Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLeokadia Kopyciński Został zmieniony 9 lat temu
1
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E
2
Do wykonania doświadczenia potrzebne są:
garnek, wrząca woda, jajko, patelnia, łyżka.
3
Do garnka dodajemy główkę czerwonej kapusty
Do garnka dodajemy główkę czerwonej kapusty. Następnie dolewamy wrzącą wodę i czekamy, aż powstanie wywar.
4
Na rozgrzaną patelnię wbijamy jajko.
5
Do jajecznicy dajemy dwie łyżki wywaru z czerwonej kapusty i mieszamy.
6
Po kilku sekundach powstaje zielona jajecznica, która smakuje tak samo, jak zwykła.
7
Wnioski: Wywar z czerwonej kapusty służy,
jako wskaźnik kwasowo – zasadowy, ponieważ w zależności od odczynu roztworu przyjmuje różne zabarwienie: w kwaśnym - czerwony, w obojętnym - fioletowy, w zasadowym - zielony.
8
Wniosek. Jajecznica ma zasadowy odczyn, dlatego po dolaniu wywaru z czerwonej kapusty, który jest wskaźnikiem, przyjmuje ona zieloną barwę.
9
Koniec : )
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.