Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”"— Zapis prezentacji:

1 Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”

2 OPIS PROJEKTU Projekt grantowy edukacji prozdrowotnej dot. sklepików szkolnych pn. „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja” realizowany jest w formie międzyszkolnej rywalizacji. Udział w konkursie polegał na przygotowaniu i przeprowadzeniu przez szkoły projektów promocji zasad zdrowego odżywiania oraz projektów przebudowy sklepików szkolnych w bufety ze zdrowym śniadaniem zapewniające dostęp do zdrowych i pełnowartościowych produktów.

3 OPIS PROJEKTU Za najlepsze projekty Komisja Konkursowa przyznała wsparcie finansowe w postaci grantów.  Nasza szkoła znalazła się wśród szkół które otrzymały wsparcie finansowe.

4 Środki finansowe zostały przeznaczone na zakup mebli (nowe biurko i półka), sokowirówki, "szklarenki" do przechowywania warzyw i owoców, farby do malowania i materiałów biurowych (papier ksero, brystol).

5 Opis działań w ramach projektu „Na sprzedaż: ZDRÓWKO !!!”
Zadanie nr 1: Zbudowanie Zespołu Szkolnego.  Zadanie nr 2: Promocja zasad zdrowego odżywiania i nowopowstałego Zespołu konkursowego. Przygotowanie 15 minutowej prezentacji w PP nt. zasad zdrowego odżywiania oraz przedstawienie jej społeczności szkolnej w klasach, przygotowanie ulotek informacyjnych dla uczniów.

6 Opis działań w ramach projektu „Na sprzedaż: ZDRÓWKO !!!”
Zadanie nr 3: Przygotowanie projektu przebudowy sklepiku szkolnego (przedstawienie projektu zmian, jakie mają być wprowadzone w sklepiku w celu osiągnięcia zmiany nawyków żywieniowych na terenie szkoły tj. zmian w asortymencie, zmian w wyposażeniu gastronomicznym, zmian w wyglądzie, zmiany w wyglądzie zewnętrznym zwracającym uwagę na wartościową żywność).

7 Opis działań w ramach projektu „Na sprzedaż: ZDRÓWKO !!!”
Zadanie nr 4: Realizacja projektu i sprawozdanie z działań. Projekt zakładał zmianę asortymentu sklepiku, dlatego też systematycznie wprowadzane są zdrowe produkty

8 Sklepiki szkolne umożliwiają uczniom łatwy dostęp do produktów śniadaniowych i lekkich przekąsek. Jednak niewłaściwy asortyment w sklepikach może wpływać na niepoprawny sposób odżywiania się młodych ludzi. Naszym zdaniem sklepik szkolny funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy młodzi ludzie właściwie planują swoje zakupy i znają zasady zdrowego odżywiania się. Pragniemy umożliwić młodzieży dostęp do produktów i napojów o najwyższych walorach zdrowotnych.

9 Lista produktów, które najlepiej wybrać z nowej oferty sklepiku szkolnego „Słoneczko” jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i dobrym samopoczuciu: Bułki razowe, wielozbożowe z warzywami, wędliną, serem. Świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe. Chipsy owocowe i warzywne Batoniki musli Wafle ryżowe lub wielozbożowe Sezamki Owoce (banany, winogrona, mandarynki, brzoskwinie) Jogurty pitne Ciastka owsiane, zbożowe


Pobierz ppt "Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google