Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Produkcja oscypków Gacek Mikołaj
2
Spis treści Dojenie owiec Podgrzewanie mleka Ścinanie mleka
Oddzielanie sera od serwatki Wyciskanie serwatki Przekłuwanie kuli drutem
3
Dojenie owiec Na początek karmi się owce, żeby dały mleko. Następnie doi się je na polanie, a mleko przynosi się na bacówkę.
4
Mleko przyniesione przez baców wlewa się do kotła i podgrzewa.
Podgrzewanie mleka Mleko przyniesione przez baców wlewa się do kotła i podgrzewa.
5
Do mleka należy dodać podpuszczkę, a mleko samo się zetnie.
Ścinanie mleka Do mleka należy dodać podpuszczkę, a mleko samo się zetnie.
6
Oddzielanie sera od serwatki
Juhas ugniata ser, który wytrącił się z mleka, a następnie pozbywa się serwatki wylewając ją chochlą.
7
Wyciskanie serwatki z sera i formowanie kuli
Serwatkę z sera wyciska się ręcznie, jednocześnie formując kulę, następnie wkłada się do „oscypiorki”, aby gotowy oscypek miał ładne wzory.
8
Przekłuwanie kuli drutem
To ostatni etap tworzenia oscypków, przekłuwa się kulę drutem, żeby łatwiej wycisnąć serwatkę ze środka kuli serowej.
9
Podziękowanie Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji, zapraszam do kupowania oscypków.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.