Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Ta Tr va Pa
2
Kształtowanie warunków klimatycznych w pomieszczeniach
środki techniczne organizacyjne Urządzenia grzewcze Wentylacje Klimatyzacje Rytm pracy i wypoczynku Rotacja pracowników Mechanizacja i automatyzacja Ubrania ochronne Okulary, rękawice, buty Zaopatrywanie w napoje mineralizowane
6
Wskaźniki określające wrażenia cieplne PN-85/N-080013
PMV – przewidywana średnia ocena wrażeń cieplnych PPD – przewidywany procent osób niezadowolonych Skala 7-mio stopniowa +3 wrażenie gorące +2 wrażenie ciepłe +1 wrażenie lekko ciepłe 0 wrażenie neutralne -1 wrażenie lekko zimne -2 wrażenie chłodne -3 wrażenie zimne
8
Oddawanie ciepła przez organizm w temperaturze pokojowej
Przewodnictwo i konwekcja powietrza 40% Promieniowanie do ścian i sufitów 40% Parowanie potu 20%
9
Zależność ciepła oddawanego przez parowanie od temperatury skóry
10
Komfortowe temperatury powietrza wg Grendjeana
dla pracy lekkiej, siedzącej (ręcznej) 200C dla pracy lekkiej, stojącej 180C dla pracy ciężkiej ramion (stojącej) 170C dla pracy bardzo ciężkiej C
11
Wpływ wzrostu temperatury powietrza (przy 50% wilgotności) na samopoczucie człowieka
12
Korzystne warunki pracy w zależności od temperatury i szybkości ruchu powietrza
13
Kształtowanie warunków klimatycznych w pomieszczeniach
środki techniczne organizacyjne Urządzenia grzewcze Wentylacje Klimatyzacje Rytm pracy i wypoczynku Rotacja pracowników Mechanizacja i automatyzacja Ubrania ochronne Okulary, rękawice, buty Zaopatrywanie w napoje mineralizowane
14
Wentylacja Wentylacja – świadomie realizowana wymian powietrza Naturalna sztuczna Ogólna Miejscowa Nawiewniki Ścienne Sufitowe Podokienne podłogowe
15
Wentylacja naturalna
16
Różne rodzaje przepływów powietrza w pomieszczeniu wentylowanym
17
Wentylacja kombinowna
18
Wentylacja naturalna
19
Wartości zalecanych prędkości wypływu powietrza z nawiewników
Rodzaj pomieszczenia Prędkość w m/s Sale koncertowe i teatry 3-4 Sale operacyjne i pokoje chorych 4 Audytoria, biura, hotele, kina, sale posiedzeń 5 Sale zebrań, restauracje, kawiarnie, domy towarowe 7 Hale przemysłowe Dla nawiewników w strefie przebywania ludzi 1-2
20
Wartości zalecanych prędkości we wlotach wywiewnych
Położenie wylotu Prędkość w m/s Poza strefą przebywania ludzi 4 Z dala od miejsc stałego przebywania ludzi 3 W pobliżu miejsc przebywania ludzi 2 Otwory wyrównawcze w ścianie działowej lub drzwiach 1
21
Parametry układów wentylacyjnych
Krotność wymiany powietrza L- objętość powietrza dostarczanego do pomieszczenia w ciągu 1h V- objętość pomieszczenia Dla zanieczyszczeń gazowych i pyłowych S- istniejące stężenie zanieczyszczenia Sd- stężenie dopuszczalne Wskaźnik wielkości wietrzenia – ilość powietrza jaka powinna być doprowadzona do pomieszczenia podczas 1h na każdą pracującą osobę (najczęściej ok. 30m3/h na 1 osobę)
22
Minimalna ilość powietrza m3/osobę
Ilość powietrza potrzebna 1 osobie w ciągu 1 h i pożądana krotność wymiany powietrza wg PN- 83/B-03430 Rodzaj pomieszczenia Minimalna ilość powietrza m3/osobę Zalecana krotność 1/h Pokoje mieszkalne 15 1-2 Szkoły dla dzieci do lat 12 15-30 2-3 Szkoły dla dzieci powyżej lat 12 20-40 3-4 Laboratoria 20-30 5-15 Sale operacyjne w szpitalach 4-8 Restauracje, kawiarnie 30-50 10-12 Sale zebrań, w których się pali papierosy 4-6 Teatry, kina 10-15 Kuchnie duże 40-50 8-12 Ustępy, łazienki, pływalnie 2-4
23
Ochrona przed nadmiernym ciepłem zewnętrznym
24
Ochrona przed nadmiernym ciepłem zewnętrznym
25
Ochrona przed nadmiernym ciepłem zewnętrznym
26
Ochrona przed nadmiernym ciepłem zewnętrznym
27
Ochrona przed nadmiernym ciepłem zewnętrznym
28
Ochrona przed przegrzaniem w pobliżu maszyn lub procesów
29
Ochrona przed przegrzaniem w pobliżu maszyn lub procesów
30
Ochrona przed przegrzaniem w pobliżu maszyn lub procesów system wentylacyjno-wyciągowy
31
Wentylacja miejscowa
32
Wentylacja miejscowa
33
Ochrona przed przegrzaniem
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.