Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałGracja Golba Został zmieniony 11 lat temu
1
Charakterystyka placówek gastronomicznych - puby i bary
Karolina Lewicka Joanna Cuber Marina Zawrażna Łukasz Konieczny WSZiNS w Tychach Zarządzanie i Marketing
2
Wstęp Życie towarzyskie jest częścią życia człowieka od początku jego istnienia. Aranżację spotkania oraz umilenie czasu spędzanego ze znajomymi czy bliskimi nam osobami ułatwiają takie właśnie lokale jak puby czy bary. Są to miejsca o nieco luźniejszej formie spotkania w przeciwieństwie do restauracji, jednak daleko im do klubów dyskotekowych.
3
Definicja usługi gastronomicznej
Usługa gastronomiczna wiążę się z prowadzeniem przez niektóre obiekty restauracji, kawiarni, barów czy stołówek. Polega na przygotowaniu i podaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany (lokal usługodawcy). Pojęcie to odnosi się również do podawania w lokalu napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych.
4
Puby Pub - specyficzny rodzaj lokalu, popularne miejsce spotkań towarzyskich, gdzie podaje się głównie piwo. Puby spotyka się przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii oraz innych krajach pozostających pod wpływem kultury brytyjskiej.
5
The Queens Arms pub - Charlotte Street - Birmingham
6
Puby w Polsce W Polsce puby pojawiły się na początku przemian ustrojowych '89. Wiele zwykłych piwiarni zmieniło swoje nazwy na pub ze względów handlowych, jednak nie mogą się one równać prawdziwym pubom. Najczęściej na nazwę pub w Polsce zasługują lokale, które są prowadzone przez imigrantów, gdzie tradycja pubów istnieje od stuleci. W samym Londynie jest kilkanaście tysięcy pubów, o różnym charakterze, specyfice, klimacie oraz profilu odwiedzających.
8
Bary Bar - popularnie knajpa, jest to lokal gastronomiczny, w którym spożywa się zamówione wcześniej napoje alkoholowe, głównie piwa oraz drinki i wódkę. Większość barów jako popularne miejsce spotkań i zabaw towarzyskich otwierana jest późnym wieczorem i zamykana w godzinach wczesnoporannych, niektóre czynne są już od godzin przedpołudniowych.
9
Bar może być również popularnym miejscem do spotkania w czasie wyjścia do miasta w ciągu dnia. Wiele barów w godzinach nocnych zamienia się dla gości w kluby muzyczne, modne dyskoteki lub miejsca innych rozrywek jak gry bilardowe czy darty.
10
źródło: GUS - http://www.stat.gov.pl/
11
Wszystkich Gastronomicznych
Placówki w Tychach Rok Wszystkich Gastronomicznych Puby i bary 2001 181 63 2002 189 64 2003 180 65 2004 205 70 2005 195 67 2006 192 66 2007 199 68 źródło: Urząd Miasta Tychy
12
Struktura wydatków w gospodarstwach domowych
Średnia wartość wydatków (zł) Udział w wydatkach ogółem (%) Żywność 604,42 34,6 Napoje alkoholowe 47,19 2,7 Wyroby tytoniowe 61,433 3,5 Mieszkanie 427,35 24,5 Odzież i obuwie 132,28 7,6 Higiena osobista 87,14 5,0 Ochrona zdrowia 46,28 2,6 Transport i łączność 156,49 9,0 Nauka 82,92 4,7 Kultura i wypoczynek 64,77 3,7 Pozostałe 37,45 2,1 Na rok 2005; źródło: Analiza AE w Szczecinie
13
Charakterystyka klienta
Głównie ludzie młodzi, w wieku od 18 do 35 lat, a w odpowiednich lokalach i więcej Zazwyczaj są to osoby w grupach, czasem ludzie samotni Przeważa młodzież licealna oraz studencka głównie Ludzie szukający nowych brzmień muzycznych; lub przychodzący specjalnie aby posłuchać muzyki czy ulubionej kapeli
14
Tawerna
15
Tawerna
18
Belfegor
19
Szatnia
20
Kloster Pub
21
Kloster Pub
22
Marynistyczny wystrój pubu fala zapewnia wyjątkowy klimat
23
Fala
24
Palisander
25
Tabela podsumowująca Miejsce Godziny otwarcia Ocena wnętrza 0 - 5
Tyskie Inne piwa Uwagi Bakakaj 16 – 24 w tyg; 16 – 01 pt, sob. 5 + Pilsner + ogródek, z alkoholi głównie wino - mało miejsca Belfegor 4 + teatr obok Fala 3 Lech + widok na basen, billard Kloster Pub 14 – 01 w tyg; 14 – 02 pt, sob. 4,5 - Heineken Warka Żywiec koncerty, piłkarzyki Palisander 12 - …. + ogródek Szatnia Lech, Pilsner + taras, widok na boisko Tawerna 17 - …
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.