Pobierz prezentację
1
Poznajemy składniki żywności !
2
Zależność miedzy składem spożywanej żywności a zdrowiem człowieka
Pierwsze wyniki analizy chemicznej żywności pochodzą z XVIII wieku. Dzięki rozwojowi nauki wiadomo , jak za pomocą diety wpływać na kondycje organizmu.
3
Sole mineralne Makro elementy i mikroelementy to sole mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów .mikroelementy w przeciwieństwie do mikroelementów, występują w organizmach w bardzo malej ilości. Najlepszym źródłem mikroelementów są owoce i warzywa . Składniki te człowiek przyjmuje głownie z pokarmem , to składniki żywności . Składniki żywności pełnia role w organizmie funkcje budulcowa , energetyczne i regulujące .
4
Źródła najważniejszych składników odżywczych – tłuszcze i białka
pokarm dostarczany organizmowi powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania: białka , sacharydy , tłuszcze , witaminy i sole mineralne .
5
Tłuszcze Dostarczają organizmom więcej energii potrzebnej do pełnienia funkcji życiowych.
6
białka nie można zastąpić innym składnikiem pokarmowym, ponieważ stanowią one podstawowy materiał budulcowy organizmu.
7
Sacharydy Są istotnym źródłem energii dla wszystkich organizmów.
8
Woda Jest składnikiem krwi ,płynów komórkowych i limfy .Są w niej rozpuszczone produkty przemiany materii, dzięki czemu mogą być rozprowadzane po całym organizmie. Woda chroni organizm przed przegrzaniem , parując z powierzchni skory. Prawie wszystkie spożywane produkty zawierają wodę , np. ma 70%-75% wody , a w warzywach jej zawartość osiąga nawet 95%.
9
witaminy Witaminy –organicznych związkach chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne , w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem. Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór –hipowitaminoza, zaś nadmiar to hiperwitaminoza.
10
CIEKAWOSTKI
11
WITAMINA A I B1 Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vita - 'życie' i amina - witamina B1 Witaminę A odkryto i rozszyfrowano jej strukturę chemiczną w roku Od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie
12
Witamina C Kobiety w ciąży i karmiące mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Palacze mają wyższe zapotrzebowanie na Witaminę C niż osoby niepalące. Zwierzęta są w stanie wytwarzać witaminę C same (w wyjątkiem małp i świnek morskich). Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła, wilgoci. Dłuższe przechowywanie zabija witaminę C w żywności. Kwas askorbinowy - witamina C jest białym proszkiem bez zapachu, o lekko kwaśnym smaku. Syntetyczne preparaty zawierają ok. 99% tego kwasu. Witamina C łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz rozcieńczonym alkoholu metylowym i etylowym. Nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach i ich rozpuszczalnikach. Długotrwałe przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C. Witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób raka, serca czy zaćmy.
13
WITAMINA D Witamina D powstaje w skórze człowieka w wyniku działania słonecznych promieni ultrafioletowych. Z pożywieniem przyjmuje się głównie jej formę wstępną, która w kolejnym etapie przetwarzana jest w wątrobie, nerkach i skórze na właściwą witaminę D. Ludzie starsi są szczególnie narażeni są na powstanie niedoborów witaminy D.
14
DZJEKUJĘ ZA UWAGĘ MONIKA JARZYNA KL. 3A
Inf.: .: zdrowie.med.pl.: pl.wikipedia.org
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.