Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałSzymon Zimowski Został zmieniony 10 lat temu
1
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa FEAD 2014
2
Kwota środków finansowych przeznaczonych na realizację Podprogramu 2014 Kwota ogółem ok. 46 760 175 zł Kwota przeznaczona na zakup artykułów w ramach przetargów 42 190 000 zł Kwota na sfinansowanie VAT 2 226 675 zł Kwota przeznaczona na dofinansowanie dla organizacji partnerskich 2 226 675 zł
3
Stosowane nazwy IZ – Instytucja Zarządzająca – Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej IP- Instytucja Pośrednicząca- Agencja Rynku Rolnego OPO- organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim (PCK, Caritas, FPBŻ, PKPS) OPR- organizacja partnerska regionalna (Banki Żywności) OPL- organizacja partnerska lokalna
4
Okres realizacji dostaw artykułów spożywczych do magazynów Banków Żywności 01.12.2014-20.12.2014
5
Okres dystrybucji żywności z Banku Żywności w Koninie do OPL 16.12.2014-23.01.2015
6
Okres dystrybucji żywności przez OPL 15.12.2014- 30.01.2015
7
Indykatywny procentowy podział środków finansowych przeznaczonych na zakup artykułów spożywczych na organizacje partnerskie na organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym Polski Czerwony Krzyż – 4,01% Federacja Polskich Banków Żywności – 44,3% Caritas Polska – 34,17% Polski Komitet Pomocy Społecznej 17,69%
8
Indykatywny procentowy podział wartości artykułów spożywczych na grupy towarowe produkty mięsne (mielonka wieprzowa) – 23 - 28 %, produkty skrobiowe (makaron świderki) – 13 - 18 %, cukier – 16 - 21 % produkty mleczne (mleko UHT) – 16 - 21 %, tłuszcze (olej rzepakowy) – 16 - 21 %.
9
Procentowy podział na województwa wartości pomocy dla osób potrzebujących Lp.Województwa % podział wartości pomocy na województwa 1 Dolnośląskie7,39% 2 Kujawsko-pomorskie5,15% 3 Lubelskie8,15% 4 Lubuskie4,16% 5 Łódzkie7,11% 6 Małopolskie8,79% 7 Mazowieckie 10,51% 8 Opolskie2,40% 9 Podkarpackie6,18% 10 Podlaskie2,54% 11 Pomorskie5,74% 12 Śląskie 11,18% 13 Świętokrzyskie4,13% 14 Warmińsko-mazurskie4,02% 15 Wielkopolskie7,14% 16 Zachodniopomorskie5,41%
10
Procentowy podział pomiędzy organizacje partnerskie w województwach Lp.Województwa PCKFBŻ Caritas PKPS 1 Dolnośląskie 7,994,855,3717,49 2 Kujawsko- pomorskie 03,935,458,78 3 Lubelskie 06,389,7511,32 4 Lubuskie 02,997,461,65 5 Łódzkie 08,284,8710,13 6 Małopolskie 010,4010,034,37 7 Mazowieckie 8,7410,279,9712,54 8 Opolskie 01,344,691,17 9 Podkarpackie 20,623,204,912,82 10 Podlaskie 02,253,91,23 11 Pomorskie 25,986,055,251,33 12 Śląskie 16,2813,4310,964,82 13 Świętokrzyskie 05,004,003,13 14 Warmińsko- mazurskie 04,913,383,96 15 Wielkopolskie 09,846,123,99 16 Zachodniopomors kie 20,396,883,91,27 100,00
11
Warunki realizacji Programu przez organizacje partnerskie Posiadać osobowość prawną Wpis w statucie o działalności charytatywnej na rzecz mieszkańców danej gminy Ścisła współpraca z miejscowym OPS
12
Osoby uprawnione do korzystania z Programu: Będące w najtrudniejszej sytuacji, spełniające przesłanki wskazane w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej (813 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 684 zł dla osoby w rozdzinie)
13
Skład paczki żywnościowej Makaron świderki – 3 opakowania (3x500g) Mielonka wieprzowa -2 opakowania (2x400 g) Cukier biały -2 opakowania Olej rzepakowy- 1 opakowanie Mleko -2 opakowania Razem 7,3 kg/os
14
Wielkość dostaw do Banku Żywności w Koninie Makaron świderki 22.701 kg Cukier biały 30.268 kg Mleko 30.248 l Mielonka wieprzowa 12.107 kg Olej 15.134 l
15
Z pomocy Banku Żywności w Koninie w Podprogramie FEAD 2014 może skorzystać 15 133 osób
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.