Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc."— Zapis prezentacji:

1 „Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc Katarzyna Sosnowska Magdalena Gałecka Paweł Mleczko Opiekun: mgr Małgorzata Osipiuk

2 Co to jest prawidłowe odżywianie się?

3 Zdrowe odżywianie, to dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli witamin i minerałów regulujących procesy chemiczne i czynności organizmu.

4 Jak powinien wyglądać mój dzień pod względem jedzenia?
Spożywaj 5 posiłków w ciągu dnia, które w regularnych odstępach czasu dostarczą Ci odpowiednią ilość energii.

5 Rozkład posiłków w ciągu dnia

6 Najczęstsze błędy w zakresie częstotliwości spożywania posiłków to:
brak I śniadania; brak posiłków zjadanych w szkole: II śniadania lub obiadu; niespożywanie podwieczorków; brak kolacji lub późne jej spożywanie; niewłaściwe przekąski ( batoniki, słone przekąski, pieczywo słodkie) w zastępstwie pełnowartościowych posiłków; małe urozmaicanie jadłospisów uczniów.

7 Rola drugiego śniadania w życiu szkolnym?

8 Drugie śniadanie: dostarcza organizmowi potrzebnej energii i składników pokarmowych wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie pozwala kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe

9 Dziesięć zasad zdrowego żywienia dzieci i młodzieży

10 1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.

11 2. Bądź codziennie aktywny fizycznie.
ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę - min. godzina ruchu dziennie.

12 3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie (na dole) piramidy.

13 4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3–4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

14 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.

15 6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.

16 7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.

17 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów - zastąp słodycze owocami.

18 9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. - sól zastąp przyprawami (bazylia, tymianek, mięta, rozmaryn, oregano)

19 10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody - min. 2 litry dziennie.

20 Dlaczego warto pić wodę?

21 Korzyści jakie daje nam odpowiednio skomponowany posiłek o danej porze dnia?

22 Prawidłowo skomponowany talerz żywieniowy

23

24 Błędy popełniane w żywieniu:
nadmierne lub niedostateczne spożycie energii; nadmierne spożycie tłuszczów ogółem oraz nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego

25 wysokie spożycie cukrów
częste spożywanie słodyczy, picie słodkich gazowanych napojów i wód smakowych

26 niedostateczne spożycie wapnia i witaminy D wynikające z niedostatecznego spożycia mleka i produktów mlecznych oraz tłustych ryb morskich

27 niedostateczne spożycie innych witamin oraz składników mineralnych,
nadmierne spożycie sodu, którego źródłem jest głównie sól spożywcza.

28 Rola aktywności fizycznej w funkcjonowaniu organizmu.

29 Aktywność fizyczna odgrywa bardzo ważna rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, głównie wciąż narastającego problemu otyłości. Niski poziom aktywności fizycznej uznawany jest za istotny czynnik zwiększający umieralność ogólną z powodu chorób układu krążenia i nowotworów.

30 Jak wpływa sprawność fizyczna na naszą sylwetkę ?

31 Aktywność ruchowa daje nam:
szczupłą sylwetkę, rozrost i wzmocnienie mięśni, wzrost odporności na zachorowania, zmniejszenie napięcia związanego ze stresem, stymulację ważnych układów organizmu człowieka, lepsze zaopatrzenie organizmu w tlen, brak objawów zmęczenia przy pracy fizycznej, zapobieganie schorzeniom układu sercowo-naczyniowego, wzmocnienie i stabilizacja stawów, przeciwdziałanie osteoporozie.

32 Konsekwencje wynikające z nieprawidłowego odżywiania się:
Otyłość Bulimia Anoreksja

33 Otyłość jest rezultatem niepożądanego przyrostu masy ciała spowodowanego dodatnim bilansem energetycznym – spożywaniem większej ilości kalorii niż jest zużywane przez daną osobę. Ludzie otyli mają zwiększone ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń, takich jak: cukrzyca (typu 2), choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze i udary mózgu, choroby pęcherzyka żółciowego, niektóre rodzaje raka, problemów psychospołecznych.

34 Bulimia objawia się napadami żarłoczności. Osoby chore jedzą ogromną ilość pożywienia. Jednocześnie boją się utyć, więc po okresie objadania się stosują głodówkę lub wywołują wymioty. Takie postępowanie prowadzi do wyniszczenia organizmu.

35 Anoreksja czyli tak zwany jadłowstręt psychiczny, osoby chore na anoreksję mają niską samoocenę. Uważają, że są zbyt grubi i czują niechęć do swojego ciała Z tego powodu jedzą znacznie mniej, niż powinni Prowadzi to do osłabienia i odwodnienia, a czasem nawet do śmierci.

36 Korzyści wynikające z zdrowego trybu życia
zmniejszenie ryzyka otyłości, zmniejszenie chorób przewlekłych (cukrzyca, chorób serca, nowotworów i wiele innych), zdrowe mięśnie i kości, lepsze zdrowie psychiczne (lepsze radzenie sobie ze stresem), lepsza jakość życia (poprawa stanu zdrowia, większa odporność na choroby)

37

38 DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ


Pobierz ppt "„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc."

Podobne prezentacje


Reklamy Google