Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
Zdrowe odżywianie
2
Czym jest zdrowe odżywianie?
Jest to sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe. Należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) oraz energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
3
Zasady zdrowego odżywiania
1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami. 2. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. 3. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm. 4. Spożywaj produkty z niskim indeksem glikemicznym i niskim ładunkiem glikemicznym. 5. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. 6. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. 7. Zachowuj równowagę kwasowo - zasadową organizmu. 8. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków. 9. Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. 10. Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek). 11. Zachowaj umiar w spożywaniu masła jak i margaryny. 12. Spożywaj minimum 1 litr wody dziennie. 13. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty. 14. Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. 15. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru i aspartamu. 16. Staraj się ograniczać ilość spożywanego homogenizowanego i pasteryzowanego mleka krowiego. 17. Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu.
4
Jak przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania?
Zasad prawidłowego odżywiania powinniśmy przestrzegać nawet jeśli jesteśmy zdrowi i nie mamy problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Jedną z najprostszych i najpopularniejszych wizualizacji tych zaleceń jest piramida żywieniowa. Najnowsze wersje piramid żywieniowych (opracowane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe czy polski Instytut Żywności i Żywienia) zwracają uwagę nie tylko na to, co należy jeść, ale również na aktywność fizyczną, która powinna stanowić nieodłączny element stylu życia.
5
Najczęstsze błędy żywieniowe – czego trzeba unikać?
Najczęstsze błędy w żywieniu człowieka mają dwojaką naturę - wiążą się zarówno z niedoborami pokarmowymi, jak i z nadmiernym spożyciem żywności oraz nieodpowiednim stylem życia. Niedobory żywieniowe najczęściej dotyczą zbyt małej ilości w pożywieniu energii, białka, witamin i soli mineralnych, błonnika pokarmowego, tłuszczów roślinnych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Natomiast zagrożenia związane z przejadaniem się dotyczą dodatniego bilansu energetycznego , nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych, nadmiernego spożycia węglowodanów oraz soli kuchennej. Jednak nawet przy nadmiernym żywieniu może wystąpić niedobór określonych składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (np. spożywanie cukru, słodyczy, białego pieczywa, ciastek)
6
Nawyki! Do błędów żywieniowych należy zaliczyć również złe nawyki i zwyczaje żywieniowe, które po upływie dłuższego okresu doprowadzają do pogorszenia stanu zdrowia, mniejszej sprawności fizycznej i psychicznej człowieka. Do najbardziej typowych niekorzystnych zwyczajów żywieniowych należą: niewłaściwy rozkład posiłków spożywanych w ciągu dnia nieregularne spożywanie posiłków i długie przerwy między posiłkami małe urozmaicenie posiłków
7
Można wymienić co najmniej 10 najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków:
Dieta źle zbilansowana pod względem jakościowym (nieodpowiednia jakość wybieranych produktów i częstość ich spożycia) i ilościowym (nieodpowiednia do wieku, płci, aktywności fizycznej i wykonywanej pracy wartość kaloryczna pożywienia oraz niewłaściwe ilości składników odżywczych dostarczanych w pożywieniu oraz nieodpowiednie ich proporcje) Niejedzenie śniadania Nieregularne spożywanie posiłków Spożywanie głównego posiłku wieczorem Podjadanie między posiłkami Codzienne jedzenie słodyczy i/lub tłustych, słonych przekąsek Spożywanie zbyt małej ilości warzyw i płynów Niekontrolowanie jakości spożywanych posiłków (np. nieczytanie etykiet na produktach żywnościowych, nieurozmaicenie posiłków i diety) Uspokajanie się jedzeniem, jedzenie w chwili stresu Robienie zakupów wtedy, kiedy jest się głodnym
8
Prezentacje przygotowała: Monika Gawron klasa 1 d
Dziękuję za uwagę! Prezentacje przygotowała: Monika Gawron klasa 1 d
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.