Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKsawery Białowąs Został zmieniony 11 lat temu
1
Techniki chemometryczne w ocenie próbek środowiskowych i biologicznych
2
Najczęściej stosowane techniki
Analiza głównych składników (PCA) Analiza czynnikowa (FA) Liniowa analiza funkcji dyskryminacyjnej (LDA) Kanoniczna analiza funkcji dyskryminacyjnej (DA) Analiza członów końcowych (EMA) Analiza skupień (CA) Sieci neuronowe (NN)
3
PCA Tworzy „nowe” wymiary danych pomiarowych i umożliwia analizę mniejszej liczby czynników niezależnych lub głównych składników opisujących informacje zawarte w systemie zmiennych.
4
Wady PCA Trudność w interpretacji głównych składowych
Pomijanie pewnych informacji
5
Analiza skupień Obiekty grupowane są w ten sposób, iż „podobne” obiekty należą do tej samej grupy oraz są wyraźnie odrębne od innych zgrupowań
6
Techniki analizy CA Techniki hierarchiczne - procedury aglomeracyjne
- procedury deglomeracyjne Grupa metod k-średnich Metody rozmytej analizy skupień
7
Analiza Funkcji Dyskryminacyjnej
Określa zróżnicowanie pomiędzy grupami elementów nominalnych, które są opisywane zmiennymi numerycznymi.
8
Zastosowanie chemometrii
Identyfikacja źródeł zanieczyszczeń chemicznych Analityczna ocena jakości niektórych produktów żywnościowych Ocena potencjału analitycznego metod łączonych z perspektywy przyszłego ujednolicenia metod w standardach międzynarodowych Ocena efektywności metod wstępnej obróbki próbek przeznaczonych do analizy na zawartość pierwiastków śladowych
9
Ocena rozmieszczenia pierwiastków w ziemiach
Przetwarzanie danych pomiarowych dotyczących próbek biologicznych (np. ryb, planktonu) PCA – określenie efektywności różnych metod wstępnej obróbki próbek owoców morza analizowanych pod kątem zawartości : As, Cd, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Ni, Pb, Se i Zn
10
Próbki biologiczne Wodorosty Mięczaki Ryby Ssaki morskie
11
Dwuwymiarowy wykres zliczeń przedstawiający różnice:
sezonowe wiekowe
12
Ssaki morskie
13
Chemometryczna ocena jakości żywności
Produkty pochodzenia morskiego Napary i napoje herbaciane Wina i moszcz Ocet winny Koniaki Piwo Ryż
14
Produkty pochodzenia morskiego
Stosowanie techniki PCA do analitycznej oceny stopnia zanieczyszczenia owoców morza przez toksyczne pierwiastki śladowe Na podstawie wyników można określić, w którym rejonie zbierane były np. omułki jadalne – identyfikacja zanieczyszczonych terenów , które mogą być pomocne w biomonitoringu
15
Napary i napoje herbaciane
Identyfikacja pochodzenia i sposobu przygotowania na podstawie zawartych metali Napary sporządzone z czarnych herbat są wzbogacone w Mg, Mn, Al, Ca i K Istnieją znaczące różnice w składzie mineralnym naparów sporządzonych z różnym czasem parzenia
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.