Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJarogniew Kubasiak Został zmieniony 11 lat temu
1
Tradycyjne użytkowanie dziko rosnących roślin na Podlasiu w celach pokarmowych i gospodarczych
Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii Zakład Botaniki
2
Rośliny o jadalnych owocach
Rośliny o jadalnych nasionach Rośliny śmiertelnie trujące Rośliny o jadalnych częściach podziemnych Rośliny trujące Rośliny o jadalnych liściach Rośliny niejadalne (niesmaczne)
3
Na 2 256 gatunków roślin naczyniowych obecnych we florze
Polskiej – było lub jest jadane ok. 500 gatunków (wg Maurizio 1926)
4
Na Podlasiu użytkuje się pokarmowo dziko rosnące rośliny należące do 122 gatunków
Najczęściej spożywa się owoce dzikich roślin
5
Na Podlasiu powszechnie użytkuje rośliny w celach pokarmowych siedmiu gatunków
6
Zamiast cukierków - przekąski dziecięce - rośliny 72 gatunków
kwiaty owoce
7
Jak zabrakło jedzenia w domu - przekąski dziecięce
8
Zupy i zieleniny 21 gatunków
9
Sałatki 17 gatunków
10
Hrbatki rośliny 46 gatunków
11
Kawa
12
Przyprawy 41 gatunków
13
Przyprawy do pieczenia chleba
6 gatunków
14
Owoce jako spełnienie marzeń o luksusie,
czyli wizja raju proroka Ilii z Wierszalina (1934)
15
Przetwory z owoców Soki i syropy (23 gatunki) Dżemy
i konfitury (25 gatunków) Kompoty (15 gatunków) „Nastojki” (6 gatunków) Suszone (8 gatunków)
16
Nalewki 30 gatunków
17
Pożywienie głodowe 20 gatunków
18
Po co ludzie zbierają (zbierali) dziko rosnące rośliny?
● urozmaicenie diety, ● uzupełnienie witamin i innych składników diety, ● codzienne pożywienie, ● potrawy rytualne, ● głód.
19
Zalety roślin dziko rosnących
-nie trzeba ich kupować, -są zdrowe, -są smaczne, -tradycyjne potrawy scalają rodzinę.
20
Rośliny jako pasza dla świń
28 gatunków
21
Dziękuję za uwagę
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.