Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałHenio Kubas Został zmieniony 11 lat temu
1
Wyk. Ewelina Frelek, Aleksandra Kurek, Samanta Adamczyk, Rafał Lis Pod opieką p. Ewy Skrońc-Bielak I Konkurs Sztuki Kulinarnej „Tradycyjne dania wigilijne - Śledzik” Konkurs dla Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego Warszawa 5 grudzień
2
1. Sprawy ogólne 1.1. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. 1.2. Konkurs odbył się w dniu 5 grudnia 2008 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych na ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie. 1.3. Celem głównym konkursu było wykazanie się znajomością w przygotowaniu oryginalnych przekąsek zimnych tradycyjnych dla kuchni polskiej z wykorzystaniem śledzia pod kątem Wigilii 1.4. Sponsorem głównym konkursu było Norge i Nestle Profession
3
2. Zasady uczestnictwa 2.1. W konkursie uczestniczyli tylko uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej 6/8 2.2. Wszystkie zgłoszenia były traktowane jako akceptacja ze strony uczniów we wzięciu udziału w konkursie 2.4. Potwierdzenie o dopuszczeniu do udziału w konkursie było dokonane na podstawie tylko zgłoszenia przekazanego do Pani Elżbiety Zakrzewskiej (zgłoszenia zbierali: Samorząd Szkolny, pani Bielak i Sekretariat Uczniowski)
4
3. Warunki organizacyjne
Organizator zapewnił dostarczenie bazowego produktu do przygotowania potrawy konkursowej jakim był śledź i majonez. Wszystkie pozostałe produkty potrzebne do przygotowania dania, każdy z uczestników zabezpieczył we własnym zakresie. Każdy z uczestników startujących mógł przywieźć podstawowy sprzęt drobny potrzebny do przygotowania potraw konkursowych. Każda z ekip startujących prezentowała dania na swojej porcelanie lub porcelanie dostarczonej przez szkołę. Każdy uczestnik konkursu miał do dyspozycji stanowisko pracy w pracowni technologicznej Drobny sprzęt wykraczający poza standardowe wyposażenie szkolnego stanowiska technologicznego, niezbędny do wykonania dania konkursowego zabezpieczył każdy uczestnik we własnym zakresie Każdy uczeń posiadał prawidłowe ubranie kucharskie Jury przyznało trzy pierwsze miejsca na podstawie łącznej sumy punktów wszystkich jurorów
5
4. Sposób punktacji jury profesjonalnego
4.1. Jury oceniało: przygotowanie stanowiska pracy (max 5 punktów) czystość na stanowisku podczas pracy (max 10 punktów) profesjonalny sposób wykonywania pracy (max 10 punktów) wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy (max 5 punktów) kreatywność i estetykę podania (max 20 punktów) smak (max 50 punktów) Każdy członek jury mógł maksymalnie przyznać 100 punktów 4.2. Dania prezentacyjne (1 talerz od każdego uczestnika) pozostał na ekspozycji dla potrzeb prezentacyjnych dla zaproszonych gości
6
-Tradycyjne dania wigilijne”
Przebieg konkursu „Śledzik- -Tradycyjne dania wigilijne”
7
Środa 03 grudnia 2008 r. Sala technologiczna 219 11.30 Zbiórka uczestników oraz losowanie stanowisk. Uczestnicy konkursu składają wizytówki z nazwa potrawy i danymi uczestników: imię i nazwisko, klasa, szkoła. Organizatorzy konkursu zabezpieczają śledzie do sporządzenia potraw. Czwartek 04 grudnia 2008 r. Eliminacje szkolne Sale technologiczne 317 i 320 11.30 do 12.30 13.20 ogłoszenie wyników konkursu Finaliści konkursu zabezpieczają sprzęt i wyposażenie do konkursu finałowego. Piątek 05 grudnia 2008 r. Konkurs finałowy Sala technologiczna 320 11.00 – 12.30 Powitanie gości i uczestników. Przeprowadzenie losowania kolejności pracy w konkursie. Zakończenie pracy godzina Gala w restauracji 12.30 prezentacja potraw i ocena jury. 13.30 Zakończenie konkursu
8
A oto fotoreportaż z konkursu…
9
2 minuty przed oficjalnym rozpoczęciem
12
3! 2! 1! 0! I Ruszyli !! - Tu zaczyna się prawdziwa walka z czasem
20
Koniec gotowania!! Odkładamy patelnie
21
A oto finałowe dania
22
1. BUDNIK JAKUB BUDNIK MICHAŁ
23
2. MICHALSKI TOMASZ GNIADEK MICHAŁ
24
3. DOBRZYŃSKI JAKUB STANIAK MATEUSZ
25
4.Mateusz Maciński i Bartek Przytocki
26
5. MOSIĄDZ EMIL OPARA ŁUKASZ
27
6.Adam Grodzicki i Piotr Opaliński
28
7. TEMPIŃSKI MARCIN KALINOWSKI ŁUKASZ
29
Nasze Jury: p. Dariusz Zahorański p. Robert Sowa p. Giancarlo Russo
p. Jerzy Pasikowski
30
Degustacja...
31
... i ogłoszenie wyników
32
Zwycięski zespół nr 6
33
Dziękujemy bardzo: P. Dyrektor Jolancie Litniewskiej,
P. Elżbiecie Zakrzewskiej, P. Jerzemu Pasikowskiemu, P. Dariuszowi Zahorańskiemu, P. Robertowi Sowie P. Giancarlo Russo uczestnikom konkursu, oraz wszystkim przybyłym.
34
Fotoreportaż wykonało:
KOŁO DZIENNIKARSKIE ZESPOŁU SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH „Młody dziennikarz” Warszawa, grudzień 2008
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.