Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKrzysztof Kaczmarczyk Został zmieniony 9 lat temu
1
Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”
2
OPIS PROJEKTU Projekt grantowy edukacji prozdrowotnej dot. sklepików szkolnych pn. „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja” realizowany jest w formie międzyszkolnej rywalizacji. Udział w konkursie polegał na przygotowaniu i przeprowadzeniu przez szkoły projektów promocji zasad zdrowego odżywiania oraz projektów przebudowy sklepików szkolnych w bufety ze zdrowym śniadaniem zapewniające dostęp do zdrowych i pełnowartościowych produktów.
3
OPIS PROJEKTU Za najlepsze projekty Komisja Konkursowa przyznała wsparcie finansowe w postaci grantów. Nasza szkoła znalazła się wśród szkół które otrzymały wsparcie finansowe.
4
Środki finansowe zostały przeznaczone na zakup mebli (nowe biurko i półka), sokowirówki, "szklarenki" do przechowywania warzyw i owoców, farby do malowania i materiałów biurowych (papier ksero, brystol).
5
Opis działań w ramach projektu „Na sprzedaż: ZDRÓWKO !!!”
Zadanie nr 1: Zbudowanie Zespołu Szkolnego. Zadanie nr 2: Promocja zasad zdrowego odżywiania i nowopowstałego Zespołu konkursowego. Przygotowanie 15 minutowej prezentacji w PP nt. zasad zdrowego odżywiania oraz przedstawienie jej społeczności szkolnej w klasach, przygotowanie ulotek informacyjnych dla uczniów.
6
Opis działań w ramach projektu „Na sprzedaż: ZDRÓWKO !!!”
Zadanie nr 3: Przygotowanie projektu przebudowy sklepiku szkolnego (przedstawienie projektu zmian, jakie mają być wprowadzone w sklepiku w celu osiągnięcia zmiany nawyków żywieniowych na terenie szkoły tj. zmian w asortymencie, zmian w wyposażeniu gastronomicznym, zmian w wyglądzie, zmiany w wyglądzie zewnętrznym zwracającym uwagę na wartościową żywność).
7
Opis działań w ramach projektu „Na sprzedaż: ZDRÓWKO !!!”
Zadanie nr 4: Realizacja projektu i sprawozdanie z działań. Projekt zakładał zmianę asortymentu sklepiku, dlatego też systematycznie wprowadzane są zdrowe produkty
8
Sklepiki szkolne umożliwiają uczniom łatwy dostęp do produktów śniadaniowych i lekkich przekąsek. Jednak niewłaściwy asortyment w sklepikach może wpływać na niepoprawny sposób odżywiania się młodych ludzi. Naszym zdaniem sklepik szkolny funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy młodzi ludzie właściwie planują swoje zakupy i znają zasady zdrowego odżywiania się. Pragniemy umożliwić młodzieży dostęp do produktów i napojów o najwyższych walorach zdrowotnych.
9
Lista produktów, które najlepiej wybrać z nowej oferty sklepiku szkolnego „Słoneczko” jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i dobrym samopoczuciu: Bułki razowe, wielozbożowe z warzywami, wędliną, serem. Świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe. Chipsy owocowe i warzywne Batoniki musli Wafle ryżowe lub wielozbożowe Sezamki Owoce (banany, winogrona, mandarynki, brzoskwinie) Jogurty pitne Ciastka owsiane, zbożowe
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.