Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zasady prawidłowego żywienia

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zasady prawidłowego żywienia"— Zapis prezentacji:

1 Zasady prawidłowego żywienia
Seminarium

2

3 ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Dbaj o różnorodność spożywanych produktów Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii) Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem Mięso spożywaj z umiarem Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy Ograniczaj spożycie soli. Pij wystarczającą ilość wody. Nie pij alkoholu

4

5 ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM (Instytutu Żywności i Żywienia 2009)
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. 2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. 3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole) Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów. 9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

6 Barwniki w żywności Kwas karminowy, koszenila, karmina (E120) – organiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus), żyjących w Meksyku. Od starożytności aż po XVI wiek uzyskiwano go także z czerwców polskich (Porphyrophora polonica).

7 Betanina, czerwień buraczana (E162) – organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów. Naturalny barwnik spożywczy koloru ciemnoczerwonego do fioletowego, otrzymywany z buraka ćwikłowego W zastosowaniach spożywczych jest nieszkodliwa (zostaje całkowicie wydalona z organizmu wraz z moczem), ale w związku z tym, iż zawiera azotany, jest niezalecana dla dzieci.

8 kurkumina (E100) - żółtopomarańczowy naturalny karoten (E160a) antocyjany (E163) – od czerwonej po fioletową karmele (E150) i melanoidy - brązowy chlorofil (E140) - zielony


Pobierz ppt "Zasady prawidłowego żywienia"

Podobne prezentacje


Reklamy Google