Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałWalenty Zdziebłowski Został zmieniony 10 lat temu
7
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do stolików w czasie obiadu i obiadokolacji z reguły są dodatkowo płatne. Wybór potraw podyktowany jest standardem hotelu oraz porą roku. Wpływ na rodzaje potraw ma też kuchnia regionalna. Jedzenie nie może być wynoszone z restauracji w celu późniejszej konsumpcji poza nią. W sezonie letnim /kwiecień - październik/ bary na plaży oraz restauracje na zewnątrz hotelu otwierane są w zależności od warunków pogodowych oraz ilości gości hotelowych przebywających w danym czasie..
10
Przekąska – w kulturze zachodniej jest to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie, a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami ( śniadaniem, obiadem, kolacją ). śniadaniemobiademkolacją Tradycyjnie przekąski wykonywane były z produktów ogólnodostępnych w domu i z resztek z większych posiłków. Wraz z rozwojem supermarketów i sklepów spożywczych, przekąski są bardzo ważnym elementem biznesu gastronomicznego. Do takich przekąsek zaliczyć można chipsy, popcorn, słone paluszki, batony itp. supermarketów chipsypopcorn Ze względu na niezdrowy charakter popularnych przekąsek, zalecane jest zastępowanie je owocami, warzywami, orzechami czy płatkami zbożowymi lub kanapkami z świeżymi składnikami [ [
11
Składniki szynka 7 plastrów żółty ser 7 plastrów czerwona papryka 1/2 szt. ogórek zielony mały 1/2 szt. jajko 1 szt. zielenina kilka gałązek Przygotowanie Rozłożyć plastry szynki każdy osobno. Może też być inna wędlina byleby były duże plastry. Na każdy plaster położyć plaster sera i zwinąć w roladkę. Ułożyć jeden obok drugiego zawinięciem do dołu. Lekko docisnąć.Z papryki odciąć 6 małych kawałków papryki i tyleż samo plasterków ogórka i dekoracyjnie położyć między roladki. Z jajka wyciąć kwiatek,dołożyć zieleninę, pozostałą paprykę i udekorować półmisek. Można też udekorować dowolnie.
12
Składniki: Pomidory Majonez Czosnek granulowany lub w ząbku Ser żółty Przygotowanie: Pomidory pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzu. Majonez zmieszać z czosnkiem granulowanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Następnie nałożyć majonez z czosnkiem na pomidory i posypać drobno startym żółtym serem.
13
Składniki: -duże plastry salami, - czerwona papryka (świeża lub konserwowa), - ogórek konserwowy, - serek philadelphia, - wykałaczki. Sposób przygotowania: 1. Paprykę i ogórki pokrój w cienki paseczki. 2. Każdy plasterek salami posmaruj serkiem, połóż paseczki papryki i ogórka (nie za dużo). 3. Zawiń salami, formując z niego stożek i przekłuj wykałaczką. 4. Zamiast przebijać salami wykałaczką, możesz również obwiązać je np. szczypiorkiem.
14
Składniki: Wędzony filet z łososia Ser camembert 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Szczypiorek Cytryna Przygotowywanie: Do rondelka wkładamy śmietanę oraz dodajemy do niej drobno pokrojony ser camembert. Całość gotujemy, aby oba składniki utworzyły jednolitą konsystencję. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Filet z łososia kroimy na drobne kawałki, które następnie wkładamy do ostudzonego sosu. Całość delikatnie mieszamy, aby mięso ryby nie rozdrobniło się na mniejsze kawałki. Danie podajemy na zimno, dodając do ozdoby pokrojony szczypiorek, a także ćwiartki cytryny.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.