Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Święta Bożego Narodzenia
Autor : Julia Dadacz Klasa V B.
2
Tradycyjne przepisy Bożo Narodzeniowe
3
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki : Mąka pszenna 250 g, Mleko 150 ml , Masło 50 g , Ugotowane suszone grzyby 150 g , Świeża biała kapusta 150 g , Cebula 1 sztuka, Czosnek 1 ząbek , Sól do smaku , Pieprz do smaku , Bulion z grzybami leśnymi 1 kostka.
4
Kompot z owoców suszonych
Składniki : Cukier waniliowy do smaku, Kwasek cytrynowy do smaku, Morele 100 g, Jabłko suszone 100 g , Śliwka suszona 100g, Cukier 0 ,5 szklanki.
5
Ryba po grecku Składniki : Filet rybny 500 g ,
Koncentrat pomidorowy 1 puszka , Cebula 2 sztuki, Marchew 4 sztuki , Pietruszka 2 sztuki , Seler 1 sztuka , Olej 3 łyżki, Cytryna 0,25 sztuki, Sól , pieprz do smaku, Rosół drobiowy dwie sztuki.
6
Barszcz czerwony Składniki : Grzyby suszone 20 g , Cebula 1 sztuka,
Czosnek 4 ząbki, Liść laurowy 4 sztuki, Ziele angielski 3 ziarnka , Pieprz, majeranek do smaku.
7
Stroik na stół Wieniec wykonuje się z gałązek drzew iglastych. Na wieńcu są umieszczone cztery świece symbolizujące cztery niedziele adwentowe. Świece zapala się w kolejne niedziele Adwentu (najpierw jedną, potem dwie itd). Zapalanie świec oznacza czuwanie i gotowość na świętowanie Bożego Narodzenia W
8
Wieniec na stół
9
Coś od autora Życzę tobie czytelniku wesołych , udanych
Świąt Bożego Narodzenia Julia.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.