Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLubomir Kornacki Został zmieniony 9 lat temu
1
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
2
Każdy z nas jest po części dietetykiem, gdyż odpowiada za własne menu.
Jeśli chcemy sami skomponować dietę na podstawie ilości zalecanych porcji grup produktów spożywczych to należy kierować się stopniem wielkości posiłków Każdy produkt może mieć miejsce w prawidłowo zbilansowanej diecie, ważna jest jednak porcja.
3
Całodzienną rację pokarmową, czyli łączną ilość porcji, należy tak rozdzielić na pięć posiłków, żeby każdy z nich był zrównoważony pod względem wartości energii i składników pokarmowych oraz zaleceń co do wielkości. Należy starać się, by zachować między nimi odpowiednie odstępy czasu, nie dłuższe niż 4-5 godzin.
4
Porcja to jedna zalecana standardowa ilość jednego produktu spożywczego z danej grupy żywności.
5
Przykład: 1 porcja produktów zbożowych
lub
6
Zobacz, co to jest porcja warzyw i owoców
To nie jest porcja: 2 plasterki pomidora liść sałaty 5 truskawek łyżka mizerii 1 rzodkiewka Porcja to jest: 1 średni pomidor 5 garści poszatkowanej sałaty szklanka truskawek 6 łyżek mizerii 5 rzodkiewek
7
Piramida zdrowego żywienia to najogólniej mówiąc „ściąga”, z której każdy powinien korzystać codziennie. Wyróżnione w niej produkty powinny stanowić podstawę codziennej diety, aby organizm ludzki mógł prawidłowo funkcjonować.
8
Podstawą piramidy zdrowia jest aktywność fizyczna
9
W okresie dojrzewania należy bardzo dbać o prawidłowe odżywianie, ponieważ w tym czasie następuje intensywny wzrost organizmu. dużo dużo mało
10
Powinniśmy spożywać produkty ze wszystkich grup pokarmowych w odpowiednich proporcjach
11
To są prawidłowe porcje
Wybierz prawidłową porcję?
12
Która porcja jest zdrowa i prawidłowa?
13
Czy to jest prawidłowa porcja na obiad?
14
Ktoś nie wykorzystał pełnej wartości odżywczej porcji
Obiad w naszej szkole Ktoś nie wykorzystał pełnej wartości odżywczej porcji
15
Niewykorzystana porcja Dobrze wykorzystana porcja
Obiad w naszej szkole Niewykorzystana porcja Dobrze wykorzystana porcja
16
Który deser jest zdrowszy?
17
Czy taka kolacja jest zdrowa?
Na kolację polecamy do wyboru? lub lub
18
Najwięcej energii powinniśmy dostarczyć podczas śniadania i obiadu.
19
Liczba porcji zależy też od płci, niestety dziewczęta powinny jeść trochę mniej słodyczy i tłuszczów niż chłopcy, a chłopcy mogą jeść więcej produktów zbożowych.
20
Miary domowe czy miary handlowe?
Zalecana wielkość porcji ustalona została dla każdego produktu w miarach handlowych (gramach, mililitrach). Aby uprościć pomiar ilości porcji, tak naprawdę wystarczy tylko znajomość podstawowych miar domowych (szklanki, łyżki, łyżeczki, szczypta).
21
Sekret porcji w Twoich dłoniach
22
Porcja to też łączna ilość jedzenia w danym posiłku – racja pokarmowa np. śniadanie, obiad czy na kolację w domu lub restauracji.
23
Otyłość i nadwaga – takie są skutki mega porcji
Na przestrzeni ostatnich 20 lat zauważalna jest tendencja do zwiększania porcji serwowanych w restauracjach, np.: Lubię mega duże porcje Otyłość i nadwaga – takie są skutki mega porcji
24
Niestety często jemy tak
1 porcja owoców i warzyw 5-10 porcji słodyczy
25
A prawidłowe proporcje w ciągu dnia wyglądają tak
5 porcji owoców i warzyw 1 porcja słodyczy
26
Podsumowanie
27
O P U S Z K A K O T L E A F R Y T K I K O L A C J O L E J G A R Ś Ć
1. 2. 3. 4. 5. 6. O P U S Z K A K O T L E A F R Y T K I K O L A C J O L E J G A R Ś Ć 1. Jedna porcja słodyczy odpowiada wielkości łyżeczki lub …….. Twojego kciuka 2. Jedna porcja …………… powinna mieć wielkość dłoni bez palców. 3. Produkt spożywczy z ziemniaków, który dostarcza bardzo dużo kalorii 4. Ostatni posiłek w ciągu dnia 5. Produkt tłuszczowy zawierający dużą ilość NNKT to: 6. Miarka dla suszonych owoców.
28
Pamiętajcie, jeśli teraz zastosujecie zasady prawidłowego odżywiania, będzie to miało duże znaczenie dla waszego zdrowia obecnie i w dalszym życiu Talerz Zdrowia
29
Dziękujemy za uwagę Zdajemy sobie sprawę, że temat zdrowego odżywiania nie został przez nas w pełni wyczerpany, a to dlatego, że nie chcieliśmy zaserwować Państwu zbyt dużej porcji wiedzy
30
Prezentacja ta została oparta na materiałach edukacyjnych opracowanych przez dietetyków ekspertów do spraw żywienia, przekazanych do szkół w ramach kampanii społecznej „Żyj smacznie i zdrowo”
31
Dziękujemy za wsparcie i współpracę nauczycielom:
Prezentację przygotowali uczniowie kl. Ig z wychowawcą klasy p. Barbarą Błasiak Dziękujemy za wsparcie i współpracę nauczycielom: p. Agacie Bylicy p. Elżbiecie Moryc p. Paulinie Anuszewskiej p. Annie Jaciubek p. Teresie Lankiewicz p. Jackowi Kasztankiewiczowi
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.