Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
2
Etykiety na produktach
3
Przeczytanie etykiety produktu to podstawa!
Pamiętaj, im mniej składników na etykiecie tym lepiej! Nie kupuj produktów które w składzie posiadają np. -E 110 (żółcień pomarańczowa) -E 133(błękit ubrylantowana) -E 210 (kwas benzoesowy) -E 249 i E 250(Azotyny potasu i sodu) -E 220 do E 228(siarczany) -(E 260)(kwas octowy) Konserwanty to nie żarty! Czy wiesz że: Preparaty zagęszczające i żelujące m. in. kwas alginowy (E 400) szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten (E 407), który może przyczynić się do owrzodzenia jelita. Przeczytanie etykiety produktu to podstawa!
5
Gdzie kupować?
6
Owoce i warzywa Bardzo ważne jest to, gdzie kupujemy owoce i warzywa. Powinniśmy to robić wyłącznie w zaufanych miejscach, gdzie mamy gwarancje zdrowych owoców i warzyw, wolnych od szkodliwych substancji chemicznych oraz pestycydów. Należy również zwrócić szczególną uwagę na sposób przechowywania produktów roślinnych w sklepie: w skrzynkach, na półkach, czy w ladzie chłodniczej.
7
Jak zamienić niezdrowe w zdrowe?
8
Zamiast wysokoprocentowych śmietan używaj jogurtu naturalnego
Nie dodawaj zbyt dużo przypraw, a najlepiej doprawiaj swoje dania tylko solą i pieprzem Zamiast oleju kup oliwę z oliwek Zamiast kupować chipsy w sklepie, zrób własne Napoje gazowane omijaj szerokim łukiem, lepiej i zdrowiej nawodni Cię np. gazowana woda z cytryną Zamiast chleba białego kupuj pełnoziarnisty, a najlepiej całkowicie zamień go na zdrowe i pyszne sałatki
9
„Dekalog” żywieniowy zdrowego człowieka człowieka
10
Co najmniej trzy razy dziennie jedz warzywa i owoce- głównie świeże, mrożone, rzadziej suszone
Warzywa najlepiej gotuj bez wody- na parze, co pozwala zachować ich wartości odżywcze W miarę możliwości kupuj tylko młode i chude mięso, które jest źródłem żelaza Wybieraj pełnoziarnisty chleb Zastąp masło, majonez i tłuste sery lekkim jogurtem; unikaj tłuszczów zwierzęcych
11
6. Nie smaż Podczas procesu smażenia tłuszcz, na którym smażymy jest wchłaniany przez smażony produkt, a następnie wraz z nim spożywany. Oczywiście ilość wchłoniętego tłuszczu jest uzależniona od rodzaju smażenia oraz od produktu (Najwięcej tłuszczu chłoną produkty smażone na głębokim tłuszczu - frytki, pączki, faworki, oraz wszystkie potrawy panierowane - zwłaszcza ryby.) Smażenie z reguły prowadzi do zwiększenia zawartości tłuszczu, obniżenia zawartości wody w produkcie, a tym samym do znacznego zwiększenia wartości energetycznej posiłku.
12
7. Zrezygnuj ze zwykłej soli, którą możesz zastąpić solą ziołową
13
8. Pij dużo wody Przyjmuje się, że człowiek powinien dostarczać 1 ml wody na 1 kcal spożywanego pokarmu lub 30 ml na 1 kg (albo 1litr na 30kg) masy ciała, co w praktyce przekłada się na około 1,5 – 3,5 litrów wody dziennie. Wraz ze wzrostem aktywności ruchowej oraz temperatury otoczenia należy zwiększać jej spożycie. Możesz też podzielić swoją aktualną wagę przez 30 wtedy dokładnie będziesz wiedzieć ile pić wody dziennie.
14
9. Jedząc słodycze- pamiętaj o umiarze 10. Żyj aktywnie
15
Prezentacje wyk. Beata Babula kl. 2t
KONIEC Prezentacje wyk. Beata Babula kl. 2t
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.