Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałPatryk Wojewodzic Został zmieniony 9 lat temu
1
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Specjalista Żywienia Człowieka
2
Dziecko jest ojcem dorosłego….
3
… jednak dziecko to nie jest mały dorosły !
4
Specjalne zalecenia dla dzieci!
Dzieci potrzebują 2-3 razy więcej składników odżywczych na kg masy ciała niż dorośli! Dzieci mają większe zapotrzebowanie, ale……….. małe żołądki!!
5
Kilka faktów….. Nie ma jednego pokarmu czy produktu, który dostarcza wszystkich niezbędnych dla organizmu składników odżywczych Nie ma zdrowych czy niezdrowych produktów są tylko zdrowe i niezdrowe diety. Każdy produkt spożywany w odpowiedniej ilości może być elementem zbilansowanej diety !
6
Zdrowe żywienie = Zbilansowana dieta!
Co to jest zbilansowana dieta? Dostarcza odpowiednich ilości składników odżywczych, witamin i składników mineralnych Wspiera zachowanie zdrowia i witalności
7
Zapotrzebowanie zależy od:
Zalecenia żywieniowe Dla poszczególnych składników odżywczych (np. RDAs, WHO) Dla całej diety (np. Piramida żywienia) Zapotrzebowanie zależy od: wieku płci aktywności fizycznej czynników genetycznych (waga, wzrost) stanu fizjologicznego czynników środowiska stanu zdrowia
8
Zalecane dzienne spożycie energii 2400-2900 kcal 2000-2500 kcal
Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia WHO dla energii - dorośli WHO/FAO. Joint WHO/FAO expert consultation “Diet, Nutrition, and the prevention of chronic diseases”. WHO Technical report series 916. Geneva, 2003. Zalecane dzienne spożycie energii kcal kcal
9
Duże potrzeby „małych” ludzi
Normy spożycia Normy żywienia M. Jarosz; B. Bułhak-Jachymczyk; PZWL 2008
10
Zalecenia dla diety Piramida Prawidłowego Żywienia
Biały ryż, chleb, makaron, słodycze Czerwone mięso, masło Nabiał lub suplementy wapnia 1-2 x dz. Ryby, drób i jajka 0-2 x dz. Alkohole z umiarem
11
Rozwój i wzrastanie dziecka nie przebiegają w jednakowym tempie
Okres rozwojowy Wiek Noworodek 1 m. ż. Intensywnie przybiera na masie Niemowlę 1 r. ż. Pierwsze ząbki, potraja urodzeniową masę ciała Okres poniemowlęcy 1- 3 r. ż. Wymiana zębów Dzieciństwo okres przedszkolny 3 – 6 r. ż. Okres młodociany - szkolny 7- 12 r. ż. 2 – 3 kg przyrosty masy i 5 cm długości rocznie Okres młodzieńczy r. ż Dojrzewanie, dorastanie, skok wzrostowy
12
Duże potrzeby „małych” ludzi
kcal
13
Zalecenia żywieniowe dla dzieci > 2 roku życia
Kaloryczność diety – dostosowana do potrzeb i wieku Nie przekarmiać dziecka, stosować się do zalecanych wielkości porcji Źródło białka w każdym posiłku zwierzęce – chude mięso i wędliny, drób bez skóry białko roślinne – strączkowe, zboża i warzywa Warzywa i owoce, zarówno świeże jak i gotowane - codziennie w każdym posiłku ! Ograniczyć dodatek soli i cukru do potraw – zioła i przyprawy zamiast Tłuszcze zwierzęce zastąpić roślinnymi Pełnoziarniste produkty zbożowe: płatki, musli, pieczywo, kasze, makarony Ograniczać słodycze i słodzonych napoje - zamiast podawać100 % soki i wodę mineralną Minimum 2 porcje produktów mlecznych - o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie bez tłuszczu Podawać więcej ryb morskich, szczególnie tłustych, gotowanych lub pieczonych Codzienna aktywność fizyczna – minimum 60 minut
14
Spożycie niezgodne z zaleceniami - nadmiar
energii nasyconych kwasów tłuszczowych kwasów tłuszczowych typu trans cukru sodu (soli) otyłość cukrzyca problemy stomatologiczne choroby układu krążenia nadciśnienie podwyższony poziom cholesterolu
15
Spożycie niezgodne z zaleceniami - niedobory
Niedostatek składników odżywczych zaburzenia wzrastania zaburzenia rozwoju psychosomatycznego zaburzenia koncentracji nadpobudliwość zmniejszenie masy ciała zmniejszenie siły mięśni wady postawy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Wapnia Żelaza witamin C, D i grupy B
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.