Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Żyj zdrowo!
2
ZDROWIE „To nie tylko brak choroby lub ułomności, ale także stan pełnego fizycznego, psychicznego i społecznego dobrego samopoczucia.” Światowa Organizacja Zdrowia "Przez zdrowie rozumiem możność istnienia pełnym, dojrzałym, żywym, radosnym życiem, w ścisłym związku z tym co kocham – Ziemią i wszystkimi jej cudownościami." Katherine Mansfield - pisarka angielska
3
CZYNNIKI WARUNKUJĄCE ZDROWIE
Głównymi czynnikami warunkującymi zdrowie są: styl życia, środowisko fizyczne oraz społeczne życia i pracy, czynniki genetyczne opieka zdrowotna (służba zdrowia).
5
Piramida Zdrowego Żywienia
Piramida Zdrowego Żywienia została stworzona po to, aby w łatwy sposób określić jakie produkty należy jeść często, a jakie rzadziej. Piramida ma przypominać również o tym, aby być aktywnym fizycznie każdego dnia i wybierać jedynie zdrowe produkty.
6
Produkty Zbożowe Spraw, aby połowę z nich stanowiło pieczywo pełnoziarniste. Na śniadanie spożywaj pełnoziarniste pieczywo. Pamiętaj, że nie każdy ciemny chleb jest pełnoziarnisty, dlatego najlepiej zawsze dokładnie sprawdzaj listę składników. Pieczywo pełnoziarniste jest rozwiązaniem lepszym, niż pieczywo lekkie, ponieważ zawiera więcej błonnika pokarmowego. Przy spożywaniu chleba najważniejsze jest, aby dodatek jaki się z nim je nie był wysokokaloryczny.
7
Warzywa Pokoloruj swój talerz dzięki zawartości różnorodnych, smacznych warzyw. Najlepiej jeść surowe warzywa w kolorze pomarańczowym i ciemnozielonym, które smakują wyśmienicie i są podstawowym źródłem witamin i minerałów.
8
Owoce Owoce to naturalne słodycze – są słodkie i przepyszne.
Sięgaj po nie, kiedy masz ochotę na przekąskę i zastępuj nimi niezdrowe chipsy lub słodycze. Owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, ale pamiętaj, że zawierają też dużo cukru, który w nadmiernych ilościach może być niekorzystny dla organizmu.
9
Mleko i jego przetwory Sięgaj po mleko, ponieważ jest źródłem wapnia.
Wapń jest niezbędnym składnikiem budowy kości, dlatego bardzo ważne jest, aby w młodym wieku spożywać dużo produktów mlecznych. Zawsze sprawdzaj etykietę na opakowaniach produktów mlecznych, ponieważ ważne jest aby mleko, jogurty i ser były niskotłuszczowe.
10
Mięso, jaja, orzechy i nasiona strączkowe
Spożywaj chude mięso, które jest bogate w białko. Jedz chude mięso lub mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Wybieraj dania pieczone, gotowane lub grillowane – nie smażone. Pamiętaj, że cennym źródłem białka, korzystnego tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach są również orzechy, ziarna, groch i fasola.
11
Tłuszcz Tłuszcze nie są żadną grupą pokarmową, ale są niezbędnym składnikiem dla zachowania dobrego zdrowia. Najlepiej jest dostarczać organizmowi tłuszcz, poprzez spożywanie ryb, nasion, orzechów i płynnych olejów (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, kukurydziany, słonecznikowy).
12
Aktywność fizyczna Musisz odnaleźć równowagę między jedzeniem i aktywną zabawą. Częściej się ruszaj – przynajmniej 60 minut w większość dni tygodnia. Nie musisz wykonywać męczących ćwiczeń, możesz chodzić na spacery, jeździć na rowerze, tańczyć itp.
13
Słodycze Ograniczaj spożycie słodyczy. Jeśli już sięgasz po słodycze i po napoje gazowane – wybieraj te, które mają niską zawartość cukru i innych słodkich dodatków.
14
BMI (Body Mass Index) Wzór wskaźnika BMI: Masa ciała [kg]
Wzrost [m] do kwadratu Wartość BMI: wartość prawidłowa 18,5-25 niedowaga poniżej 18,5 nadwaga 25-30 otyłość 30-40 skrajna otyłość >40
15
WYNIKI MIERZENIA BMI W NASZEJ SZKOLE
Klasa Prawidłowa waga Niedowaga Nadwaga Otyłość Kl. I 29 11 1 3 Kl. II 36 2 6 Kl. III 26 16
16
Wyniki ankiety przeprowadzonej na terenie naszej szkoły.
17
Jak często uprawiasz sport?
18
Ile godzin w ciągu dnia spędzasz na świeżym powietrzu?
19
Jak często masz zwolnienie z w-f?
20
Ile posiłków dziennie zjadasz?
21
Czy rano jesz śniadanie?
22
Czy zabierasz do szkoły drugie śniadanie?
23
Ile wypijasz dziennie płynów?
24
Jak często jadasz w restauracjach typu "fast-food"?
25
Czy spożywasz dodatkowo porcję witamin w postaci tabletek?
26
Średnio ile godzin na dobę poświęcasz na sen?
27
Czy sądzisz, że wysiłek fizyczny i racjonalna dieta są w stanie przedłużyć życie?
28
Wzorując się na zdobytych w projekcie wiadomościach ułożyliśmy przykładowy jadłospis
29
Chłopcy w wieku powinni dostarczać organizmowi około kcal, a dziewczyny w tym samym wieku około kcal.
30
Pierwsze śniadanie pieczywo żytnie- 3 kromki (60 kcal)
masło- 10 dag (100 kcal) wędlina- 4 plasterki (120 kcal) pomidor- 10 dag (25 kcal) herbata - (0 kcal) łyżeczka cukru- (40 kcal) sok pomarańczowy- (50 kcal) owoc- np. brzoskwinia- (40 kcal) razem-435 kcal
31
Drugie śniadanie drożdżówka z serem- (200 kcal)
owoc- np. banan- (70 kcal) sok wieloowocowy- (60 kcal) razem- 330 kcal
32
Obiad zupa jarzynowa- (150 kcal) ziemniaki- (70 kcal)
pieczeń duszona- (300 kcal) surówka ze świeżej marchwi- (30 kcal) razem-550 kcal
33
Podwieczorek sernik- 1 porcja- (350 kcal) herbata bez cukru-(0 kcal)
razem-350 kcal
34
Kolacja sałatka z warzyw- (65 kcal) wędlina, 10 dag- (120 kcal)
masło-10 dag (100 kcal) chleb pszenno-żytni- 2 kromki- (90 kcal) herbata - (0 kcal) łyżeczka cukru- (40 kcal) razem-415 kcal
35
Zrobiliśmy też gazetkę promującą zdrowy styl życia
38
Petycja Napisaliśmy petycje, która miała na celu wprowadzenie do szkolnego sklepiku świeżych owoców i warzyw. Poparło ją swoimi podpisami 136 uczniów naszej szkoły.
39
Zdrowie jest największym skarbem człowieka Każdy z nas chce żyć długo, zdrowo i szczęśliwie
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.