Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKarolina Mak Został zmieniony 9 lat temu
1
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Badanie, jak zachowują się niektóre substancje w roztworach o odczynie kwasowym, a jak w zasadowych. W drugim doświadczeniu wykorzystaliśmy informacje z poprzedniego doświadczenia dotyczące odczynu. Było to niezbędne do badania zachowania substancji … Badaliśmy zachowanie min. cebuli, soku z borówek i bzu, kurkumy, curry, sody oczyszczonej, olejku waniliowego … Wyniki doświadczenia Zdjęcia z doświadczenia Filmik z doświadczenia
2
Zachowanie sody w substancji o odczynie zasadowym ( amoniak)
Zachowanie sody w substancji o odczynie kwasowym(Coca-cola) Zachowanie soku z borówek w substancjach o odczynie kwasowym i zasadowym(płyn do ust i kawa) Zachowanie czerwonej cebuli w odczynie kwas. i zasad.(soda i kwasek)
3
Zachowanie naparu herbaty w substancji o odczynie zasadowym (amoniak)
Zmiana barwy soku z buraków w substancji o odczynie kwasowym(sok pomarańczowy) Zachowanie naparu herbaty w substancji o odczynie zasadowym(płyn do prania) Zachowanie naparu herbaty w substancji o odczynie zasadowym (amoniak) Zachowanie naparu z herbaty w substancji o odczynie kwasowym(kwasek cytrynowy) Zmiana barwy soku z buraka w różnych substancjach
4
Produkty różnie reagowały na środowisko kwaśne, czy zasadowe.
Jednak zawsze np. sok z bzu barwił się na czerwono w kwasach i na niebiesko w zasadach. Dlatego możemy stwierdzić, że te produkty są naturalnymi wskaźnikami. Wiele substancji występujących w większości gospodarstw domowych może być wykorzystywane jako wskaźniki pH roztworu.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.