Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałBłažej Owczarek Został zmieniony 9 lat temu
1
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu
2
Wiem, co jem Wszystkie dostępne na rynku produkty spożywcze zawierają tzw. substancje dodatkowe Substancje dodatkowe nie są typowymi składnikami żywności Ich użycie w procesie powstawania żywności powoduje zmiany w smaku, wyglądzie, trwałości produktu
3
Mimo, że dozwolone…… ……..budzą wiele kontrowersji Coraz częściej odnotowuje się ich niekorzystny, a nawet szkodliwy wpływ na organizm człowieka Występują w wielu artykułach spożywczych, kumulując się i wchodząc we wzajemną interakcję np. kwas askorbinowy (witamina C – E 300), w połączeniu z benzoesanem potasu E 212, wykazuje działanie rakotwórcze
4
Szkodzą…… ……..niemowlętom, dzieciom, osobom starszym i chorym Wchodząc w reakcję ze składnikami żywności w czasie procesu technologicznego, tworzą związki chemiczne, stanowiące zagrożenie dla zdrowia Przyczyniają się do powstawania szkodliwych produktów przemian metabolicznych
5
Dzielą się w zależności od pełnionych funkcji na: Barwniki Substancje konserwujące Przeciwutleniacze Substancje stabilizujące, zagęszczające Substancje słodzące Substancje wypełniające Skrobie modyfikowane
6
Wypowiedzmy wojnę najbardziej szkodliwym, ograniczając barwniki i cukry
7
Żółte, niebieskie, czerwone, pomarańczowe…….. ………cieszą jedynie oko Spośród 11 używanych w przemyśle barwników, tylko trzy nie mają właściwości kancerogennych Ta „nieszkodliwa” trójka powoduje w zamian reakcje alergiczne, nudności, wymioty, choroby przewodu pokarmowego
8
Tymczasem…….. E-104 żółcień chinolinowa – wywołuje raka wątroby (napoje gazowane, żelki, galaretki, lody) E-110 żółć pomarańczowa - wywołuje raka nerek (gumy do żucia) E-123 amarant – działanie mutagenne (ciasta w proszku, płatki śniadaniowe)
9
Kolor, zapach, smak Mają niebagatelny wpływ na potencjalnego nabywcę Im młodszy\ mniej świadomy odbiorca, tym trudniej mu się oprzeć feerii barw, słodkiemu smakowi, wymyślnym kształtom
10
Cukier krzepi? Jedynie ten nieoczyszczony \nierafinowany (bogaty w minerały i witaminy), spożywany w umiarkowanych ilościach (kilku łyżeczek dziennie) Niestety cukier znajduje się nie tylko w słodyczach; spożywamy go w mleku i jego przetworach, pieczywie, serach Jest w pożywieniu zamykanym w puszkach, słoikach i torebkach
11
Niewielka ilość cukru wzmacnia i odpręża organizm, wspiera zdolność koncentracji Nadmierna ilość cukru przeciwnie – prowadzi do silnego pobudzenia, niemożności skupiania uwagi, w połączeniu z niektórymi ww. barwnikami dezorganizuje funkcjonowanie dziecka, eskaluje reakcje emocjonalne Prowadzi do licznych chorób metabolicznych, jest podstawową przyczyną otyłości dzieci w Polsce
12
W młodych organizmach powoduje dramatyczny rozwój pasożytów i grzybów, które zagnieżdżając się w ludzkim ciele, zatruwają je swoimi odchodami
13
Proponujemy dziecku mniejsze zło… Zastąpienie produktów kolorowych (żelków, cukierków): -zamiast nich prażone ziarna, orzechy oraz owocowe chipsy -zamiast bogatych we wszelkie E chipsów, prażynki ziemniaczane i „wiejskie ziemniaczki” -zamiast napojów mocno słodzonych, wodę niegazowaną, gazowaną, soki i przeciery owocowe -zamiast batonów z orzechami arachidowymi, batoniki czekoladowe z większą zawartością kakao, batoniki z ziarnami zbóż lub ziarnami zbóż i czekoladą Poza tym: -utrzymanie lub rozszerzenie oferty owocowej o gruszki i śliwki
16
Zamiast zapomnianej kanapki
17
Paradoksalnie zdrowiej oznacza drożej. Jednak jesteśmy tym, co jemy. Warto zatem dać dziecku wybór. Prezentacja stanowi kompilację treści zawartych w pracy dyplomowej Sylwii Zakrzewskiej i Anny Mężyńskiej oraz artykułu Kazimierza Kłodawskiego „Cukier w diecie dziecka”. Zdjęcia aut. Oraz internet
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.