Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:"— Zapis prezentacji:

1 Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
uczennice klasy II E: Lucynę Szczot, Wiktorię Majdowską, Martę Wyczlińską. pod opieką: pani Anety Świątek

2 Wprowadzenie Do wybrania takiego tematu projektu edukacyjnego przekonał i zainspirował nas widok na szkolnych korytarzach. Niektórzy uczniowie odwykli od przynoszenia do szkoły kanapek, które zamienili na słodycze. Postanowiłyśmy sprawdzić, czy tak faktycznie jest i przy okazji spytałyśmy o inne produkty spożywcze, szczególną uwagę zwracając na produkty mniej zdrowe. O tym, czy młodzież powinna zmienić nawyki, przekonamy się za chwilę.

3 Cel projektu Celem naszego projektu edukacyjnego jest poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.

4 Metody badań Cel zrealizowałyśmy za pomocą samodzielnie sporządzonych ankiet, które przeprowadziłyśmy wśród młodzieży naszego gimnazjum na wszystkich poziomach edukacyjnych. W badaniu wzięło udział łącznie 111 uczniów- 57 dziewczyn i 54 chłopców. Klasy zostały wybrane losowo.

5 Wyniki Zebrane wyniki przedstawiłyśmy za pomocą wykresów, starając się odpowiedzieć na następujące pytania: Jakie artykuły spożywcze i jak często spożywają uczniowie? Co ma wpływ na wybór spożywanych pokarmów?

6 FAST- FOODY- klasa I

7 FAST- FOODY- klasa II

8 FAST- FOODY- klasa III

9 FAST- FOODY- wszyscy

10 SŁODYCZE- klasa I

11 SŁODYCZE- klasa II

12 SŁODYCZE- klasa III

13 SŁODYCZE- wszyscy

14 GOTOWE DANIA- klasa I

15 GOTOWE DANIA- klasa II

16 GOTOWE DANIA- klasa III

17 GOTOWE DANIA- wszyscy

18 SŁONE PRZEKĄSKI- klasa I

19 SŁONE PRZEKĄSKI- klasa II

20 SŁONE PRZEKĄSKI- klasa III

21 SŁONE PRZEKĄSKI- wszyscy

22 ŚWIEŻE OWOCE- klasa I

23 ŚWIEŻE OWOCE- klasa II

24 ŚWIEŻE OWOCE- klasa III

25 ŚWIEŻE OWOCE- wszyscy

26 NAPOJE- klasa I

27 NAPOJE- klasa II

28 NAPOJE- klasa III

29 NAPOJE- wszyscy

30 KUPOWANIE ŻYWNOŚCI-klasa I

31 KUPOWANIE ŻYWNOŚCI-klasa II

32 KUPOWANIE ŻYWNOŚCI-klasa III

33 KUPOWANIE ŻYWNOŚCI-wszyscy

34 Wnioski Fast- foody, wbrew pozorom, młodzi ludzie jedzą dość rzadko.
Znacznie częściej gimnazjaliści zjadają słodycze. Zwłaszcza wyroby czekoladowe. Uczniowie klas pierwszych jedzą częściej słodycze niż uczniowie klas drugich i trzecich. Gotowe dania wybierane są przez uczniów znacznie rzadziej– najczęściej kilka razy w miesiącu. Słone przekąski częściej jedzą młodsi uczniowie niż starsi. Najczęściej spożywane są chipsy i paluszki. Bardzo często uczniowie spożywają świeże owoce, dziewczyny częściej niż chłopcy.

35 Wnioski Z napoi wybierane są najczęściej kupne soki.
Ponad połowa uczniów pije colę i słodkie napoje gazowane codziennie lub kilka razy w tygodniu. Na wybór produktów spożywczych największy wpływ wśród gimnazjalistów ma cena i data ważności. Wpływ tych czynników zwiększa się wraz z wiekiem uczniów i poziomem edukacji. Dziewczyny częściej sprawdzają skład produktów niż chłopcy. Natomiast chłopcy większą wagę niż dziewczyny przywiązują do wyglądu opakowania. Wraz z wiekiem zwiększa się zainteresowanie dziewcząt kalorycznością kupowanych produktów.

36 Lucyna Szczot, Wiktoria Majdowska, Marta Wyczlińska
Dziękujemy za uwagę Lucyna Szczot, Wiktoria Majdowska, Marta Wyczlińska


Pobierz ppt "Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google