Pobierz prezentację
1
Ciśnieniowe procesy membranowe
Mikrofiltracja i ultrafiltracja
2
Procesy membranowe Procesy separacji przebiegające dzięki obecności membrany
3
Zasada krzyżowej filtracji membranowej
4
Główne typy procesów membranowych
Różnica ciśnień Δp Różnica stężeń (aktywności) Δc Mikrofiltracja Separacja gazów Ultrafiltracja Perwaporacja Nanofiltracja Destylacja membranowa Odwrócona osmoza Membrany ciekłe i katalityczne Dializa
5
Typy struktur membran
6
Typy membran ciekłych
7
Otrzymywanie emulsyjnych membran ciekłych
8
Typy struktur membran stałych
9
Struktury membran symetrycznych
10
Porównanie membran ceramicznych i organicznych
Odporność na: Membrany ceramiczne Membrany organiczne Ścieranie wysoka niska Temperaturę pH Ciśnienie
11
Porównanie membran ceramicznych i organicznych
Cecha Membrany ceramiczne Membrany organiczne Możliwość sterylizacji parą tak Żywotność długa średnia Dystrybucja wielkości porów mała - Zwartość wysoka Koszty wytwarzania wysokie niskie
12
Współczynnik retencji
13
Ciśnieniowe procesy membranowe
14
Membrany do mikrofiltracji
15
Membrany do mikrofiltracji
Konstrukcja porowata, symetryczna Grubość μm Wielkość porów 0,05-10 μm Wielkość separowanych cząstek > 0,1 μm Mechanizm separacji sitowy Materiał membrany polimerowy, ceramiczny
16
Oddzielanie E. coli różnymi metodami
Czystość cieczy Stopień zatężania Wydajność procesu [m3/m2h Zużycie energii [W*h/dm3] filtr tarczowy 99,5 12,5 9,60 8 osadnik- flokulacja >99,5 12,0 13,20 1,8 prasa filtracyjna – flokulacja 21,6 6,38 mikrofiltracja- kapilarna 100 14,0 1,08 11 mikrofiltracja – membrany płaskie 11,0 0,384 31
17
Ogólna liczba drobnoustrojów w badanym mleku (jtk/cm3)
Rodzaj próby Serie produkcyjne Xśr. I n=4 II n=4 III n=4 Mleko surowe 6,0x106 1,3x106 3,5x105 2,6x106 Mleko po mikrofiltracji 4,2x103 7,0x102 1,9x103 2,3x103 Mleko po mikrofiltracji i pasteryzacji 1,2x102 9,0x101 3,0x102 1,4x102 Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji 99,93% 99,95% 99,46% 99,91% Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji i pasteryzacji 99,998% 99,993% 99,995%
18
Obecność bakterii z grupy coli w badanym mleku (jtk/cm3)
Rodzaj próby Serie produkcyjne Xśr. I n=4 II n=4 III n=4 Mleko surowe nb w 10-6 nb w 10-5 Mleko po mikrofiltracji nb w 10-2 Mleko po mikrofiltracji i pasteryzacji nb w 100 Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji 4 log Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji i pasteryzacji 6 log
19
Obecność enterokoków w badanym mleku (jtk/cm3)
Rodzaj próby Serie produkcyjne Xśr. I n=4 II n=4 III n=4 Mleko surowe nb w 10-4 nb w 10-3 Mleko po mikrofiltracji nb w 10-1 nb w 100 Mleko po mikrofiltracji i pasteryzacji Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji 3 log 4 log Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji i pasteryzacji
20
Ultrafiltracja Sitowy mechanizm separacji
podobny jak w tradycyjnej filtracji stosują się wszystkie prawa teorii filtracji (Darcy’ego, Poiseull’a)
21
Membrany do ultrafiltracji
22
Strumień permeatu
23
Zestawienie parametrów membran ultrafiltracyjnych
Konstrukcja porowata, asymetryczna Grubość ok. 150 μm (warstwa separująca – 0,1-1,0 μm) Wielkość porów 0,001 – 0,05 μm Wielkość separowanych cząstek 2 - 20nm > 500 D Mechanizm separacji sitowy Materiał membrany polimerowy, ceramiczny
24
Polaryzacja stężeniowa
25
Współczynnik polaryzacji stężeniowej
cm/cb – współczynnik polaryzacji stężeniowej R – współczynnik retencji D - współczynnik dyfuzji substancji ulegającej retencji δ – grubość warstwy polaryzacyjnej k – współczynnik wnikania masy
26
Graniczny strumień permeatu
27
Hydrauliczne metody czyszczenia membran
Przemywanie wsteczne
28
Przemywanie wsteczne
29
Ceramiczne membrany rurowe
30
Membrany kapilarne
31
Membrany ramowe
32
Membrany spiralne
33
Charakterystyka membran spiralnych c.d.
34
Porównanie modułów membranowych
35
Porównanie modułów membranowych
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.