta, jęczmienia, gryki i ryżu. Zobaczyły także otręby i zarodki. Później każdy wybrał własną kompozycję muslii do śniadania z ciepłym mlekiem.
11
Dzieciom bardzo podobała się degustacja wiec w kolejnym dniu tworzyliśmy kolejną zdrową kompozycję. „Czy znamy takie płatki śniadaniowe?” „Moje musli” – tworzenie własnej kompozycji z płatkami owsianymi, żytnimi, otrębami, kiełkami, zarodkami oraz z suszonymi owocami, orzechami z jogurtem naturalnym.
12
Mandale z wykorzystaniem ziaren zbóż, makaronów, kasz
13
MANDALA dla ptaków i wiewiórek z okazji „Święta Zwierząt” 4. X
MANDALA dla ptaków i wiewiórek z okazji „Święta Zwierząt” 4.X. Tworzenie mandali było świetną zabawą uhonorowaną przybyciem gości: ptaków i wiewiórek.”
14
„Włoski dzień –czyli jak się robi makaron i jakie są rodzaje
„Włoski dzień –czyli jak się robi makaron i jakie są rodzaje?” W kolejnym tygodniu poznawaliśmy kolejne produkty zbożowe. Dzieciom najbardziej podobała się degustacja i konkursy.
15
Makaronowe jeżyki-praca plastyczna.
16
Zorganizowaliśmy wesołe zabawy makaronowe , memory, rytmy makaronowe itp. Zaplanowaliśmy w tym dniu na obiad makaron świderki z sosem bolognese z ziołami.
17
„ Skąd się bierze kasza i jakie są rodzaje
„ Skąd się bierze kasza i jakie są rodzaje?” Dzieci zaskoczone były taką różnorodnością kasz. Oczywiście odbyła się degustacja kasz z sosami z truskawek, brzoskwiń lub jagód. Na obiad współpracując z intendentką zaplanowana była kasza gryczana. Dzieci wykonały mandale w zakrętkach po słoikach z masą solną.
18
”Dlaczego ryż nie rośnie w Polsce
”Dlaczego ryż nie rośnie w Polsce?” Dzieci poznały rodzaje ryżu i słynne potrawy: włoskie risotto, hiszpańską paelle i japońskie sushi. Zaplanowaliśmy na obiad polskie gołąbki.
19
„Jak powstaje olej. ”Dzieci poznały z czego powstaje olej,oliwa
„Jak powstaje olej?”Dzieci poznały z czego powstaje olej,oliwa. Co to są zdrowe i nie zdrowe tłuszcze? Na podwieczorek zaplanowaliśmy kanapkę z makrelą
20
Oliwa z oliwek – zabawy z ziołami
Oliwa z oliwek – zabawy z ziołami. Dzieci w zespołach wykonywały sałatki: grecką z oliwkami, serem feta, meksykańską z fasolą i kukurydzą oraz włoską z pomidorami i makaronem. Do każdej dodano oliwę z oliwek z odpowiednio dodanymi ziołami.
21
Jadłospisy są/posiłki /zgodne z rekomendacjami IŻŻ, zostały dostosowane i poszerzone do realizowanego tematu. Poszerzyliśmy ofertę urozmaiconą różnym rodzajem chleba a obiady były dostosowane do scenariusza realizowanego w tym dniu.
22
Zdrowe Ślubowanie Starszaków - na zakończenie realizacji programu przygotowaliśmy przedstawienie „Od ziarenka do bochenka” na które zostali zaproszeni rodzice.
23
Patrzcie ile rak potrzeba, aby mieć kawałek chleba?
24
Jak przystało na prawdziwych dożynkach to i u nas przyszedł czas połamać ręką ten żniwny opłatek Tak po staropolsku za domu dostatek. pi Dziękujemy wszystkim za to! Piękne plony lato dało Dziękujemy wszystkim za to! Podzieliliśmy się kawałkiem chleba- honory pełniła oczywiście pani dyrektor.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.