Pobierz prezentację
1
Znaczenie wody w życiu człowieka
Łukasz Gwóźdź Aleksandra Kaziów Julia Lang Maria Piotrowska Kinga Zakrocka
2
Spis treści: Woda a człowiek Znaczenie wody w organizmie człowieka Odwodnienie organizmu Wydalanie wody Oszczędna gospodarka wodna Zawartość wody w produktach spożywczych Ciekawostki Bibliografia
3
Woda a człowiek W 65-70% człowiek składa się z wody
Woda wpływa na efektywność umysłową i fizyczną Woda w organizmie człowieka jest niezbędna do życia. Człowiek, może przeżyć bez wody od 3 do 5 dni Średnio człowiek traci około 2 litry wody dziennie.
4
Mózg – 75% Płuca – 80% Serce – 75% Krew – 83% Mięśnie – 75% Kości – 22%
5
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu Rozpuszczanie i transport pokarmu Wchłanianie składników odżywczych w jelitach Oczyszczanie organizmu Regulacja temperatury ciała Zwilżanie stawów, błon śluzowych, gałek ocznych
6
Odwodnienie organizmu
Odwodnienie organizmu 1%: może powodować pragnienie Odwodnienie organizmu 3%: ból głowy, osłabienie organizmu, utrata siły i wycieńczenie Odwodnienie organizmu 5-6%: senność Odwodnienie organizmu 10%: niewydolność fizyczna i psychiczna Odwodnienie organizmu powyżej 15%: zagrożenie życia
7
Wydalanie wody Oddychanie – około 0,4l Przez skórę –
Układ wydalniczy – ponad 1l
8
Oszczędna gospodarka wodna
Zakręcanie wody, dbałość o szczelność kranów Wybór prysznica zamiast kąpieli. Urządzenia wodo oszczędne, wodomierze Korzystanie z oszczędzających wodę programów prania i zmywania Wykorzystywanie wody deszczowej
9
ZUŻYCIE WODY [l] OSOBA NIEOSZCZĘDNA OSAOBA OSZCZĘDNA KĄPIEL 100
PRYSZNIC 50 MYCIE ZĘBÓW 45 0,5 MYCIE NACZYŃ 75 UŻYCIE ZMYWARKI 15 MYCIE RĄK 7,5 1 MYCIE GŁOWY 16 NIESZCZELNY KRAN (24h) 48 SZCZELNY KRAN (24h)
10
Średnie dzienne zużycie wody na mieszkańca w:
USA: 200 litrów Polsce: 130 litrów Etiopii: 30 litrów
11
Zawartość wody w produktach spożywczych
Woda spożywana przez nas w artykułach spożywczych zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania na wodę Najwięcej wody zawierają owoce i warzywa
12
Mięso, jaja, ryby Zawartość procentowa wody Cielęcina Wieprzowina Wołowina Ryby słodkowodne Kurczak surowy Jaja Boczek surowy
13
Owoce Zawartość procentowa wody Śliwki Melon świeży Pomarańcze Jabłka Winogrona Mango Banany Daktyle suszone Truskawki Cytryna Wiśnie Gruszka
14
Produkty zbożowe Zawartość procentowa wody Chleb biały Chleb żytni razowy Biszkopt Mąka pszenna Mąka sojowa Kasza manna Chrupkie pieczywo żytnie
15
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obecnie ok
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obecnie ok. 1,1 miliarda ludzi nie ma dostępu do wody pitnej. Przyczyną 80% zachorowań w krajach rozwijających się jest brak dostępu do czystej wody i urządzeń sanitarnych Niemal połowa największych rzek na świecie jest poważnie zanieczyszczona lub zagrożona wyschnięciem
16
Bibliografia odzywianie/rola-wody-organizmie- czlowieka uroda.net.pl/znaczenie-wody-dla- zycia.html m
17
KONIEC DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.