Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Eksperyment z jajecznicą
Angelika Wójcik 2E
2
Do wykonania eksperymentu
potrzebne mi było : jajko wywar z czerwonej kapusty patelnia łyżka
3
Na rozgrzaną patelnie wbijamy jedno jajko.
4
Później dodajemy 4-5 łyżek
wywaru z czerwonej kapusty.
5
Następnie mieszamy, aż składniki się ze sobą
połączą.
6
efekt końcowy
7
Jajecznica zmieniła barwę na zieloną.
Wywar z czerwonej kapusty może służyć jako wskaźnik kwasowo – zasadowy, ponieważ w zależności od odczynu roztworu przyjmuje różne zabarwienie: w kwaśnym jest czerwony, w obojętnym - fioletowy, a w zasadowym - zielony.
8
KONIEC
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.