Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Sesja czwarta B Zarządzanie zapasami
2
Analiza zapasów ABC
3
Zapasy typu A, B, C
5
Model stałego punktu zamawiania
6
Model stałego odstępu między zamówieniami
7
EWZ – ekonomiczna wielkość zamówienia
Roczne koszty utrzymywania zapasów: Roczne koszty składania zamówień: Minimum kosztów (TC), gdy:
8
EWZ
9
Zależność między standardami obsługi klienta a zapasami
1 – dostawy częstsze 2 – dostawy rzadsze
10
Koszty zapasów koszty utrzymania zapasów I + koszty zamawiania
I + II + koszty wyczerpania zapasów Do kosztów zapasów można zaliczyć także koszty zapasów w drodze
11
Koszty utrzymania zapasów
Koszty składowania Koszty obsługi Koszty ryzyka Koszty kapitałowe
12
Koszty rozproszenie wśród wielu grup kosztów ujmowanych układach rodzajowych i kalkulacyjnych rozdzielenie odpowiedzialności za kształtowanie się kosztów na wiele komórek organizacyjnych i stanowisk pracochłonność (ewidencja i obliczenia) czynności związanych z ustaleniem wielkości kosztów
13
Podstawowe zależności typu „trade off” związane z zapasami
14
J I T
15
Zapasy ukrywają istnienie prawdziwych problemów
16
kanban
17
CRP – Continous Replenishment Program
18
Vendor Managed Inventory
Koncepcja VMI polega na monitorowaniu przez producenta swoich produktów w całym systemie dystrybucyjnym, co umożliwia zmniejszenie zapasów zarówno producentowi jak i sklepom. Odpowiedzialny za utrzymywanie poziomu zapasów detalisty jest producent, który również odpowiada za przygotowanie zamówień. Zarządzanie zapasami przez dostawcę ma na celu dostarczenie właściwego produktu, we właściwym czasie i ilości po najniższym koszcie. Ciągły przepływ towarów w łańcuchu możliwy jest dzięki informacji, która z punktu sprzedaży detalisty trafia do programu komputerowego producenta, gdzie generowana jest propozycja zamówienia, a następnie, w oparciu o zamówienie, realizowane są dostawy.
19
VMI
20
VMI (dostawca)
21
VMI – Vendor Managed Inventory
22
VMI
23
VMI
24
VMI
25
VMI – Very Mixed Impact
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.