Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBeatrycze Słupek Został zmieniony 11 lat temu
1
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // 2001 01 07 Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr
2
Żywność nie jest lekarstwem... LEKI primum non nocere Jednorazowa produkcja, indywidualne zatwierdzenie dla jednego przedsiębiorstwa ŻYWNOŚĆ Różne procesy i zabiegi, łańcuch zimna, smak, receptura, zwyczaje, tradycja, czynnik ludzki, etyka, itd.
3
Bezpieczeństwo żywności:...od stajni do jadalni Ocena naukowa –identyfikacja zagrożeń, ocena ryzyka Kontrole wzdłuż całego łańcucha żywnościowego –właściwi urzędnicy i właściwe władze –nadzór całościowy –sieć laboratoriów
4
Francuskie służby ds. żywności Francuska Agencja Sanitarnego Bezpieczeństwa Żywności Dyrekcja Generalna ds. Żywności Higiena żywności i zdrowie zwierząt Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Spraw Konsumenckich i Ścigania Nadużyć Konkurencja i etykietowanie Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia Choroby pochodzące z żywności - Epidemiologia u ludzi
5
Francuska Agencja Sanitarnego Bezpieczeństwa Żywności (AFSSA) Nadzór ze strony 3 ministerstw : Rolnictwo i Rybołówstwo / Finanse i Przemysł (odpowiada za Konkurencję, Konsumpcję i Ściganie nadużyć) / Zdrowie Organ doradczy, który bada projekty regulacji prawnych Badania i opinie naukowe : –Higiena żywności oraz zdrowie i ochrona zwierząt –Leki weterynaryjne i nadzór pozostałości Krajowa agencja bezpieczeństwa żywności i oceny ryzyka żywnościowego
6
Francuska Agencja Sanitarnego Bezpieczeństwa Żywności (AFSSA) Komitety naukowe i doradcze : –Higiena wody i żywności –Żywienie –Produkty do specjalnego użytku odżywczego –Żywienie zwierząt –Leki weterynaryjne (Krajowa Agencja Leków Weterynaryjnych )... Doskonałość, Przejrzystość, Niezależność
7
Francuska Agencja Sanitarnego Bezpieczeństwa Żywności (AFSSA) 13 laboratoriów referencyjnych krajowych i 3 międzynarodowe B & R 700 osób … Nadzór / Ocena / Ekspertyzy naukowe
8
Francuskie Służby Weterynaryjne Zadania Pracownicy Organizacja Laboratoria...w Unii Europejskiej
9
Zadania:... całościowy przegląd łańcucha żywnościowego Zdrowie publiczne –Zoonozy –Higiena żywności Zdrowie i dobrostan zwierząt Środowisko –Zanieczyszczania z przemysłu związanego z prod. zwierzęcą –Ochrona gatunków zagrożonych (CITES)
10
Personel techniczny:... kompetentny i wyspecjalizowany Urzędnicy państwowi 1 100 urzędników / inspektorów weterynarii (ENSV) 2 900 techników służb weterynaryjnych (INFOMA) Lokalni urzędnicy państwowi i pracownicy parapubliczni (laboratoria lokalne i krajowe) 9 000 Prywatnych lekarzy weterynarii (sanitarni lek. wet.) na kontraktach
11
Organizacja scentralizowana Administracja Centralna = Przepisy prawa (Dyrekcja generalna ds. Żywności) i Polityka krajowa Służby lokalne = Wdrażanie (DSW) Krajowa Brygada Dochodzeń Weterynaryjnych
12
Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa
13
Lokalne jednostki administracyjne 100 departamentów 1 Dyrektor Służb Weterynaryjnych / departament
14
Laboratoria weterynaryjne Laboratoria krajowe : AFSSA i WLR Lokalne laboratoria weterynaryjne
15
Laboratoria zatwierdz. przez państwo Analizy rutynowe –Zdrowie zwierząt –Higiena żywności –Środowisko Specjalizacja techniczna i regionalna
16
Wniosek Spójność działań... od stajni do jadalni Wykwalifikowany personel Scentralizowana organizacja Krajowa i lokalna sieć laboratoriów... wyraźne rozgraniczenie między oceną ryzyka a zarządzaniem ryzykiem
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.