Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Agnieszka Jędrzejowska

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Agnieszka Jędrzejowska"— Zapis prezentacji:

1 Agnieszka Jędrzejowska a.jedrzejowska@o2.pl
Chemia organiczna cd. Agnieszka Jędrzejowska

2 Czy w przypadku barwnej reakcji utleniania i redukcji zmiana barwy danego utleniacza (np. KMnO4) jest zależna czy nie zależna od zastosowanego reduktora? reduktory

3 Aminy Pochodne amoniaku, Wiązanie C-N

4 Aminy – Właściwości fizyczne
Wiązania wodór azot jest spolaryzowane, Mogą tworzyć wiązania wodorowe, Posiadają silnie drażniący zapach, Rozpuszczalne w wodzie, Roztwory amin mają charakter zasadowy.

5

6

7

8 Heterocykliczne aminy

9 Amidy inne właściwości Pochodne kwasów karboksylowych,
Szczególnym przypadkiem poliamidów są peptydy i białka, inne właściwości

10 Amidy – Właściwości fizyczne
W temperaturze pokojowej większość amidów to krystaliczne ciała stałe. Często stosuje się pomiar temperatury topnienia amidu celem zidentyfikowania amin

11 zastosowanie amidów

12 Aminokwasy

13 (DL) – Seryna (DL) – α – aminomasłowy (L) – Asparagina (DL) – Walina (L) – Prolina

14

15

16

17 Aminokwasy - Budowa jon obojnaczy (proszę przejść na 3 stronę)

18 Aminokwasy - Nazewnictwo
rodzaje aminokwasów – α,β,γ

19 Aminokwasy - Nazewnictwo
Enancjomery D i L

20 Ile enancjomerów może mieć treonina ?

21 Ile enancjomerów może mieć seryna ?

22 Ile enancjomerów może mieć glicyna ?

23 Aminokwasy – Właściwości fizyczne
Białe ciała stałe, Wysokie temperatury topnienia, Rozpuszczalne w wodzie, a także rozpuszczalnikach polarnych, Związki krystaliczne,

24 PUNKT IZOELEKTRYCZNY

25

26 Białka

27 Wiązania peptydowe WIĄZANIA PEPTYDOWE

28 Reakcje białek Denaturacja, Koagulacja, Peptyzacja,
Reakcja ksantoproteinowa, Reakcja biuretowa Pozytywny wynik reakcji biuretowej

29 Reakcje Białek

30 Struktura białek I rzędowa II rzędowa III rzędowa IV rzędowa

31

32 Cukry

33

34 Właściwości Wysokie temperatury topnienia, krystaliczne ciała stałe,
rozpuszczalne w wodzie, Niektóre posiadają słodki smak, Glukoza pod wpływem enzymów ulega fermentacji alkoholowej

35

36

37

38

39 KLIKNIJ NA MNIE !! PROSZĘ :)
Wiązanie glikozydowe KLIKNIJ NA MNIE !! PROSZĘ :)

40 KLIKNIJ NA MNIE !! PROSZĘ :)
Enancjomery KLIKNIJ NA MNIE !! PROSZĘ :)

41 Reakcje KLIKNIJ Trommer Tollens

42 Funkcja w życiu


Pobierz ppt "Agnieszka Jędrzejowska"

Podobne prezentacje


Reklamy Google